[ X ]
Exclusiv27 Martie 2019 17:00

Analist, despre starea post-electorală creată: Asta e situația crocodilului care se află într-o mlaștină și oricine ar intra în această mlaștină va fi înghițit

Cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu, consideră că, după întrevederile fracțiunilor parlamentare cu Președintele Dodon, vor urma, cu siguranță, unii pași.

Contactat de TRIBUNA, Victor Ciobanu a declarat că, ieri, a fost o demarcare a pozițiilor, mai cu seamă a Blocului ACUM.

„Ei au arătat această poziție, dar eu nu cred că oferta aceasta a ACUM-ului este fezabilă, ci ar putea fi o ridicare a ștachetei pentru careva eventuale și ulterioare negocieri, dacă acestea s-ar putea întâmpla, cu PSRM. Cu PDM, ACUM nu negociază. Acum, cât nu ar fi de paradoxal, PDM este în cea mai proastă situație,  pentru că pe deoparte –  ar vrea să preia inițiativa, pe de altă parte – a nimerit în propria capcană. Asta e situația crocodilului care se află într-o mlaștină și oricine ar intra în această mlaștină va fi înghițit de ei. Se vorbește despre careva negocieri PSRM și PD, dacă este adevărat, socialiștii ar trebui să fie conștienți că ei intră, de fapt, în gura crocodilului. De fapt, asta fiind situația, eu continui să insist că, cea mai fezabilă variantă, până la urmă, este o guvernare tehnică a ACUM și PSRM și un Guvern minoritar. PSRM poate să voteze acest proiect propus de ACUM, desigur, cu anumite precizări, cu anumite doleanțe. PSRM a arătat, de fapt, că e gata să voteze un astfel de pachet de legi, cu amendamentele lor”, a precizat Ciobanu.

Potrivit analistului, Președintele Dodon nu întâmplător a repetat a câta oară că nu va accepta un Guvern din transfugi.„Excludem această variantă, care ar fi fezabilă pentru PDM, cu 12 deputați smulși din alte fracțiuni. Atunci, practic, avem o singură variantă care ar putea conduce la ceva, fie și un Guvern tehnic, pe un termen strict limitat, cu împuterniciri strict limitate”, a mai spus analistul.

În context, Victor Ciobanu a mai spus că nu vede nici un rezultat la o întâlnire la o masă de discuții a PSRM, PDM și ACUM, la Reședința de Stat.

„Nu văd nici un rezultat care ar putea să iasă dintr-o masă comună de discuție, având în vedere că ACUM nu poate nici într-un fel discuta cu PDM și asta a spus-o foarte franc. Deocamdată, nu prea văd cum ar putea ACUM discuta și cu PSRM, dar cred că s-ar putea găsi o formulă, nu știu de ce fel, dar transparentă, să vină să discute acest pachet antioligarhic și de capturare a statului, dezoligarhizare a instituțiilor statului”, a mai spus Ciobanu.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...