[ X ]
Important31 Ianuarie 2019 07:00

(INTERVIU) Alexandru Micu: Practic, AŞM nu există, există doar unii pretinși conducători ai științei

Alexandru Micu, cercetător științific în cadrul Institutului de Fizică Aplicată al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), într-un interviu pentru OFICIAL, s-a referit la situația actuală din cadrul Academiei.  

O: Dle Nicu, dvs., fiind angajat al Institutului de Fizică Aplicată al fostei AȘM, aș dori să ne relatați care este în prezent statutul Academiei. Aţi putea să ne relataţi ce se întâmplă acum la Academie?

A.M.: Îmi este greu să Vă răspund la această întrebare. Nici nu-mi puteam imagina până în prezent că oamenii pot fi atât de josnici în procesul de realizare a ambițiilor personale, din care cauză Academia a ajuns fără institute de cercetare, acestea fiind transferate sub jurisdicția Ministerului Educației și Culturii, iar Academia a devenit o fantomă, o pseudo instituţie cu rol de coordonator al științei, fără institute de cercetare.

O: Despre ce este vorba?

A.M.: Explic imediat. Tata, academicianul Vasile Micu, se afla în spital, iar joi, pe data de 24 ianuarie, urma să aibă loc Adunarea Generală a AȘM. Nu știu cum s-a întâmplat în realitate, dar  admit că dl acad. Ion Tighineanu s-a folosit de moment că tata era bolnav şi l-a convins să vină la Adunarea Generală a AȘM. Mai mult, ca urmare a unor amenințări sau promisiuni, l-a făcut pe tata să-și retragă semnătura de pe scrisoarea deschisă a unui grup de academicieni, în care este aspru criticată situația din AȘM și se pledează pentru alegerea unui președinte al AȘM care nu a fost implicat, fie și indirect, în ilegalitățile comise în cadrul Academiei.

O: Și care e insatisfacția sau necazul Dvs.?

A.M.: E foarte simplu. Procedând astfel, adică făcându-l să renunțe la semnătură, tata a fost pus în opoziție cu comunitatea științifică. Cu alte cuvinte, sub influența dlui Tighineanu, tata apare ca un om neserios, spune una face alta, într-un cuvânt apare ca un om în care nu poți avea încredere.

O: Despre care Scrisoare deschisă este vorba?

A.M.: Un grup de academicieni, între care și tata, au adresat o scrisoare deschisă conducerii AȘM (nr. de intrare 37 din 21.I.2019), prin care se cerea demisia întregii conduceri a AȘM, inclusiv a președintelui interimar, acad. Ion Tighineanu (în scrisoare nu este amintit nici un nume), ca neavând dreptul moral și deontologic să dețină interimatul de președinte și nici să candideze la postul de președinte al AȘM, din cauza că au făcut parte din vechea conducere a AȘM, în timpul căreia s-a produs mai multe ilegalități, inclusiv desființarea acesteia.

O: Ei și? Dl acad. Vasile Micu și-a retras semnătura.

A.M.: Da, și-a retras-o sub presiune, fiind forțat să părăsească spitalul într-o stare grea de sănătate. Mai mult, starea lui de sănătate s-a înrăutățit mult participând la această Adunare Generală. În fine, dl acad. Ion Tighineanu a avut imprudenţa să spună că semnarea scrisorii e o metodă mârşavă. Oare într-adevăr acești academicieni sunt oameni mârșavi? Să fie mârșavi academicienii Mihai Cimpoi, Leonid Culiuc, Andrei Eșanu, Gheorghe Rusnac, Mariana Șlapac, Gheorghe Şişcanu, Haralambie Corbu, Boris Găină etc., etc.? Evident, fiind enumerate atâtea nume de răsunet în societatea noastră, tata oricum nu se poate calma, căci tratamentul acestui academician, într-adevăr, este impardonabil. De altfel, atitudinea acad. Vasile Micu față de AȘM nu este o noutate, întrucât el a criticat de mai multe ori situația din Academie, în special după reforma din toamna anului 2017 și nu este deloc de mirare că a semnat această scrisoare.

O: Și ce doriți să faceți în continuare?

A.M.: Vreau să-i intentez dlui acad. Ion Tighineanu un proces civil pentru lezarea onoarei și demnității familiei noastre. Să reținem că dl Tighineanu nu numai că a lezat onoarea și demnitatea tuturor semnatarilor scrisorii, folosind un lexic obscen, de bulevard, dar a adus daune sănătății tatei și prejudicii morale serioase instituției pe care o reprezintă.

În fine, aș vrea să menționez, că, indiferent cum a obținut acad. Ion Tighineanu ca tata să părăsească spitalul în detrimentul sănătății sale și să-și retragă semnătura de sub scrisoare, eu oricum am să perseverez și am să obțin în instanță pedepsirea acad. Ion Tighineanu. În acest context menționez că mai puțin mă interesează aspectul material al prejudiciului provocat de respectivul academician, ci mă interesează mai ales aspectul moral – am să insist să fie obligat de a-și cere scuzele de rigoare în mod public.

www.oficial.md

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...