[ X ]
Important17 Aprilie 2019 16:00

Zinaida Greceanîi: „Poziția noastră este clară pentru toți – trebuie să negociem”

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a comunicat că deputații fracțiunii parlamentare a PSRM sunt la Moscova, la invitația conducerii Dumei de Stat a Federației Ruse și a oferit detalii în acest sens în cadrul unui interviu pentru postul rusesc de televiziune “Россия 24”.

După cum informează TRIBUNA, Zinaida Greceanîi a menționat că a venit întreaga fracțiune, din considerentul că PSRM, cooperează îndeaproape cu partidele politice din Duma de Stat, făcând referire la faptul că, în 2014, a fost semnat un acord privind cooperarea dintre PSRM și partidul „Spravedlivaia Rossia”, iar în 2017 – un acord cu partidul „Edinaia Rossia”.

Zinaida Greceanîi a anunțat că cooperarea strânsă cu partidele rusești se dezvoltă atât la nivel politic, cât și la nivel de fracțiune. „Constant, are loc un schimb de experiență între delegații. Și nu este prima noastră vizită. În componență deplină, fracțiunea noastră a fost în Duma de Stat în 2015, deși atunci eram mai puțini. Acum, fracțiunea noastră este formată din 35 de deputați și, cred că, colegii mei, care au acces pentru prima dată în Parlament, vor fi foarte interesați să facă cunoștință cu colegii din Duma de Stat. Vom dezvolta această cooperare în continuare”, a spus președintele PSRM.

În context, Zinaidei Greceanîi i s-a cerut opinia privind declarațiile oponenților care presupun că deputații socialiști, la Moscova, „coordonează crearea unei coaliții”.

„Ce coaliție poate fi coordonată la Moscova? Ar fi mai bine ca oponenții să o coordoneze cu noi, pentru că, într-adevăr este necesar de creat o coaliție de guvernare în Moldova. Ca partid care a câștigat cel mai mare număr de voturi, PSRM a făcut o propunere partidelor de opoziție care aparțin blocului politic ACUM și care au obținut 26 de mandate de deputați din 101. Împreună avem 61 de mandate și putem alege spicherul și să formăm Guvernul”, a menționat președintele PSRM.

În același timp, Zinaida Greceanîi și-a exprimat regretul față de incapacitatea de conlucrare a partidelor de dreapta: „Din anumite motive, partidele noastre de dreapta, care aparțin blocului ACUM și care au obținut doar 26 de mandate au decis că trebuie să dețină toată puterea. Poziția PSRM este clară pentru toți – trebuie să negociem”, a spus ea.

Prezentatorul a sugerat că poate cei de dreapta au un fel de „cheiță de aur” care le permite să aleagă un partener în Parlament. În context, Zinaida Greceanîi a menționat că „cheița de aur” aparține socialiștilor, deoarece „pachetul de blocare îl deținem noi – 35 de mandate”.

„Parlamentul și Guvernul nu ar trebui să fie temporare, după cum doresc cei de dreapta, iar Moldova nu ar trebui să meargă spre alegeri anticipate. Poporul nu așteaptă acest lucru, poporul așteaptă consecvență, mai ales că este necesară pentru economia noastră, care depinde de stabilitatea politică. Așadar, am înaintat propriile condiții: PSRM-ului ar trebui să-i aparțină funcția de președinte al Parlamentului, mai mult de atât, există unele proiecte de legi, care, în opinia noastră, trebuie adoptate. În special, este vorba despre anularea interdicției de difuzare a emisiunilor rusești radio-tv informative și analitice, despre adoptarea unei noi legi care să confirme statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în republică. Există un bloc de proiecte sociale, precum și un bloc instituțional, ce prevede restituirea acelor competențe ale Președintelui Republicii Moldova, care au fost reduse de regimul Partidului Democrat. Acest lucru este valabil pentru Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe. Vom insista asupra acestor condiții”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...