[ X ]
Important17 Februarie 2019 09:00

Renato Usatîi: Eu niciodată nu voi fi ca și cei care au capturat Republica Moldova

Interviu cu Renato Usatîi, lider al „Partidului Nostru”- Almanah Politic 2018

Dle Usatîi, aţi început anul politic 2018 în forţă, propunând un referendum de reconfirmare a votului locuitorilor municipiului Bălţi pentru dvs. în calitate de Primar. De ce aţi recurs la acest gest?

Pentru că abuzurile şi presiunile din partea puterii ajunseseră la cote maxime, iar în rezultat aveau de suferit oamenii, chiar dacă ţinta eram eu. Acest referendum le-ar fi demonstrat celor care voiau să pună mâna pe municipiul Bălţi că toate eforturile lor sunt în van şi, prin urmare, teroarea în raport cu municipiul Bălţi trebuia încetată. Ei ştiau că nu au susţinere deloc la Bălţi, că lumea îi urăşte şi de aceea au făcut tot posibilul pentru a bloca referendumul.

Decizia dvs. de a demisiona din funcţia de Primar de Bălţi tot a urmărit scopul de a le demonstra celor de la putere că nu au nicio şansă de a pune mâna pe capitala de nord, după cum afirmaţi dvs.?

Inclusiv. Noi ştim metodele celor de la putere atunci când îşi doresc să pună mâna pe ceva. Au acaparat ilegal Parlamentul şi Guvernul, deşi nu au primit votul de încredere al cetăţenilor pentru aceasta, şi-au supus majoritatea structurilor de stat, au instituit interimatele ce le-au convenit pentru a prelua controlul asupra Primăriei capitalei, au instituit un control total asupra celei mai mari părţi a administraţiilor locale, iarăşi fără a avea votul cetăţenilor pentru aceasta. Eu le-am transmis un mesaj clar: vreţi controlul asupra Primăriei municipiului Bălţi, haideţi să mergem în alegeri ca oamenii să decidă, dar nu voi, prin cabinetele voastre întunecoase din Chişinău.

Ce a fost în acest caz victoria lui Nicolae Grigorişin, colegul dvs. de partid, din primul tur în alegerile Primarului de Bălţi?

A fost o reconfirmare a votului de încredere al locuitorilor municipiului Bălţi pentru echipa noastră. S-a văzut clar că oamenii nu s-au lăsat manipulaţi, intimidaţi şi şantajaţi de acţiunile puterii. Iar astfel de acţiuni, începând cu 2015, au fost o mulţime. Bălţenii au arătat că sunt gata să îndure incomodităţi, dar nu-şi vor vinde niciodată libertatea, nu se vor lăsa ademeniţi cu promisiunile celor ce au uzurpat puterea în Republica Moldova, nu-şi vor trăda niciodată convingerile şi idealurile pentru nişte favoruri iluzorii. Cred că pentru guvernare aceasta a fost o lecţie dură – a fost pentru prima dată când a suferit eşec în intenţia lor de a pune mâna pe un oraş important.

Declaraţi atunci că, dacă pierdeţi lupta pentru Primăria de Bălţi, vă retrageţi din politică. De ce?

Eu am demonstrat deja că pe mine politica nu mă interesează pentru bani. Nu am nevoie de putere pentru a-mi face interesele personale. Am bani destui, iar activităţile care-mi asigură tot de ce am nevoie nu au nicio legătură cu Republica Moldova. Acum câţiva ani, am revenit în Moldova, simţind o datorie faţă de patria mea. Am venit să contribui la soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii, la dezvoltarea ţării. Am pornit de la Bălţi şi, împreună cu locuitorii capitalei de nord, am reuşit multe lucruri frumoase, chiar dacă ni s-au pus numeroase piedici. Pentru aflarea mea în politică este esenţială susţinerea oamenilor. De aceea am şi declarat atunci că, dacă bălţenii nu-şi reconfirmă votul pentru echipa noastră, sunt gata să mă retrag din politică. Eu niciodată nu voi fi ca şi cei care au capturat Republica Moldova – ştiind că lumea îi urăşte, continuă să se agaţe de putere, apelând la cele mai murdare metode.

Cum calificaţi şansele echipei dvs. în alegerile parlamentare?

