[ X ]
Comentarii20 Martie 2019 06:00

Marea bătălie electorală a anului 2019 se va da pe data de 30 iunie

Se pare că cea mai mare bătălie electorală a anului 2019 nici pe departe nu a fost cea de pe data de 24 februarie – ea încă urmează şi, cel mai probabil, va avea loc pe data de 30 iunie. Pe zi ce trece apar tot mai multe indicii că anume aşa şi se va întâmpla.

Primul indiciu este faptul că Adunarea Populară a Găgăuziei a transferat alegerile Başcanului autonomiei de pe 19 mai pe 30 iunie.Adică, este aproape termenul limită în care se pot organiza alegerile Başcanului, luând în calcul cele trei luni prevăzute de legislaţie după expirarea mandatului Guvernatorului UTA Găgăuzia în care trebuie organizat noul scrutin. De ce s-a optat anume pentru 30 iunie? Aici deja intervine un aspect important, care ne duce direct spre cel de-al doilea indiciu.

Indiciul doi ţine de alegerile locale generale care trebuie să aibă loc în Republica Moldova în acest an. Mandatele actualilor aleşi locali expiră la mijlocul lunii iunie, deci pe 30 iunie pot fi organizate lejer alegeri locale generale. Desigur, data alegerilor locale poate fi stabilită oricând în iulie, august sau chiar la începutul lui septembrie, dar, cel mai probabil, nu se va merge pe această cale. În primul rând, pentru că alegerile Başcanului nu pot fi „întinse” atât de mult (iar faptul că se doreşte ca acestea să aibă loc concomitent cu scrutinul local este absolut evident). În al doilea rând, pentru că alegerile locale trebuie sincronizate cu posibilele alegeri parlamentare anticipate şi aici în prim plan iese deja al treilea indiciu.

Cel de-al treilea indiciu ţine de posibilele alegeri parlamentare anticipate. Chiar dacă în ultimul timp răsună destul de des informaţii precum că se va ajunge la un compromis şi noul Guvern va fi învestit în funcţie, totuşi, probabilitatea anticipatelor nu poate fi exclusă. Să admitem că Parlamentul se va convoca în şedinţă în decurs de o săptămână şi peste încă câteva zile va purcede la învestirea noului Guvern. Astfel, de facto, va fi „pornit” termenul de 45 de zile prevăzut de legislaţie pentru învestirea Executivului. Dacă în această perioadă nu se va reuşi formarea Guvernului, vor fi declanşate alegeri parlamentare anticipate. Dacă luăm în calcul perioada necesară pentru desfăşurarea campaniei electorale, ajungem din nou la ziua de 30 iunie 2019.

„Magia” datei de 30 iunie 2019 e scoasă în prim plan şi de altă prevedere legală – e prima duminică în care poate fi organizat un scrutin republican după expirarea termenului de 120 de zile de la precedentul scrutin, adică cel din 24 februarie 2019.

Puse „cap la cap” toate aceste aspecte ne duc la unica concluzie posibilă – pe data de 30 iunie am putea avea şi alegeri locale generale, şi alegeri parlamentare anticipate, şi alegeri ale Başcanului Găgăuziei. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca marea bătălie politică pentru Moldova să se dea exact la jumătatea anului 2019 – adică pe data de 30 iunie.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...