[ X ]
Important10 Februarie 2019 14:00

Omul Săptămânii - Marian Lupu, Preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova

În această săptămână, Marian Lupu a devenit noul Preşedinte al Curţii de Conturi a Republicii Moldova, după ce a trecut proba concursului, dar şi a depus jurământul în Parlament.    

„14 ani – în serviciile guvernamentale, 14 ani – în Parlament. La 7-8 ani, psihologic, se recomandă schimbări că altfel riști să nu mai dai rădăcini. Totuși, 14 ani în Parlament este arhisuficient. Nu sunt adeptul că plecarea din politică se face odată cu moartea fizică, trebuie să fie o dinamică. O decizie în acest sens am luat încă în toamnă, după o analiză amplă. Poate fi o pauză din politică, poate fi o plecare pentru totdeauna, vom vedea”, a spus el.

Totodată, Marian Lupu a menţionat că funcția de președinte al CCRM îi este apropiată şi pentru că presupune anumite  criterii care-i convin. „Nu ai șefi administrativi, CCRM își decide domeniile de activitate etc.”, a precizat el.

Marian Lupu a spus că va avea nevoie de 1-2 luni de analiză, consultare cu alți membri și apoi va veni cu concluzii dacă e necesar de schimbat ceva sau nu în activitatea Curții.

Cu siguranţă, această funcţie este o nouă treaptă importantă în cariera lui Marian Lupu. Ea presupune un şir de provocări, dar Marian Lupu are experienţa şi cunoştinţele necesare pentru a le face faţă.

TRIBUNA precizează: Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălți. A absolvit Școala nr. 1 din Chișinău (actualmente Liceul „Gheorghe Asachi”) (1983). Studiază apoi la Facultatea de Comerț și Economie a Universității de Stat din Moldova, unde a obținut diplomă cu mențiune (1987). Urmează apoi studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987-1991 la Academia Economică „A. Plehanov” din Moscova și la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obține titlul de doctor în economie în anul 1991. Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului de Relații Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgînd calea de la specialist principal, apoi șef de direcție pînă la director al Departamentului de Relații Economice Externe (1997). Concomitent, în perioada 1992-2000, a fost director executiv al Programului TACIS – Moldova. Urmează cursuri de specializare în macroeconomie la Institutul Fondului Monetar Internațional din Washington (1994) și cursuri de comerț internațional la Institutul Organizației Mondiale a Comerțului din Geneva (1996). La 24 mai 2001, este numit, prin Hotărîre de Guvern, în funcția de viceministru al Economiei. La data de 5 august 2003, este numit, prin Decretul Președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova. La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. La 24 martie 2005 este ales în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. La 5 aprilie 2009 este ales din nou deputat pe lista PCRM. În luna iunie a aceluiaşi an părăseşte PCRM şi preia conducerea PD. Noul său partid accede în Parlament după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 şi participă la crearea coaliţiei democratice de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană. După alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, PD, condus de Marian Lupu, obţine 15 mandate de deputat şi participă la crearea unei noi coaliţii de guvernare democratice. Marian Lupu este ales Preşedinte al Parlamentului, funcţie pe care o exercită până în primăvara anului 2013. De asemenea, până în martie 2012 exercită şi funcţia de Preşedinte interimar al Republicii Moldova. Marian Lupu a demisionat din funcția de Președinte al PD pe data de 10 decembrie 2016. Până la numirea în funcţia de Preşedinte al CCRM a fost lider al fracţiunii parlamentare a PDM.

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...