[ X ]
Important12 Februarie 2019 11:00

Andrei Năstase: Propunem guvernării micşorarea TVA până la 8%

Drept continuare a politicii detenebrizării, noi propunem guvernării micşorarea TVA până la 8% pentru toate produsele alimentare pe întregul lanț valoric (de la furcă până la furculiță), precum și pentru toate băuturile nealcoolice. Declaraţia a fost făcută de Andrei Năstase, liderul Platformei DA, candidatul Blocului electoral ACUM pe circumscripția nr.33 în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, în cadrul unui interviu pentru www.oficial.md.  

„Suntem convinși că după doi ani de implementare a noului sistem, acesta poate fi aplicat și pentru serviciile întreprinderilor din alimentația publică. Să nu uităm că în majoritatea lor țările europene aplică cota redusă a TVA pentru produsele agroalimentare”, a declarat el.

Întrebat ce beneficii ar aduce micșorarea TVA, Andrei Năstase a răspuns: „Modificarea propusă ar aduce, incontestabil, multe beneficii economiei țării și intereselor cetățenilor. Printre acestea sunt micșorarea prețurilor la alimente, uniformizarea cotei TVA pentru întregul lanț valoric al sectorului agroalimentar și micșorarea poverii fiscale pentru majoritatea întreprinderilor de procesare a producției agricole, diminuarea cotei economiei tenebre în sectorul agroalimentar și excluderea schemelor artificiale cu implcarea firmelor-fantomă în domeniul procesării. Astfel, va fi stimulată creșterea semnificativă a volumului vânzărilor oficiale, ceea ce va compensa pierderile bugetului în urma micșorării cotei TVA. Anume acest impact pozitiv a fost obținut în România în anul 2015 după micșorarea cotei TVA pentru alimentele și băuturile nealcoolice de la 24 la 9%. Estimativ, bugetul de stat ar economisi sute de milioane de lei în procesul restituirii TVA exportatorilor. Acestea sunt doar câteva beneficii ale micșorării TVA. După cum vedeți, mediul de afaceri poate fi mult mai prietenos, dacă sunt aplicate niște politici elaborate în scopul susținerii antreprenorilor și nu a căpătuirii unor guvernanți veșnic nesătuli. Discuția aceasta este extrem de serioasă și am toată încrederea că vom avea șansa să implementăm tot ce am gândit împreună cu experții noștri în economie. Eu îmi doresc cel mai mult ca oamenii plecați peste hotare, care nu și-au stins dorul de acasă, să poată reveni pentru a investi în Republica Moldova, pentru a trăi fericiți în familii reîntregite, pentru a beneficia de condiții decente de viață, pentru a asigura cu încredere viitorul copiilor aici, acum, în țara lor, țară pe care nu avem dreptul s-o lăsăm la cheremul unor penali. La 24 februarie trebuie să-i scoatem de la guvernare și să-i dăm pe mâna unei justiții reformate și independente”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...