[ X ]
Important16 Aprilie 2019 07:00

(INTERVIU) Radu Marian: Sperăm că bunul simţ va triumfa şi vom începe dezoligarhizarea ţării aşa cum ne cere electoratul

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul din fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM, Radu Marian a vorbit despre implicarea sa în politică, de ce a ales anume acest partid, cum a reacționat la aflarea rezultatelor alegerilor, cât de importantă este experiența politică în mandatul de deputat, primele acțiunii în noua postură, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Marian, de cât timp faceți politică, dar și ce v-a determinat să vă implicați în acest domeniu? 

R.M.: Una din cele mai mari întrebări pe care mi le-am pus, încă de când eram copil când am văzut prima dată Europa de Vest, este: De ce trăim mai rău ca în Occident? Suntem noi oare, moldovenii, mai puțin inteligenți sau mai puțin capabili decât, să zicem, germanii, americanii sau elvețienii? Cu siguranță, nu. Suntem oameni la fel ca și ei, avem același ADN, minți, trăiri și dorințe de a trăi bine. Apoi a urmat aprilie 2009, când am votat pentru prima dată în viață, și desigur 7 aprilie –  momente în care am înțeles și am simțit pe pielea mea ce influență colosală o au politicienii asupra modului în care trăim. Păi iată dorința mea de a mă implica în politică începe de la ideea că politica determină, într-o foarte mare măsură, modul în care trăiesc oamenii într-o societate. Dacă este făcută cum trebuie, politica este cea mai eficientă metodă de a schimba în bine viața a milioane de cetățeni.

Sunt multe lucruri care lipsesc Republicii Moldova. Pe lângă suficientă cultură democratică, aș menționa lipsa de pluralism, adică o societate în care pensionarii, profesorii, oamenii de afaceri, membri ai opoziției politice și toți ceilalți cetățeni, se bucură de aceleași oportunități și respectă aceleași legi. Iar aceste reguli ale societății sunt dictate în mare parte de politicieni.

Eu am încercat să mă implic în dezbateri și discuții politice încă de când am votat prima dată în 2009. Însă am devenit prima dată membru de partid în 2015, în PPEM, pentru că inițial văzusem acolo mulți tineri foarte capabili și cu bun-simț, dar am plecat după doar câteva luni după ce am înțeles intențiile deloc sincere ale conducerii acestui partid. Apoi, imediat ce doamna Sandu a anunțat crearea PAS-ului, am intrat în partid în ianuarie 2016 și am devenit membru al echipei de inițiativă de creare a acestui partid.

T.: De ce anume PAS?

R.M.: Curajul extraordinar, pasiunea de care a dat dovadă Maia Sandu în promovarea reformelor în educație și modul în care a pus în prim plan onestitatea și meritocrația în școlile din Moldova, m-au molipsit. Era clar atunci pentru mine că în momentul în care doamna Sandu va lansa partid, eu aveam de gând să ajut această echipă să promoveze în politică oameni onești și competenți. Dar cel mai important lucru care cred eu caracterizează PAS-ul este loialitatea noastră față de valori, idei și nu neapărat loialitatea față de anumiți oameni sau lideri.

Primul care m-a întrebat dacă vreau să mă implic în PAS a fost Dan Perciun, cu care sunt prieten încă până ca PAS să apară, iar în august 2017, după ce m-am întors de la studii din Scoția, doamna Sandu mi-a propus să fiu membru a Biroului Permanent Național al formațiunii. Până să vină propunerea doamnei Sandu, intenționam să ajut în continuare partidul, dar nu plănuiam să mă implic într-o funcție atât de oficială. Însă am acceptat pentru că am înțeles că mi s-a pus în față o responsabilitate enormă față de societate, și eu nu fug de responsabilitate.

PAS cred că a însemnat începerea unei noi etape în politica din Moldova – etapa politicii făcute bine și corect. O dovadă clară a acestui lucru este desigur modul în care ne finanțăm – avem un real angajament de finanțare democratică, prin mici donații colective de la sute de oameni. De exemplu, suntem primul partid din istoria țării care a lansat o pagină de donații online și care a început tot ce înseamnă fundraising de partid.

T.: A fost decizia dvs. să candidați pe lista Blocului ACUM la alegeri sau propunerea a venit de la cineva concret?

R.M.: Mecanismul de identificare a candidaților pentru parlamentare în interiorul PAS a început încă la sfârșitul anului 2017, atunci când fiecare membru a fost invitat să-și exprime intenția de a candida pentru o funcția sau alta, în baza unui formular, iar eu atunci mi-am exprimat dorința de a devenit deputat. Persoanele care au acumulat cel mai mare punctaj pe intern, au fost incluse și în mecanismului comun de evaluare a blocului ACUM, mecanism care a analizat mai multe aspecte, inclusiv integritatea, experiența profesională și academică, capacitatea de a elabora politici publice și activismul politic/civic. Și comisia de evaluare a blocului ACUM a decis ca eu să fiu inclus în lista națională. Merită de menționat că mecanismul de stabilire a listei a presupus și o discriminare pozitivă pentru femei și tineri – astfel încât în primii 20 pe lista să intre minim 5 tineri și 8 femei.

