[ X ]
Breaking news13 Februarie 2019 12:05

PLDM s-a adresat CEC: Solicităm precizări vizavi de situația în urma refuzului alegătorului de a recepționa ambele buletine de vot pentru alegerile parlamentare

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) solicită Comisiei Electorale Centrale (CEC) să explice mecanismul regulamentar de evidență a buletinelor de vot care vor rămâne neutilizate în urma refuzului alegătorului de a recepționa ambele buletine de vot pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

După cum informează TRIBUNA, într-un comunicat de presă, PLDM menționează că, cererea are drept scop evitarea situațiilor de utilizare frauduloasă a buletinelor de vot nefolosite.

„De exemplu: la scrutinul din 24 februarie 2019, alegătorul X, semnează în prezența reprezentantului biroului electoral, pentru recepționarea buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare, dar în fapt, preia numai buletinul de vot cu lista partidelor pe circumscripția națională, refuzându-l pe cel cu lista candidaților pe circumscripția uninominală sau invers. În acest caz, care este mecanismul de evidență a buletinelor de vot ignorate de alegător? Urmând aceeași logică, întrebarea este valabilă și pentru referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, care va avea la fel două buletine de vot cu întrebări distincte”, se menționează în cererea adresată CEC.

PLDM menționează că, „în mod constant a scos la iveală defectele majore ale sistemului de vot mixt, care nefiind suficient reglementate pot fi folosit tendențios în favoarea guvernării”.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...