[ X ]
Important13 Aprilie 2019 14:00

(INTERVIU) Grigore Novac: Socialiștii nu schimbă macazul de la o zi la alta

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Grigore Novac a vorbit despre situația politică creată după alegerile parlamentare, când crede că vom avea o claritate în privința unei majorități sau a anticipatelor, primele acțiuni în acest mandat, dacă, în caz de anticipate, ar fi pregătit să candideze pe aceeași circumscripție electorală, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Novac, cum caracterizați situația politică creată după alegerile parlamentare?

G.N.: După scrutinul parlamentar s-a creat o situație de incertitudine politică, o situație în care unii actori politici care au trecut pragul electoral, nu au dat dovadă de acea maturitate politică pe care o așteaptă cetățenii.

Cert este că socialiștii nu schimbă macazul de la o zi la alta, nu au atacat verbal pe nimeni, nu au ars podurile în raport cu actorii politici menționați mai sus și au lăsat ușile deschise pentru discuții și negocieri. Socialiștii nu sunt ghidați de formula de a ajunge la guvernare cu orice preț, iar ambițiile fantastice ale unor actori politici din actualul Legislativ, ne duc la gândul că nu prea își doresc negocieri și discuții constructive, cu toate că alternativă nu prea există.

Un moment destul de important care merită a fi evidențiat, este că pentru prima dată din ultimii 10 ani, părerea eșichierului de stânga a politicii moldovenești urmează a fi luată în calcul, ceea ce nu a fost de la 2009 până în prezent.

T.: Dintr-o parte, pare că ieșire din acest blocaj politic nu există. Experiența Dvs. de parlamentar, ce vă spune? Când credeți că vom avea o claritate în privința unei majorități sau a anticipatelor?

G.N.: Analizând la rece starea de lucruri, vedem că la ziua de azi chiar ne-am pomenit într-un blocaj politic care durează de o lună și jumătate. Eu cred că acest blocaj este creat artificial de unele personaje ale blocului ACUM, iar aici voi insista că nu toți din ACUM își doresc acest blocaj, dar dimpotrivă sunt și cei care doresc acele negocieri, doar că a doua parte a blocului ACUM aplică șantajul și insistă pe această retorică distructivă, exact cum au insistat să fie două fracțiuni parlamentare ale blocului ACUM în loc de o fracțiune puternică și mai numeroasă.

Ce ține de prognoze în cât timp vom avea claritate referitor la crearea unei majorități ori dacă mergem la anticipate, cred că peste o săptămână o să fie totul clar.

T.: Dacă ar fi să alegeți între o coaliție PSRM – PDM sau una PSRM – ACUM, Dvs., personal, pe care ați alege-o? De ce?

G.N.: Eu personal aș opta pentru o majoritate absolută a PSRM, dar dacă e să ne întoarcem la situația reală în care ne-am pomenit, atunci pun accent pe formula propusă de echipa noastră, iar PSRM a avut doar o singură propunere.

T.: Aveți deja experiență de parlamentar. Credeți că acest al doilea mandat va fi diferit de precedentul, având în vedere că ați fost ales într-o circumscripție?

G.N.: Evident că am o experiență parlamentară, mai cu seamă un mandat deplin, dar faptul că la scrutinul parlamentar din februarie am fost ales în calitate de deputat pe o circumscripție uninominală, îmi amintește zilnic despre acel credit de încredere acordat de cetățeni, dar în același timp și despre responsabilitatea pe care o am în calitate de deputat față de ei, despre rezolvarea acelor probleme din circumscripție, clar lucru că în cazul dat vorbesc în limita competențelor care îmi revin.

Nu cred în principiu că o să existe o diferență mare dintre actualul mandat și cel precedent, deoarece în ambele situații trebuie să muncești enorm de mult.

T.: V-ați gândit deja care vor fi primele Dvs. acțiuni în acest mandat de deputat? Veți avea acțiuni anume pentru circumscripția nr. 31?

G.N.: În timpul campaniei electorale, am avut foarte multe întâlniri cu cetățenii care locuiesc în raza circumscripției 31, anume în cadrul acestor întruniri au ieșit la iveală foarte multe probleme care necesită a fi soluționate prin intermediul unor inițiative legislative, dar din cauză că la moment nu avem un legislativ funcțional, din cauza acestui blocaj politic, nu putem mișca carul din loc pentru a înregistra acele inițiative și nu le putem promova în comisiile de profil sau ședințele plenare.

Cu siguranță am o agendă bine determinată care în mare parte rezultă din doleanțele cetățenilor.

T.: În cazul unor alegeri anticipate, ați fi pregătit să candidați pe aceeași circumscripție electorală? Credeți în același rezultat sau…?

G.N.: Cu regret, situația politică ne indică că pe zi ce trece șansele anticipatelor sunt tot mai mari. Eu de am fost și sunt un om de echipă, îmi place să muncesc în echipă, iar în cazul alegerilor anticipate, dacă echipa din care fac parte va decide că trebuie să candidez din nou pe această circumscripție, atunci eu sunt pregătit pentru o nouă provocare.

Ce ține de rezultat, eu de fiecare dată zic că totul depinde de cetățeni, iar eu împreună cu colegii mei voi depune tot efortul și priceperea pentru a nu dezamăgi.

T.: Care au fost trei cele mai mari obstacole pentru Dvs. în desfășurarea campaniei electorale?

G.N.: * Utilizarea de către unii concurenți electorali a resurselor administrative.

* Coruperea alegătorilor de către concurenții electorali.

* Condițiile meteo nefavorabile, amintesc că, campania electorală a avut loc în plină iarnă…

T.: Cum credeți că va evolua situația politică în viitorul apropiat?

G.N.: Dacă timp de o săptămână nu începe procesul de negocieri, cel mai probabil ne pomenim cu alegeri anticipate, iar acest scenariu pare să fie tot mai aproape.

În cazul anticipatelor, cu siguranță, vom avea parte de atacuri reciproce din toate taberele și se va trece la artileria grea.

Cel mai probabil, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc concomitent cu alegerile locale generale, având în vedere că la începutul verii expiră mandatele aleșilor locali.

Asta în esență complică puțin procesul electoral, însă limitele juridice și norma legală care este în vigoare vor impune anume acest scenariu.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...