[ X ]
Important16 Martie 2019 14:00

(INTERVIU) Valeriu Munteanu: Nu ne așteaptă munți de aur și nici râuri de lapte

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-deputatul Valeriu Munteanu, ex-ministru, fost candidat din partea Blocului ACUM în circumscripţia nr. 18 Orhei – Călăraşi la alegerile din 24 februarie 2019, a vorbit despre rezultatele alegerilor, de ce nici un partid unionist nu a acces în Parlament, cu ce o să ocupe în continuare, dacă va candida iarăşi la Primăria capitalei, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Cum calificaţi rezultatul alegerilor parlamentare, în special rezultatul blocului ACUM?

V.M.: Eu urmăresc și particip de vreo 20 de ani la alegeri și constat cu certitudine că aceste alegeri au fost cele mai complicate, ori cuvântul de ordine în acest scrutin a fost „frică”. Niciodată oamenii simpli, dar mai ales cei care lucrează la stat sau fac afaceri nu s-au temut de aparatul coercitiv al statului ca la parlamentarele acestea. Și desigur această frică generalizată plus multe resurse administrative și multe milioane de dolari folosite de PD și Partidul Șor și-au pus amprenta pe aceste alegeri și pe rezultatul scrutinului. Cel mai bine rezultatele adevărate ale alegerilor se văd la Chișinău, unde PD a luat decât 13%, aici unde lumea este mai liberă, mai independentă și nu poate fi controlată atât de ușor, rezultatul guvernării a fost dezastruos pentru ei, în schimb în satele mici și foarte mici, i-au obligat pe toți să-i voteze. Sunt sigur că, dacă s-ar organiza alegeri anticipate, iar PD ar fi „dezgolit” de armata coercitivă a statului, de resursele administrative și de milioanele de dolari utilizate, rezultatul acestora ar fi maxim cel înregistrat la Chișinău, iar anexa lor, Partidul Șor nu ar trece niciodată în Parlament, ori PD i-a alocat lui Șor două circumscripții unde acesta a investit multe milioane de dolari, care s-au materializat în multe voturi, spre exemplu la Orhei au luat 55% iar la Nisporeni, unde lui Șor i-a fost interzis că calce, să aducă acolo magazinele sale sociale, să ducă și aducă oamenii cu autobuzele spre Orhei Land și către alte minciuni frumos ambalate și bine prezentate, Partidul Șor a acumulat doar 0.64%.

Blocul ACUM, a luptat fără bani, fără resurse, biciuit din toate părțile și cu toate acestea a acumulat mai multe voturi decât Partidul Democrat. Este un rezultat bun, dar nu suficient pentru a schimba lucrurile în RM.

PD are astăzi 40 de mandate în Parlament (PD+Șor+3 independenți), acesta fiind un rezultat foarte slab pentru un partid aflat la guvernare, cel mai slab din ultimii 20 de ani. Dar numărul de mandate acumulate în timpul alegerilor nu a fost niciodată un indicator pentru PD. Să vedem cum va fi de această dată.

T.: În opinia Dvs., de ce nici un partid unionist nu a acces în Parlament?

V.M.: Pentru că dezamăgirea a fost mult prea mare. Unioniștii sunt cei mai atenți alegători din RM, care urmăresc în egală măsură viața politică din RM și România și nu au putut înghiți jumătățile de măsură și jonglările din zona Partidului Democrat. Unioniștii au considerat că nu este suficient ca un partid care dorește să-i reprezinte să fie doar pentru Unire și împotriva imperialismului velicorus, aceștia au considerat că un partid unionist trebuie să lupte și împotriva oligarhiei indigene, ori majoritatea partidelor unioniste au înregistrat antecedente clare de coabitare și/sau colaborare evidentă cu PD, lucru care i-a descalificat, iar voturile unioniștilor, în proporție de 90%, au mers către Blocul ACUM, care și-a asumat să reprezinte și unioniștii din Basarabia.

T.: Acum, după alegerile parlamentare, nu regretaţi decizia de a vă retrage din PL?

V.M.: Eu am plecat de la PL pentru a pune umărul la debarcarea de la guvernare a PD, fiind absolut sigur că doar împreună, uniți în jurul Blocului ACUM, putem face acest lucru. Rezultatele alegerilor locale din vara anului trecut au fost pentru mine o bună învățătură, după care am putut să previzualizez conturul general al alegerilor parlamentare și nu am greșit.

PL nu a dorit să se alăture sincer Blocului ACUM, a mers separat și chiar a făcut campanie pe încercarea de discreditare a blocului ACUM și a liderilor acestuia. Sunt absolut sigur că „truda” PL a turnat multă apă la moara PD, ori mesajele proiectate cu vehemență în spațiul public de liderul PL au contribuit la creșterea absenteismului la vot a unioniștilor. Iar tehnic vorbind, prezența în campanie și rezultatele înregistrate de PL și de unele elemente „disidente” din PLDM, au rupt de la Blocul ACUM cam 4-5 mandate. Eu cred că PD a apreciat pozitiv acest efort.

T.: De ce nu v-ați regăsit și pe lista națională a Blocului electoral ACUM?

