[ X ]
Exclusiv20 Aprilie 2019 08:00

Victor Ciobanu: Şi după alegerile anticipate ACUM și PSRM vor trebui să se așeze la masa de negocieri

Cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu, crede că, impasul politic din RM va mai dura, având în vedere că părțile implicate (PSRM și ACUM) continuă să înainteze poziții inacceptabile pentru partea opusă.

Contactat de TRIBUNA pentru a comenta situația politică la care s-a ajuns, dar și ce crede că va urma, Victor Ciobanu a declarat că, are impresia că PSRM și ACUM se tem să formeze o coaliție.

„Pe de o parte, ACUM crede că le-ar fi adus anumite prejudicii de imagine, ceea ce eu nu cred că este un argument consistent, iar pe de altă parte, PSRM vrea să împingă situația în alegeri anticipate, pentru că cred ei asta ar fi o strategie. Așa încet-încet ne mișcăm, cel mai probabil, spre alegeri anticipate. Situația, după mine, rămâne oricum inedită, atunci când PDM stă și așteaptă. Vedem că nici un fel de reacții nu vin, iar ACUM ș PSRM nu se pot înțelege. Aici, iarăși nu pot înțelege această logică, pentru că dacă mergem în anticipate, acestea probabil vor avea loc în iunie și nu în toamnă cum se vehicula. Atunci, se va merge iarăși în aceleași condiții, anticipate comasate cu localele, de la care vor avea de câștigat PDM. PSRM și ACUM vor pierde câte ceva din mandate pentru că nu vor avea explicații, pentru propriile electorate, de ce nu au putut să nu se înțeleagă, or 61 de mandate de fapt sunt voturi pentru debarcarea actualei guvernări”, a explicat analistul.

Potrivit lui Ciobanu, problema este că, după alegerile anticipate, PDM oricum nu va putea câștiga o majoritate de sine stătător și situația se va repeta cu plus-minus câteva mandate.

„Problema asta nu dispare nicăieri. După mine, ne pomenim într-o situație jenantă și pentru PSRM, și pentru ACUM, când după alegeri, vor fi nevoiți să revină la aceiași temă, doar că să spună că am cheltuit niște bani, am făcut niște alegeri, configurația s-a schimbat, dar nu semnificativ. Iarăși va fi situația când cu PDM nimeni nu vrea coaliție și ACUM și PSRM, iarăși să se așeze la masa de negocieri. Politica nu este arta posibilului sau imposibilului, cum se vehiculează, dar este rezultatul. Rezultatul este acela care l-ați primit, ați primit mandatul de la cetățeni să debarcați actuala guvernare. Puteți să-l realizați, înseamnă că sunteți politicieni, nu puteți, înseamnă că nu corespundeți așteptărilor electoratului. Și aici nu sunt prea multe variante de interpretare a situației. Cea mai mare problemă pe care eu o văd acum, este că situația se va repeta după alegerile anticipate”, a mai spus Ciobanu.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...