[ X ]
Comentarii28 Ianuarie 2019 06:30

Riscurile la care e expus Partidul Democrat

Chiar dacă pare cel mai favorizat în această campanie electorală, Partidul Democrat din Moldova e expus mai multor riscuri, care îl pot costa atât în timpul campaniei electorale, cât și după.

Primul mare risc este că rezultatele alegerilor ar putea să nu fie recunoscute de către comunitatea internațională. PDM înțelege acest lucru și încearcă să elimine de pe acum toate suspiciunile ce pot plana asupra corectitudinii alegerilor. Iar cel mai bun exemplu în acest sens este modul în care a reacționat la un raport de monitorizare al perioadei electorale, elaborat de Promo-Lex, care scotea în evidență mai multe încălcări. Ca să nu mai vorbim despre demersurile constante pe care le fac reprezentanții Partidului Democrat, chemând structurile internaționale să monitorizeze alegerile, dar și apelurile către actorii politici din Moldova să nu admită încălcări ale legislației electorale. PDM înțelege perfect că, nerecunoașterea alegerilor de către comunitatea internațională ar însemna izolarea RM în plan extern, dar și ar crea premise pentru destabilizări majore ale situației interne, iar consecințele unor eventuale destabilizări de proporții sunt imprevizibile.

Un alt mare risc ce planează asupra PDM se va contura dacă guvernarea va fi tentată să excludă din alegeri una din cele două mari tabere politice: blocul ACUM sau PSRM. Prespuneri neoficiale că acest lucru se poate întâmpla se aud tot mai des și dacă ele se vor adeveri, aceasta ar putea arunca în aer stabilitatea politică internă. Și ACUM, și PSRM au o largă susținere populară, astfel că am putea ajunge în situația când între o treime și jumătate din alegători ar putea ieși în stradă și, uitând de alegeri, ar demara proteste masive. La prima etapă, aceasta ar putea să avantajeze PDM, care, pe fonul acestei destabilizări, ar putea institui stare de urgență, anula alegerile și să se mențină la putere pe această cale. Dar, la a doua etapă, aceasta se va întoarce împotriva PDM, deoarece încă nu se știe cu ce se poate solda o eventuală revoltă populară de proporții, dirijată de una sau concomitent de ambele mari forțe de opoziție.

Încă un mare risc căruia e expusă guvernarea ar fi ca o forță politică (spre exemplu, PSRM) să preia puterea de sine stătător. Aceasta ar însemna de facto începutul sfârșitului pentru PDM, care e constituit în mare parte din oportuniști, care au aderat la PDM numai pentru că acesta e partidul puterii. În momentul în care PDM va pierde puterea, toți acești oameni vor pleca din partid și din actuala măreție a formațiunii nu va rămânea nimic. Același lucru se va întâmpla dacă puterea va fi preluată de o coaliție postelectorală în care nu se va regăsi PDM.

Un alt mare risc pentru PDM va apărea dacă partidul va încerca să repete scenariul pe care l-a aplicat la începutul lui 2016, adică dacă va încerca să încropească o majoritate din transfugi, atrăgând deputați din alte partide. Ceea ce a trecut acum trei ani, nu va mai fi tolerat de această dată. Mai ales că este o mare nemulțumire în societate în raport cu PDM și mulți cetățeni privesc la alegerile palamentare din 24 februarie ca la o șansă reală de a scăpa de guvernarea democraților.

Un alt mare risc pentru PDM va apărea dacă în perioada postelectorală partidele ce vor trece în Parlament nu vor reuși să ajungă la un numitor comun privind constituirea unei coaliții parlamentare și se va recurge la alegeri parlamentare anticipate. Un eventual scrutin anticipat va fi totalmente neconvenabil PDM. În primul rând, se va spulbera mitul că acest partid e atotputernic și oricum se menține la putere, iar în al doilea rând, cel mai probabil, PDM nu va mai avea capacitatea de a extinde proiectele sale sociale pentru încă câteva luni, căci bugetul și așa e secătuit, iar aceasta îi va afecta serios baza electorală.

Încă un risc ține de posibila invalidare a rezultatelor alegerilor parlamentare, dacă acestea nu vor conveni democraților. Este prea puțin probabil că aceasta va trece la fel de ușor cum a trecut invalidarea alegerilor primarului capitalei. Mizele sunt cu totul altele, de aceea putem presupune că o eventuală invalidare a rezultatelor alegerilor, poate declanșa procese care vor pune guvernarea într-o situație extrem de complicată.

Toate acestea arată că siuația PDM nu e chiar atât de bună după cum pare, că asupra sa planează mai multe riscuri reale, fiecare dintre care poate deveni fatal acestui partid.

www.coment.md

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...