[ X ]
Breaking news1 Aprilie 2019 13:20

Blocul ACUM și-a anunțat poziția vizavi de consultările de mâine, inițiate de Președintele Dodon. Iată ce decizie au luat Năstase și Sandu!

Blocul ACUM invită deputații la discuții transparente pe data de 2 aprilie 2019, ora 10.00, bir. 114 al Parlamentul Republicii Moldova. Despre aceasta au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase și Maia Sandu.

După cum informează TRIBUNA, co-președintele Blocului ACUM, Andrei Năstase, a dat citire unei declarații.

„Blocul ACUM constată, cu regret, că procesul de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului este tergiversat în mod artificial și, prin urmare, este blocată discutarea și adoptarea pachetului de legi antioligarhice, înregistrat de către ei la Secretariatul Parlamentului. Anunțarea deliberată de către președintele ședinței de constituire a Parlamentului a unei pauze pentru o perioadă nedeterminată, urmată de inițierea de către Igor Dodon a întâlnirii „tripartide“ anunțate pentru 2 aprilie, creează incertitudini și lasă loc de interpretări. Acest lucru se produce pe fundalul agravării situației social-economice din țară și a iminentei creșteri a tarifelor la energie și gaze naturale, fenomen care va declanșa inevitabil scumpiri în lanț a produselor și serviciilor, sărăcindu-i și mai mult pe cetățeni. Totodată, lipsa finanțării externe a Republicii Moldovei în condiții avantajoase (granturi și credite preferențiale) generează îndatorarea statului de la băncile locale la dobânzi mult mai mari, ceea ce plasează o bombă cu ceas la temelia economiei. Blocul ACUM nu va participa la niciun fel de „consultări” cu actuala conducere a PDM”, se spune în declarație.

Totodată, Blocul ACUM reiterează faptul că dezoligarhizarea instituțiilor statului este condiția primordială pentru restabilirea funcționalității acestuia și întoarcerea încrederii cetățenilor în Republica Moldova.

„În acest sens, discutarea și adoptarea în regim de urgență a pachetului de inițiative legislative antioligarhice sunt prioritare pentru actualul Legislativ. Blocul ACUM insistă în continuare pe discuții constructive în vederea îmbunătățirii, adoptării și implementării pachetului antioligarhic. În acest context, invităm deputații, care nu sunt controlați de regimul oligarhic, la discuții transparente pe data de 2 aprilie 2019, ora 10.00, bir. 114, Parlamentul Republicii Moldova”, se mai spune în declarație.

De menționat că, co-președinta Blocului ACUM, Maia Sandu, a precizat că, această declarație a însemnat că ei nu se vor prezenta la consultările programate pentru mâine, organizată de către Președintele RM, Igor Dodon.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...