[ X ]
Important6 Februarie 2019 07:00

(INTERVIU) Dionis Cenușă: Direcția de dezvoltare a RM prin intermediul integrării europene reprezintă un teren minat pentru politicienii moldoveni

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, politologul Dionis Cenușă a vorbit despre cât de prezent este factorul geopolitic în campania electorală, ce interese crede că au marile puteri ale lumii față de alegerile parlamentare din RM, ce șanse sunt ca după alegeri RM să-și schimbe vectorul extern, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Cenușă, din observațiile dvs. de până acum, cât de prezent este factorul geopolitic în campania electorală?

D.C.: Factorul geopolitic nu a dispărut din politicul moldovenesc de la scrutinul precedent. Dar folosirea acestuia diferă de la un partid la altul. În actuala campanie electorală, principala formațiune care folosește masiv contextul geopolitic este PSRM, datorită interacțiunii de neoprit a președintelui Igor Dodon cu decidenții de la Kremlin. O implicare a factorului geopolitic, dar indirectă, poate fi atribuită Blocului ACUM, care face apel la diaspora moldovenească. Deplasarea Maiei Sandu în orașele europene pentru a mobiliza migranții moldoveni exprimă o legătură puternică între obiectivele politice ale blocului electoral și adresarea către publicul moldovenesc stabilit în statele europene. Partidul Democrat ar fi dorit să lanseze mesaje geopolitice într-o lumină pozitivă, dar nu poate din cauza izolării pe plan extern, în particular în raport cu UE. Anumite așteptări erau legate de președinția României în cadrul UE, dar guvernarea de la București este divizată pe intern și consumată pe extern de agenda foarte complicată a UE, dominată de Brexit. Cu toate acestea, folosirea elementului geopolitic anti-rusesc poate fi desprinsă din campania de defăimare pe care democrații au inițiat-o la adresa Maiei Sandu, în controversata acuzație de finanțare externă și implicare a spionajului rusesc. Proiectul unionist este într-o anumită măsură folosit ca și stimulent exterior în tentativa de mobilizare a votanților, dar ponderea celor care utilizează acest subiect este deocamdată nesemnificativă.

T.: Ce partide credeți că sunt la moment interesate ca accentele în campanie să fie puse din punct de vedere  geopolitic?

D.C.: Partidele politice care vor apela la geopolitică pot fi divizate în cel puțin două grupuri mari. Din prima categorie fac parte forțele care nu au acces la foarte multe resurse electorale. Acestea au nevoie de factorul geopolitic dintr-o nevoie stringentă și nicidecum nu din cauza disponibilității contextului geopolitic. Al doilea grup este alcătuit din partidele politice care știu că își pot amplifica rezultatele la alegeri dacă umblă cu discursul politic cu substanță geopolitică. În orice condiții, chiar dacă statul ar fi fost capabil să asigure o concurență electorală adevărată, unele partide oricum ar fi ales să adopte o identitate geopolitică. Întrebuințarea geopoliticului este un obicei preferat al politicienilor moldoveni, deoarece implică eforturi mici pe termen scurt și posibile costuri politice pe termen mediu și lung.

T.: Dacă ar fi să ne referim la electorat, ce parte a acestuia ar accepta o ofertă geopolitică și ce parte – o ofertă profesionistă bazate pe probleme reale?

D.C.: Varietatea din politica moldovenească reflectă varietatea existentă în societate. Dacă votanții nu ar reacționa la mesaje geopolitice, nici partidele nu ar fi motivate să difuzeze semnale geopolitice. Procesele externe din Vest, mobilitatea fizică a moldovenilor și moștenirea istorică din Est, creează toate premisele pentru a situa electoratul moldovenesc într-o paradigmă de gândire divizată pe principii geopolitice. Acest lucru nu exclude nicidecum faptul că unele segmente ale electoratului prioritizează partidele centrate pe gestionarea problemelor. Există însă un deficit acut atât în partea ce ține de partide căutătoare de soluții, cât și pe cea a cetățenilor care vor forțe politice detașate completamente de populism. Gradul ridicat de pauperizare a populației face ca populismul să fie o caracteristică inevitabilă a participanților la lupta pentru putere politică.