Şansele sunt direct proporţionale cu starea de spirit care este în societate, iar aceasta nu e deloc favorabilă guvernării şi partidelor de buzunar care o înconjoară. La fel cum oamenii le-au arătat celor de la putere şi sateliţilor lor cât costă în alegerile anticipate ale primarilor de Chişinău şi Bălţi, le vor arăta şi în alegerile parlamentare. Greşesc cei de la putere dacă cred că oamenii pot fi amăgiţi cu câte un kilometru de drum de proastă calitate sau cu nişte adaosuri la pensii şi salarii de râsul găinilor. De aceea, eu consider că alegerile parlamentare vor fi un şoc pentru cei de la putere, iar opoziţia adevărată (nu cea desenată şi controlată de putere) va obţine victoria.

Personal, consider că noi suntem unica alternativă pentru electoratul considerat de centru-stânga (deşi eu personal sunt categoric împotriva împărţirii electoratului pe astfel de criterii), pentru acel electorat care înţelege că e prostit de democraţi şi socialişti. Sunt sigur că rezultatul final va fi scoaterea Republicii Moldova din captivitate.

Care va fi strategia dvs. în alegerile parlamentare?

Va fi una simplă – şi în continuare vom fi alături de oameni ca împreună să scoatem Republica Moldova din captivitate, să dăm jos un regim criminal care se menţine la putere pe căi ilegale. Moldova merită alt fel de prezent şi viitor decât cel pe care îl văd puterea şi sateliţii săi. Moldova merită un prezent şi un viitor cu adevărat demn, prosper, aşa cum demult aşteaptă sărmanii oameni, care de aproape trei decenii sunt ţinuţi ostatici de politicieni iresponsabili de diferite culori politice.

Şi dacă după alegeri va trebui să faceţi coaliţie cu cei pe care acum îi criticaţi?

Este exclus, pentru că avem scopuri total diferite. Ei îşi văd rostul aflării la putere pentru ca şi în continuare să fure ce a mai rămas de furat în Moldova, să distrugă ceea ce a mai rămas de distrus. Iar eu şi echipa mea venim să dezvoltăm ţara. La timpul meu, am respins „ofertele generoase” ale puterii de a fi într-un fel împreună şi mi-am asumat toate consecinţele. De aceea am şi fost presat, intimidat, persecutat (şi eu şi echipa mea) în ultimii ani. Dacă nu am făcut-o atunci, credeţi că mă poate determina ceva să o fac după alegeri?! Nimic! Pe mine mă interesează puterea, dar nu cu orice preţ. Pentru mine puterea e un mijloc de a contribui la îmbunătăţirea vieţii oamenilor, pentru că nu mi-e indiferentă soarta conaţionalilor mei, şi voi lupta pentru aceasta până la urmă.

Care, la moment, e starea de spirit în echipa pe care o conduceţi?  

Indiferent de presiunile la care am fost supuşi, ne-am păstrat intacte rândurile. Structurile teritoriale funcţionează la randament maxim, oamenii sunt mobilizaţi şi ne pregătim să dăm marea bătălie pentru Moldova. Ceea ce ne-a dat puterea de a rezista şi de a merge înainte în ultimii ani a fost anume gândul că ţara are nevoie de o forţă politică cu adevărat ataşată intereselor poporului, de oameni cu principii, cu verticalitate, care nu se vând şi care nu caută favoruri sau satisfacerea intereselor personale în politică. A fost un drum lung şi anevoios, dar în schimb cred că astăzi nimeni nu se mai îndoieşte de calitatea potenţialului uman pe care-l avem, de calitatea echipei noastre şi de scopul real pe care-l urmărim în politică.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2019?

Sunt aceleaşi ca şi ale majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova – să scoatem ţara din captivitatea regimului actual şi să începem în sfârşit să ne dezvoltăm. Prea mult timp a stagnat Moldova, fiind ţinută ostatic de politicieni care au urmărit doar interese personale. Nu ne mai putem permite ca această stagnare să continue. Fiecare zi pierdută ne poate costa scump în viitor. De aceea, mesajul meu pentru toţi este: A venit timpul să o rupem pentru totdeauna cu trecutul şi să construim împreună viitorul pe care-l merită patria noastră, Republica Moldova!

Almanah Politic 2018 

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...