[ X ]
Comentarii22 Aprilie 2019 06:00

Dreapta „fierbe”. Ce va rezulta dacă va „exploda cazanul”!

Pe dreapta eşichierului politic au loc mişcări care ne duc la gândul că vor urma şi unele schimbări. Posibil, aceste mişcări vor căpăta viteză odată cu apropierea alegerilor parlamentare anticipate (dacă se va ajunge, totuşi, la acest scenariu), iar în rezultat în alegeri am putea vedea cu totul altă dreaptă decât am văzut în alegerile din 24 februarie 2019.

Pentru a înţelege ce se întâmplă pe dreapta, trebuie să încercăm mai întâi să definim ce înseamnă electorat de dreapta. Mai bine zis, din ce e compus electoratul care la alegerile din 24 februarie 2019 şi-a dat votul pentru exponentul dreptei – blocul ACUM. Electoratul acestui bloc reprezintă de fapt trei segmente de electorat: electoratul unionist, electoratul euro-integraţionist şi electoratul anti-oligarhic. Fiecare dintre aceste trei segmente de electorat este relativ egal ca şi pondere – circa o treime din totalul electoratului ce a votat pentru blocul ACUM. De fapt, se impune o precizare importantă – electoratul unionist e mult mai mare, însă, în lipsa unui partid sau bloc de care să-şi lege speranţe de viitor, o parte a acestuia a preferat să nu participe la alegeri, în timp ce o altă parte a ales să susţină blocul ACUM. Şi electoratul anti-oligarhic e mai mare, însă el e împărţit proporţional de către diverse tabere politice. În cazul de faţă, noi vorbim doar despre segmentul de electorat anti-oligarhic care a decis să susţină o forţă de dreapta – blocul ACUM.

În perioada post electorală, inclusiv ca urmare a ezitărilor blocului ACUM şi a unor paşi greşiţi ai acestuia în politica moldovenească, pe dreapta au început o serie de mişcări interesante. Mai întâi, trei partide şi trei organizaţii unioniste reprezentative pentru unionişti au decis să creeze blocul „Unirea”, apoi a urmat apelul acestui bloc către alte şase-şapte formaţiuni politice unioniste de a se alătura procesului de unificare demarat, apoi a venit propunerea Partidului Acţiunea Democratică ca toate forţele unioniste să fuzioneze într-un singur partid. Nu mai puţin interesante au fost şi acţiunile ce s-au soldat în final cu apariţia Mişcării de Eliberare a Moldovei, care se manifestă destul de activ în ultima perioadă. Iar „cireaşa” de pe tort a fost informaţia despre posibilitatea creării în scurt timp a unui nou partid, care-şi va propune drept prioritate lupta cu regimul oligarhic. Toate acestea ne duc la gândul că partea dreaptă a eşichierului politic e în „fierbere” şi pot urma schimbări serioase.

Dacă unioniştii vor reuşi să se consolideze şi să scoată în prim plan lideri credibili, atunci, cu siguranţă, vor putea pretinde la o parte importantă a electoratului de dreapta – estimativ de la 10 până la 20%. Din alt punct de vedere, dacă Mişcarea pentru Eliberarea Moldovei va continua să crească şi dacă se va adeveri informaţia despre crearea unui nou partid puternic de către un grup de cunoscuţi analişti, experţi şi activişti civici pe platforma anti-oligarhică, şi aici vom putea vorbi despre un punct de atracţie pentru 10-15% din electoratul de dreapta. Astfel, s-ar putea ca în decurs de câteva luni dreapta să arate în felul următor: pe extrema dreaptă a segmentului de dreapta – tabăra unionistă consolidată; pe extrema stânga a segmentului de dreapta (aproape de centrul eşichierului politic) – una-două forţe anti-oligarhice, cu mesaj şi poziţii clare; în centrul segmentului de dreapta – electoratul euro-integraţionist, ancorat puternic de PAS şi PDA (blocul ACUM).

Deci, procesul a început – să vedem dacă va „exploda cazanul” şi care vor fi urmările concrete.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...