[ X ]
Important21 Aprilie 2019 14:00

Omul Săptămânii - Ruslan Codreanu, Primarul interimar al municipiului Chişinău

În această săptămână, s-a împlinit un an de când Ruslan Codreanu este Primar interimar al municipiului Chişinău, ocazie care permite de făcut un scurt bilanţ al activităţii sale. 

Prima concluzie ce se impune este că, în această perioadă, de Primăria municipiului Chişinău nu a fost „legat” nici un scandal politic (cu excepţia unor situaţii înregistrate în perioada alegerilor anticipate ale Primarului capitalei de anul trecut). Nu au existat nici careva confruntări majore între Primărie şi Consiliul Municipal Chişinău, nici careva nemulţumiri ale partidelor faţă de Primărie, nici alte situaţii de acest gen. Într-un fel, Ruslan Codreanu a reuşit să elimine sau să atenueze manifestările politice în raport cu Primăria capitalei.

O altă concluzie importantă este că în această perioadă s-a muncit mult, iar PR nu s-a făcut mai deloc. Acest lucru este uşor de explicat, măcar şi prin faptul că Ruslan Codreanu nu e un jucător politic (cel puţin, deocamdată) şi nu a avut un interes direct să-şi facă PR. Din contra, de multe ori a dat senzaţia că intenţionat a exclus partea de PR, pe care lesne ar fi putut să şi-l facă în baza unor acţiuni cu adevărat bune.

Încă o concluzie este că în această perioadă Ruslan Codreanu a reuşit să sporească vizibil eficienţa Primăriei capitalei şi să elimine unele din barierele ce frânau buna activitate a acesteia.

De asemenea, în perioada respectivă s-a văzut că Ruslan Codreanu este consecvent în declaraţii şi acţiuni, iar dacă stabileşte un scop, merge ferm pe realizarea lui, indiferent de piedicile ce i se pun. E o calitate „de aur” pentru o persoană într-o funcţie atât de importantă cum e cea de Primar al capitalei, fie chiar şi interimar.

Încă o concluzie importantă este că Ruslan Codreanu se pare că reuşeşte să găsească limbă comună mai cu toţi, nu se ascunde în birou, comunică chiar şi cu acei care au puncte de vedere diametral opuse şi, dacă nu-i convinge să-i accepte poziţia, cel puţin discuţiile de acest fel nu se lasă cu scandal.

Într-un cuvânt, în acest an, Ruslan Codreanu a surprins plăcut prin prestaţia la cârma Primăriei capitalei. Întrebarea este dacă va reuşi acest lucru şi în continuare, pentru că se apropie alegerile locale generale, care nu au cum să nu-şi lase amprenta şi asupra activităţii Primăriei capitalei.

TRIBUNA precizează: Ruslan Codreanu s-a născut pe data de 15 octombrie 1980. A studiat la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, România, în perioada 1998-2002. Are diplomă de licență în istoria și economia Uniunii Europene. Apoi a studiat la Hertie School Of Governance, Berlin, Germania, în perioada 2013-2014. Are diplomă de Master executiv în Management Public. Din martie 2004 până în martie 2008 a activat la Ministerul Economiei și Comerțului al R. Moldova. A ocupat mai multe funcţii: Specialist în Direcția ajustări economice în procesul de integrare europeană (2004-2005), Specialist principal în Direcția ajustări economice în procesul de integrare europeană (2005-2006), Șef-adjunct al Direcției ajustări economice în procesul de integrare europeană (2006-2007), Şef al Direcției ajustări economice în procesul de integrare europeană (2007-2008). Din martie 2008 până în martie 2015 a activat la Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova, din ianuarie 2013 fiind şef al Direcției generale coordonarea politicilor, a asistenței externe și reforma administrației publice centrale. Din iulie 2015 până în noiembrie 2017 a fost consilier municipal în  Consiliul municipal Chişinău, președintele fracțiunii PPEM. Totodată, din martie 2015 a activat şi în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, fiind moderator reformarea sistemului public şi expert în reforma Primăriei mun. Chișinău. Din noiembrie 2017 este viceprimar al municipiului Chişinău, iar în 2018 a devenit Primar interimar.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...