[ X ]
Important19 Martie 2019 06:30

Jurnalist despre impactul evenimentelor din Ucraina asupra situaţiei post-electorale din Republica Moldova 

„Exercițiile militare desfășurate de Federația Rusă reprezintă o metodă de a spune oficialilor din Uniunea Europeană că Rusia nu va pleca din Crimeea”, scrie, într-o postare pe blogul personal, jurnalistul Victor Nichituş.

„La rândul politicienii europeni, prin intermediul Parlamentului European au adoptat pe 12 martie o rezoluție în care se spune că Federația Rusă nu mai este un partener strategic al Uniunii Europene și că statele Uniunii Europene trebuie să rămână deschise impunerii de sancțiuni suplimentare la adresa Federației Ruse. Tot în această zi, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că Ucraina continuă să dezvolte noi tipuri de armament, inclusiv rachete”. Avem deja o armată nouă, de înaltă calitate, înarmată calitativ. Vom avea şi rachete. Acum avem rachetele de croazieră Neptun, care au fost testate cu succes, plus rachetele tactice Oliha şi rachetele antitanc Stugna” – a explicat Poroșenko. Totodată, liderul de la Kiev a promis o cooperare eficientă în industria de apărare între Ucraina şi principalele țări membre ale NATO”, adaugă el.

În opinia sa, „atunci când în Ucraina începe să miroase a praf de pușcă tulburențele post-electorale din Republica Moldova capătă valoarea unei cepe degerate”. „Pentru ca intersecția geopolitică dintre Prut și Nistru să nu se aprindă de la fierul vechi depozitat în regiunea transnistreană, consider că politicienii moldoveni, și nu numai, vor găsi o înțelegere politică care să mențină un status quo convenabil tuturor”, mai notează Victor Nichituş.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...