[ X ]
Important22 Aprilie 2019 16:00

Declarație: Căderea lui Poroșenko este o știre proastă pentru oligarhii din Moldova și Georgia

Politologul Dionis Cenușă susține că alegerile din Ucraina din turul doi, la fel ca și primul tur, s-au caracterizat printr-un grad ridicat de competitivitate.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe o rețea de socializare, Dionis Cenușă declară că, „această competitivitate a fost oarecum parțială, deoarece ambii candidați au esența sau conexiuni cu cercuri oligarhice”.

„Un candidat ordinar nu ar fi avut nicio șansă. Rusia transmite mesaje mixte cu privire la câștigătorul alegerilor – Volodymir Zelensky. Pe de o parte, Moscova a exploatat mesajele (pre)electorale strâmbe ale candidatului Zelensky contra lui Poroshenko și a promovat înfrângerea experimentatului Poroshenko. Pe de altă parte, acum după alegeri, unele entități ale propagandei ruse îl atacă pe Zelensky pentru lipsă de experiență, care ar deveni fatală pentru țara vecină”, a scris politologul, pe o rețea de socializare.

Prin urmare, el s-a referit și la situația externă. „Occidentul respiră ușurat deoarece a obținut minimul pe care și l-a dorit de la aceste alegeri – transferul pașnic și democratic al puterii. În acest fel, UE, SUA și alți susținători externi demonstrează că investițiile lor în instituțiile democratice ucrainene dau roade. Misiunea acestora este de a investi în susținerea echipei lui Zelinsky, care trebuie capacitată cu reformițti liberali, pentru a substitui inexperiența noului președinte”, a adăugat Cenușa.

Totodată, expertul a vorbit și despre situația din Republica Moldova, după alegerile din Ucraina. „Căderea lui Poroshenko este o știre proastă pentru oligarhii din Moldova și Georgia. Dar în spatele lui Zelensky figurează un alt oligarh – Ihor Kolomoyskyi. De aceea, nu trebuie să ne uimească faptul că Plahotniuc și Ivanishvili ar putea găsi ușor limbă comună cu Zelensky. La fel, flexibilitatea noului președinte ucrainean deschide oportunitatea pentru Președintele Igor Dodon de a efectua, în sfârșit, o vizită la Kiev, imposibilă până acum din cauza justificării acțiunilor Rusiei în Crimea. Președinția lui Zelensky va fi complicată până la alegerile parlamentare din octombrie 2019, dar și după. Iar stabilitatea Ucrainei va fi testată de către Rusia, care este tentată să verifice cât de dezastroasă poate fi inexperiența președintelui”, a conchis politologul.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...