[ X ]
Exclusiv6 Aprilie 2019 07:00

Chiar dacă Parlamentul nu lucrează, deputaţii vor primi salarii! Iată în baza cărei legi! 

Parlamentul de legislatura a X-a a fost legal constituit, respectiv noii deputați și-au început oficial mandatul. Astfel, chiar dacă a avut loc doar o ședință a Parlamentului și ulterior s-a anunțat o pauză pe o perioadă nedeterminată, până la crearea unei majorități parlamentare, noii deputații primesc salarii.

Solicitați de TRIBUNA pentru a afla dacă în perioada cât nu este aleasă conducerea Parlamentului şi nu sunt distribuiţi în comisii, deputații primesc salariul, reprezentanții Secretariatului Parlamentului, au confirmat că aleşii poporului beneficiază de lefuri.

„Potrivit prevederilor legale în vigoare, din momentul constituirii legale a Parlamentului nou-ales, pe durata mandatului, deputatul beneficiază de salariu lunar în conformitate cu prevederile Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Anterior intrării în vigoare a Legii enunțate mai sus, deputații au fost salarizați în condițiile Legii nr.355/2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar”, se spune în răspunsul la solicitarea noastră.

Fiind întrebați dacă salariul deputaților care sunt la primul mandat va fi diferit de al celor care au avut unu sau mai multe mandate până acum, reprezentanţii Secretariatului au răspuns că „diferenţe în salarizarea deputaților noi și care au mai avut mandate nu există”, iar fiind întrebați, în mediu, cu cât a crescut salariul deputaților în ultimii 10 ani, aceştia au răspuns că, „pe parcursul ultimilor ani, salariile corpului de deputați au crescut în medie cu 30%”.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...