V.M.: A fost opțiunea mea personală. Eu am fost deputat deja de 3 ori și nu văd această funcție ca un scop în sine. În politică, în afara Parlamentului, eu sunt la fel de bine și de confortabil, ca și în Parlament. Eu nu am plecat de la PL pentru a ajunge neapărat deputat, am plecat pentru a susține democrația din RM, în speranța că ducem Basarabia mai aproape de România, iar participarea în circumscripția 18, împotriva penalului Șor a fost una conștientă și asumată. Eu cunoșteam foarte bine câte milioane de dolari, pe care bănuim că provin din furtul miliardului, i-a investit Șor în sărăcia din orașul Orhei și satele din jur și știam că acest argument – banul, este irezistibil pentru oamenii noștri, dar așa am văzut eu implicarea necondiționată și cu multă muncă, pentru că aș fi putut să mă înregistrez în campanie și să aștept ziua alegerilor, dar eu nu am făcut și nu voi face niciodată așa ceva, eu am fost și voi fi un om de echipă, care a muncit în fiecare zi de campanie și am fost în fiecare localitate din circumscripție de minim 3-4 ori și am produs multe evenimente de campanie, inclusiv mult efort pe dimensiunea juridică, în încercarea de a demonstra pe cale judiciară fraudarea alegerilor de către Șor…dar eforturile mele s-au lovit de cordonul de protecție al statului, format în jurul lui Șor.

T.: Având în vedere că nu ați obținut mandatul de deputat. Ați decis deja cu ce o să vă ocupați în continuare?

V.M.: Nu voi pleca din politică. Vreau în continuare să ofer cunoștințele, munca și energia mea pentru propășirea poporului din RM și îndreptarea Basarabiei pe calea Unirii cu România.

T.: Nu v-ați gândit să aderați la una din cele două formațiuni, care formează blocul ACUM? În genere, analizați posibilitatea de a adera pe viitor la un partid politic?

V.M.: Eu sunt alergător de curse lungi, dar politica este un „joc” de echipă, nu poți obține și menține nimic, dar absolut nimic, în politică, fără echipă. Echipa trebuie să te reprezinte pe tine și să reprezinte și dezideratele, și năzuințele tale politice. Eu personal nu văd cum aș putea să muncesc și să fiu productiv într-o echipă – partid, ale cărui deziderate ideologice nu le împărtășesc. Exclus.

Chiar dacă a trecut puțin timp de la alegeri, am „fost năvălit” cu tot felul de propuneri explicite de a adera sau chiar de a prelua conducerea unor partide, au fost formulate propuneri respectuoase și din cadrul blocului ACUM.

Va trebui să iau o decizie.

T.: Dacă vom avea alegeri anticipate, veţi candida din nou din partea blocului ACUM?

V.M.: Blocul ACUM a participat destoinic la alegerile parlamentare și declar cu toată responsabilitatea că sunt împăcat și mulțumit de colaborarea pe care am avut-o în cadrul acestui scrutin.

Nădăjduiesc că factorii de decizie ai Blocului vor adopta hotărâri judicioase pentru reprezentarea corectă și demnă a celor care au votat ACUM, iar dacă conjunctura politică complicată, dar interesantă va duce către alegeri anticipate, nu cred că trebuie schimbată paradigma de participare la alegeri a opoziției unite. Pot fi schimbate anumite chestiuni tactice, în baza învățămintelor trase după aceste alegeri.

T.: În acest an vom avea şi alegeri locale. Veţi candida iarăşi la Primăria capitalei?

V.M.: Alegerea primarului general al Chișinăului este o chestiune foarte sensibilă, delicată și tot odată extrem de importantă. La Chișinău s-au acumulat foarte multe probleme și foarte multe proiecte în așteptare și altele multe în dorințele și necesitățile legitime ale oamenilor.

Chișinăul trebuie regândit, dezvoltat, reconstruit, reparat, iar acest lucru va putea fi făcut doar în situația în care la cârma capitalei va veni o persoană echilibrată, inclusiv politic, susținută puternic de CMC și cu o capacitate deosebită de găsi, într-un proces transparent, susținere și înțelegere de la APC. Altfel, Chișinăul va stagna în continuare, ostatic fiind al luptelor politice intestinale.

Având în vedere aceste argumente, pentru mine contează mai mult dacă voi putea să fac ceea ce trebuie să fac la primăria Chișinău, decât simpla alegere în această funcție. Eu v-am răspuns, mai sus, la întrebarea legată de prezența mea în Parlament, eu m-am „lecuit” demult de aceste metehne, privesc lucrurile foarte limpede și cu multă responsabilitate pentru oameni, nu pentru mușchiul meu.

T.: În genere, cum credeți că vor evolua evenimentele în politica moldovenească în continuare?

V.M.: Nu ne așteaptă munți de aur și nici râuri de lapte. Exemplul din aceste alegeri, când pentru toți era evident că Ilan Șor a fost executantul furtului miliardului, dar cu toate acestea a fost ales deputat, aducând cu el, prin voia lui Plahotniuc și câțiva ortaci, care vor servi Partidul Democrat, descurajează foarte mult oamenii cu gândire și comportament normal, ori acest accident cu alegerea în Parlament a penalului Șor va dezvolta un curent de gândire politică, conform căreia „furi mult, dai un pic la oameni, după care aceștia, sărăciți fiind, te votează din nou în Parlament și o ții tot așa”.

Din punctul meu de vedere Unirea Basarabiei cu România ar rupe pentru vecie acest nod gordian, legat din funie rusească și strâns din răsputeri de oligarhii noștri (de ieri și de azi) hrăpăreți, fără neam și fără Dumnezeu.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...