[ X ]
Important2 Februarie 2019 14:00

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Candidații independenți nu au prea multe șanse să câștige în circumscripții

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre începutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, pe cât de mobilizat i se pare electoratul din Moldova la această etapă, ce șanse are PDM de a rămâne în continuare la guvernare, ce părere are despre decizia Președintelui Dodon de a nu merge cap de listă la PSRM, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Ciobanu, campania electorală pentru alegerile parlamentare a început oficial pe 24 ianuarie curent. Cum vi se pare acest început?

V.C.: Iar neoficial campania merge demult și a înregistrat deja un număr record de fraude. Să aducem doar un exemplu – acest referendum, promovat la greu de PD, spoturile TV al căruia sunt evident electorale, iar pe panourile publicitare sunt afișați exact candidații PD în circumscripția respectivă. E agitație electorală evidentă, nu și pentru CEC. Startul oficial e doar o linie de demarcare oficială. Campania îmi pare deja fraudată, iar zilele care au rămas doar vor adăuga probe în acest sens.

T.: Pe cât de mobilizat vi se pare electoratul din Moldova la această etapă – atât cel de stânga, cât și cel de dreapta?

V.C.: Mi se pare nu că mobilizat, e chiar invers – total debusolat. Lumea cu care discut nu cunoaște nici ce e mixtul, nici ce-i cu acest referendum, nici că va vota cu 4 buletine. E un haos indus cu bună știință de actuala guvernare. Referitor la delimitarea stânga-dreapta, electoratul de stânga e tradițional mai structurat și mai organizat. Cel de dreapta e mai fragmentat, mai fițos, are pretenții față de partide/candidați. Aici tot timpul au fost mai multe partide. Or, campania actuală e oarecum inedită – pe dreapta avem un singur concurent cu șanse.

T.: Ce puteți spune despre programele electorale prezentate ale partidelor favorite în aceste alegeri?  În genere, vor conta ofertele profesioniste axate pe probleme concrete, în aceste alegeri?

V.C.: Nu am văzut promovare de programe până acum și bănuiesc că partidele nici nu au nevoie de ele. Totul s-a redus la oferte schematice cu slogane mai mult sau mai puțin populiste. De viziune nici vorbă. Ce model de dezvoltare ne propun concurenții electorali? Nu știu. Am văzut câteva dezbateri tv și am rămas dezamăgit de nivelul candidaților.

T.: În opinia dvs., ce șanse are PDM de a rămâne în continuare la guvernare?

V.C.: PDM afirmă că va rămâne la guvernare. Dar rezultatul obiectiv va fi de ceva peste 20 de mandate, 30 însemnând deja fraudă masivă. În aceste condiții să rămâi la guvernare ține de domeniul combinatoricii postelectorale. Este adevărat, că anterior PD a demonstrat că posedă acest domeniu, jucând la două capete. Problema e că de data asta coaliția cu dreapta pro-europeană este practic exclusă, podurile fiind arse din ambele părți. De aceea cred că PD va avea de ales din 2 variante, ambele de comun acord cu PSRM – fie merge în coaliție cu socialiștii ca partener mai mic, controlând o mare parte a instituțiilor (aici va fi terenul de negocieri), fie merge la anticipate, controlând în continuare practic tot în stat.

T.: Ce părere aveți despre decizia Președintelui Dodon de a nu merge cap de listă la PSRM? Va influența rezultatul PSRM decizia Președintelui?

V.C.: Nici nu am prea crezut că o va face. Rezultatul PSRM nu va fi influențat de această decizie, pentru că în toate ziarele și pliantele socialiștilor vor fi prezenți Putin, Patriarhul și Dodon.

T.: În opinia dvs., va avea PSRM capacitatea de a forma de sine stătător următorul Guvern?

V.C.: Mai degrabă nu. Or, în ecuația actualei puteri Plahotniuc are nevoie de Dodon și PSRM, doar că aceștia nu trebuie să fie suficient de mari. Pentru a obține acest rezultat au fost lansați spolierii – doar că Șor e mai degrabă trecător peste prag, iar PCRM – nu.

T.: Unioniștii s-au împărțit în trei tabere în aceste alegeri. Spre care tabără credeți că vor merge voturile electoratului: Partidul Liberal – susținut de Asociația Unirea „ODIP”, Partidul „Democrația Acasă” – susținut de mai mulți activiști unioniști sau Partidul Național Liberal?

V.C.: PL va mai lua ceva voturi din inerție, dar asta deja nu mai contează (colaborarea cu PD este fatală pentru orice partid). Celelalte două formațiuni – nici atâta. Iar toate luate împreună vor contribui doar la dispersarea voturilor dreptei. Cred că înțeleg acest lucru și trebuie să și-l asume. Majoritatea voturilor unioniștilor se vor regăsi la ACUM.

T.: Ce șanse are referendumul care se va desfășura în aceeași zi cu alegerile parlamentare și care credeți că va fi impactul acestuia?

V.C.: Pentru validarea referendumului este necesar ca la acesta să participe 1/3 din alegătorii înscriși pe liste. La moment, CEC insistă în continuare că avem circa 3,3 mil. alegători. Va putea guvernarea să asigure 1,1 milion de participanți? Dacă opoziția va avea un mesaj clar și tranșant de boicotare – sigur că nu. Să ne amintim și de referendumul din 2010, care a fost invalidat pe motiv de prezență redusă.

Să admitem, totuși, că referendumul va trece, deși e puțin probabil. Acest referendum este unul consultativ. Deci, va trebui supus votului în viitorul parlament (apropo, guvernarea, dacă voia pe bune, putea să facă acest lucru ușor în parlamentul precedent). Să ne imaginăm cum cei 101 deputați votează ca să se auto-reducă la 61?! Mai degrabă se vor găsi explicații de ce asta este imposibil – că nu-i majoritate constituțională etc. Că revocarea deputaților (mandatul imperativ) nici nu va fi pusă în discuție este absolut evident. Și apropo, de ce guvernarea nu a trecut mixtul prin referendum? Pentru că acesta nici odată nu a fost susținut de majoritatea populației în nici un sondaj, decât în cele la comanda guvernării.

T.: În circumscripțiile uninominale, s-au înscris mulți candidați independenți. În opinia dvs., ce șanse au de a accede în acest Legislativ candidații independenți? Cam câți candidați independenți am putea avea în acest Parlament?

V.C.: Candidații independenți nu au prea multe șanse să câștige în circumscripții. Mai întâi, pentru că nu se pot compara ca resurse cu partidele, apoi, cred că votul va fi în mare parte politic – deci, se va merge de la partid la candidat și nu invers. Majoritatea independenților vor face figurație pe post de spoileri. Cred că mai puțini de 5 vor ajunge deputați.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...