T.: Ați studiat peste hotarele RM. De ce ați decis să reveniți în RM și să faceți carieră aici? 

R.M.: Am petrecut unii din cei mai frumoși ani din viață anume la studii în SUA și Scoția – am învățat atât de multe și mi-am făcut prieteni apropiați în toată lumea. A existat și posibilitatea să rămân acolo, să mă bucur de stilul de viață (și salariul) occidental, însă mi-am dat seama acolo de un lucru simplu – în acest moment e mult mai mare nevoie de mine aici, în Moldova, decât acolo. Am vrut să mă întorc acasă, ca să fac măcar ceva pentru țară. A ajutat și faptul că ambele programe de studii, cel din SUA, și cel de master din Scoția, au fost finanțate de guvernele SUA și, respectiv, Marea Britanie, care îți oferă finanțare dacă îți asumi un angajament clar de a te întoarce acasă pe o perioadă de cel puțin 2 ani de la finisarea studiilor.

T.: Cum ați reacționat la aflarea rezultatelor alegerilor? Ați anticipat că veți lua mandatul de deputat, erați pregătit?

R.M.: Am rămas un pic surprins când mi-am aflat locul pe listă, dar nu pot să zic că am rămas surprins când am aflat rezultatele alegerilor! Totuși am simțit atunci o onoare extraordinară să fiu în capacitatea de a reprezenta poporul Republicii Moldova, dar și o responsabilitate care nu am mai simțit-o până atunci!

T.: Sunteți unul dintre cei mai tineri deputați în Parlamentul Republicii Moldova în urma scrutinului din 24 februarie 2019. În opinia dvs., cât de importantă este experiența politică în mandatul de deputat?

R.M.: În Republica Moldova, dar și în alte țări din regiune, în care politicienii „experimentați” au dezamăgit pe bandă rulantă și în care standardele de viață și cele democratice lasă mult de dorit, experiența politică nici nu mai este văzută ca un atu. Iar blocul ACUM, unde aproape toți deputații se află pentru prima dată în Parlament, este un exemplu elocvent. Experiența politică este importantă, doar dacă la baza acesteia stă curajul, integritatea, competența și viziunea. Dacă e vorba de „experiență politică” după standardele uzuale de pe râul Bâc, pot s-o arunc la gunoi.

T.: Care vor fi primele dvs. acțiuni în această postură, dar și care domeniu vă este mai aproape sufletului dvs.?

R.M.: Desigur că, împreună cu colegii din blocul ACUM, vom organiza un efort colectiv pentru a reforma justiția și a lupta cu corupția mare, ca prim pas pentru a realiza celelalte angajamente-cheie asumate în campania electorală – creșterea salariilor și pensiilor, reducerea costurilor la medicamente, eliminarea plăților informale din educație, depunerea cererii de aderare la UE și toate celelalte măsuri anunțate în programul nostru electoral.

Mai aproape de mine sunt domeniile economic și educație. În special, voi insista pentru o agendă anti-monopol, iar prin asta am în vedere combaterea abuzurilor monopoliste, lupta cu interesele de cartel, cu traficul de influență, sau deconspirarea legăturilor dintre afaceri și politică. Aș vrea să depun eforturi pentru a facilita concurența onestă în economie, ceea ce este fundamental pentru dezvoltare economică a țării. Asigurarea regulilor egale de joc în afaceri sunt cruciale pentru a determina antreprenorii, în special pe cei mici, să investească mai mult în angajații lor, în companiile lor și deci în bunăstarea țării.  Apropo, IMM-urile în Republica Moldova generează doar 30% din PIB, în comparație cu țările dezvoltate, unde acestea generează o cifră dublă – de peste 60% din PIB. La bazele lipsei de dezvoltare a sectorului IMM stă inclusiv și abuzul celora care dețin puterea politică și economică în țară.

În timp ce lucram la programul electoral al blocului ACUM, m-am apropiat foarte mult de domeniul sănătății. În sistemul de sănătate din Moldova, unde persistă un deficit permanent de resurse și bani, cea mai eficientă metodă de a prelungi viața oamenilor este să ne concentrăm pe prevenire, iar în acest sens voi lucra la măsuri care să ducă la descurajarea consumului de tutun, alcool, zahăr sau sare, care cauzează bolile cronice cu rate mari de deces.

T.: Sunteți primul deputat de origine romă din istoria Parlamentului Republicii Moldova. Considerați că, „titlul” acesta e onoare sau, mai degrabă, o obligație?