T.: Ce interese credeți că au marile puteri ale lumii față de alegerile parlamentare din RM?

D.C.: Pentru UE alegerile parlamentare din Moldova au semnificație practică de reînnoire a clasei politice și învestirea câștigătorilor cu legitimitatea necesară, pe care actuala guvernarea a pierdut-o. Evident, partenerii europeni și-ar dori ca votanții să opteze pentru forțe politice dedicate ideii de integrare europeană și interesate în accelerarea reformelor. Dar, totodată, UE nu va refuza reluarea comunicării cu PDM, dacă acesta rămâne la putere. În viziunea Rusiei, alegerile din Moldova reprezintă o verificare a sacrificiului pe care votanții moldoveni sunt dispuși să îl facă pentru a păstra vectorul european. Mai mult decât atât, dacă socialiștii ies victorioși din alegeri și reușesc să încline viitoarea guvernare spre Est, atunci cazul moldovenesc va fi folosit pe post de instrument propagandistic contra proiectului de integrare europeană în Parteneriatul Estic, în particular contra țărilor care au acorduri de asociere cu UE. Alte obiective ar putea fi țintite de Rusia dacă socialiștii iau sub control puterea, precum pregătirea terenului pentru o viitoare federalizare a țării sau pentru panicarea Ucrainei. Un scop foarte practic este urmărit de către SUA, care cel mai mult și-ar dori o stabilitate în Moldova, care în mod automat transferă stabilitate pentru frontiera sud-estică a Ucrainei.

T.: Credeți că vor fi influențe din exterior asupra procesului electoral din RM?

D.C.: În realitate, Rusia deja exercită influență asupra procesului politic și electoral din Moldova. Astfel, aceasta a decis să manipuleze temporar condițiile pentru exporturile moldovenești și să instrumenteze votul migranților moldoveni, cărora le este iertată încălcarea legislației migratorii ruse. Suspendarea asistenței financiare de către UE va avea un anumit impact asupra alegerilor, dar această decizie a rezultat din încălcarea angajamentelor de către PDM. În orice caz, asistența UE ține de respectarea unor reguli pe care solicitantul trebuie să le îndeplinească pentru a avea acces la banii donatorului. Spre deosebire de aceasta, acțiunile Rusiei sunt determinate de decizii arbitrare, care nu sunt legate de angajamente cu efecte juridice, ci de calcule geopolitice, favorabile intereselor rusești.

T.: Ce șanse sunt ca după alegeri, RM să-și schimbe vectorul extern?

D.C.: Oricare ar fi finalul alegerilor, vectorul politicii externe nu va putea fi schimbat în mod rapid și radical în direcție opusă. Moldova depinde de finanțarea venită din Vest și oferită în schimbul reformelor. Chiar dacă Rusia permite deschiderea pieții sale sau chiar va acorda un preț mai avantajos la gaze naturale, economia moldovenească va necesita o legătură strânsă cu partenerii europeni. Cel mai probabil scenariu ar fi ca Moldova să preia modelul armean, în care integrarea în spațiul euroasiatic este combinată cu eligibilitate pentru asistența europeană.  Aceasta însă necesită o deschidere largă din partea Rusiei, care ar trebui să accepte și să poată să substituie piața europeană, care în prezent consumă produsele moldovenești, inclusiv cele provenite din regiunea transnistreană.

T.: Ce subiecte din domeniul politicii externe ar trebui să fie tabu, indiferent de cine ar fi la putere în RM?

D.C.: Direcția de dezvoltare a Moldovei prin intermediul integrării europene reprezintă un teren minat pentru politicienii moldoveni. De aceea, este riscant că cineva se va decide să o facă de o manieră radicală și spontană, pentru a nu provoca un „euromaidan” la Chișinău. Totuși, atingerea „subiectelor tabu” legate de politica externă de către politicieni depinde de starea de spirit din societate, dar și de circumstanțele externe. În final, abandonarea vectorului european, favorizarea integrării euroasiatice sau revizuirea statutului de neutralitate pentru a putea adera la NATO, vor avea loc doar dacă cetățenii vor permite sau nu aceste lucruri. Prin urmare, înainte unor asemenea decizii, politicienii vor estima foarte atent șirul consecințelor.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...