[ X ]
Exclusiv11 Februarie 2019 06:30

Anatol Țăranu despre cât de pregătiți au venit principalii concurenți electorali către aceste alegeri

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu, a vorbit despre cât de pregătiți au venit principalii concurenți electorali către aceste alegeri şi cine, și-au făcut cel mai bine temele pentru acasă.

„Avem trei favoriți incontestabili ai competiției electorale – socialiștii, PD și blocul electoral ACUM. Socialiștii sunt cotați cel mai bine ca rezultat electoral, chiar dacă, în linii mari, ei și-au epuizat bazinul electoral. Sarcina lor constă în a nu comite gafe majore în favoarea principalilor concurenți electorali – comuniștilor, partidului lui Usatâi, partidului Șor și a PD. Socialiștii au intrat în scrutin cel mai bine pregătiți politic, cu un capital geopolitic major, cu o asistență mediatică apreciabilă și fără deficit de resurse materiale și financiare. Bazinul electoral al socialiștilor este voluminos, fiind constituit din reprezentanții minorităților naționale, cu unele excepții nesemnificative, dar și dintr-un segment larg al adepților moldovenismului primitiv – toți împreună îmbrățișând opțiunea geopolitică estică”, a declarat el.

Potrivit spuselor sale, „spre deosebire de socialiști, PD, ca partid de guvernământ, se confruntă, în plan electoral, cu dificultăți mult mai mari”. „Capitalul electoral geopolitic al PD este considerabil șubrezit de opoziția proeuropeană, la care se adaugă invectiva de forță oligarhică. Și în plan doctrinar PD cu greu poate fi apreciat ca un partid cu o ideologie clară. Puterea PD constă în resursa administrativă, materială și mediatică impresionantă. Partidul lui Plahotniuc nu poate câștiga alegerile, dar e pe cale să înregistreze un rezultat suficient pentru a controla viitoarea guvernare. Obiectivul principal al PD constă în a nu permite socialiștilor să acumuleze un număr de mandate în Parlament care i-ar preface într-o forță dominantă”, susţine Anatol Ţăranu.

Potrivit lui, „în ce privește BE ACUM, el a ratat șansa de a fi unica forță de opoziție proeuropeană, chiar dacă este cotat cel mai bine pe acest segment electoral”. „Rateul principal al ACUM sunt unioniștii, care, la rândul lor, n-au fost capabili să genereze un proiect electoral consolidat. Dispersarea dramatică a flancului opoziției proeuropene și unioniste echivalează cu absența lor în viitorul act de guvernare”, a mai declarat Anatol Ţăranu.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...