R.M.: Așa cum am spus și cu alte ocazii, ceea ce mă definește pe mine și de fapt pe oricare om, sunt acțiunile, comportamentul și valorile sale; și nu etnia, culoarea pielii sau naționalitatea. Însă am decis să vorbesc despre originile mele etnice pentru că vreau să ajut. Eu am făcut asta și pentru bunelul meu, care a fost rom – un om extrem de respectat în sat. Vreau să ajut această comunitate și consider că o pot face anume prin a recunoaște public că am și origini rome, astfel ca percepțiile despre această etnie să înceapă să se schimbe. De asemenea, în calitatea mea de deputat, îmi voi orienta eforturile spre a promova oferirea, în proporție de 100%, a educației primare și secundare copiilor romi, dar și spre crearea unor programe de dialog și cooperare între populația romă și non-romă.

Nu consider acest „titlu” o obligație – pentru că fiecare om are libertatea de a se identifica cu orice naționalitate sau etnie dorește. Dar nu consider nici ca onoare, așa cum nu consider „titlul” de a fi moldovean, român, rus, sau american – o onoare. Locul unde ne-am născut, naționalitatea, etnia – sunt lucruri pe care nu le putem alege. De fapt, pot să vă zic că locul de naștere al unui om este cea mai mare loterie a vieții. Probabil o să fiți de acord cu mine când o să vă zic că viață unui om care se naște în satul Ratuș, Telenești o să fie foarte diferită decât cea a unui om care se naște în Manhattan, New York.

T.: Unde vă vedeți peste 10 ani? Credeți că, politica va rămâne o prioritate?

R.M.: Cred că ar fi păcat să-ți faci planuri foarte concrete pentru 10 ani înainte – viața e prea interesantă, fascinantă și imprevizibilă pentru asta. Ceea ce știu acum este că vreau să mă dedic acestei țări, oamenilor de aici, pentru a contribui la un trai mai bun – posibil să fiu aici peste 10 ani, posibil – nu. Însă la un moment dat, mi-aș dori desigur să încep o carieră internațională, pentru că provocările la nivel global sunt extrem de complexe și eu aș vrea să le explorez și să încerc să contribui la rezolvarea lor. Eu am o abordare un pic mai globalistă asupra lucrurilor, care începe de la ideea că Pământul și omenirea sunt înconjurate de miliarde și miliarde de kilometri de spațiu și materie, și nu există (deocamdată) vreo altă civilizație mai avansată care să ne dea vreun un sfat sau să sară în ajutor dacă se întâmplă vreo nenorocire ? . Asta înseamnă că depinde în totalitate de oameni să se ajute între ei și să găsească căi prin care să depășească inegalitățile, conflictele, sărăcia, sau încălzirea globală.

Cu toate că marile probleme de astăzi pot fi rezolvate doar printr-un anumit nivel de cooperare globală și cu toate că suntem atât de izolați în Spațiu, oamenii încă se „angajează” în conflicte și războaie, încă dau dovadă pe alocuri de tribalism extrem, încă se pune mult prea mult accent pe diferențele religioase, naționaliste, etnice. Păi iată, eventuala mea carieră internațională va urma două direcții: reducerea inegalităților și educația – în special mă refer aici la promovarea identități globale și conștientizarea faptului că, fără o cooperare internațională mai strânsă, nu vom putea rezolva conflictele, sărăcia, inegalitățile sau încălzirea globală. Eu am scris și un mic manifest la acest subiect aici.

T.: În calitate de tânăr politician, cum vedeți la moment situația politică din RM?

R.M.: E clar că aș fi vrut ca lucrurile să fie mult mai simple și ca toate partidele politice să aibă o abordare cât mai apropiată de a noastră: să construim statul de drept, să construim instituții de stat inclusive și să ne apucăm de treabă în economie, educație sau sănătate. Însă realitatea e diferită – ceea ce avem astăzi în Parlament este un fel de triunghi al Bermudelor. Există o forță politică nouă, blocul ACUM, care pune accent pe valorile democratice, statul de drept, importanța justiției și luptei cu corupția mare ca etapă crucială pentru a oferi o viață mai bună oamenilor. Și există celelalte două partide – PSRM și PD (+ sateliții lor) – care ambele doresc la nivel declarativ, să coalizeze cu ACUM, dar au viziuni fundamental diferite de ale noastre. Punând prioritate pe lupta anti-oligarhică, am decis să vorbim cu PSRM despre agenda antioligarhică, care, cel puţin la nivel declarativ ar fi şi una din priorităţile lor. Problema e că nu există încredere între ACUM și PSRM și din acest motiv, ACUM insistă pe funcția de speaker, în virtutea faptului că am demonstrat că nu am făcut compromisuri şi am luptat contra regimului și că anume PSRM trebuie să demonstreze că sunt credibili. Mingea este în terenul lor, chiar dacă semnele nu sunt deloc optimiste.

Totodată, vreau să reiterez că nu poate fi vorba de o coaliție cu PSRM, întrucât programele electorale și viziunile de dezvoltare ale acestor două forțe sunt fundamental diferite. Sperăm că bunul simţ va triumfa şi vom începe dezoligarhizarea ţării aşa cum ne cere electoratul.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine    

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...