[ X ]
Important27 Ianuarie 2019 10:00

TOP-10 provocări ce vor sta în fața viitoarei guvernări 

Viitoarei guvernări îi va reveni o misiune extrem de grea, or țara se confruntă cu mai multe probleme grave. Cele mai importante 10 provocări ce vor sta în faţa viitoarei guvernări se regăsesc în clasamentul convenţional de mai jos.      

1. Asigurarea stabilităţii financiar-bugetare

Prima mare provocare a viitoarei guvernări va fi să asigure stabilitatea financiar-bugetară. Lipsită de suportul financiar al europenilor și promovând mai multe măsuri populiste și cu puternică amprentă electorală (majorări de salarii și pensii, reabilitări de drumuri, diminuări ale poverii fiscale pe anumite segmente etc.) actuala guvernare a făcut o enormă gaură bugetară, care va fi o povară grea asupra bugetului de stat în anii următori. Evident, proporțiile reale ale acestei găuri sunt ascunse, dar după alegeri vor ieși în evidență.

2. Asigurarea stabilităţii interne

A doua mare provocare a viitoarei guvernări va fi să asigure stabilitatea internă. Cu siguranță, după alegeri vor apărea premise pentru destabilizări ale situației și vor fi suficienți actori politici interesați ca „lucrurile să scape de sub control”. Însă, orice destabilizare va aprofunda și mai mult dezastrul în care se scufundă încet Republica Moldova. Mai mult ca atât, o destabilizare de proporții poate fi fatală statului Republica Moldova, mai ales dacă luăm în calcul și contextul regional actual, inclusiv destabilizările înregistrate în țările vecine.

3. Stoparea exodului masiv al populației

A treia mare provocare pentru viitoarea guvernare va fi stoparea exodului masiv al populației și crearea premiselor pentru ca cetățenii deja plecați să revină acasă. Moldova riscă să ajungă, în câteva decenii, un stat fără cetățeni, iar aceasta va însemna însăși dispariția statului. De aceea, soluționarea acestei probleme trebuie să devină o prioritate absolută pentru viitoarea guvernare.

4. Ameliorarea situației satelor

A patra mare provocare pentru viitoarea guvernare va fi ameliorarea situației satelor. Satele mor și în scurt timp ar putea să dispară cu totul, de aceea guvernarea are nevoie de un program special pentru relansarea sectorului rural, în caz contrar, din stat agrar Moldova se poate transforma într-o mare paragină în inima Europei.

5. Scoaterea structurilor de drept de sub control politic

A cincea mare provocare pentru viitoarea guvernare va fi scoaterea structurilor de drept de sub control politic și trecerea lor la un regim normal de lucru în beneficiul cetățenilor. Probabil, și viitoarea guvernare va avea tentația să controleze politic aceste instituții, dar, dacă ele nu vor fi întoarse în serviciul cetățeanului, despre prezentul și viitorul Republicii Moldova ca stat nu se va putea de vorbit.

6. Reforma autentică a economiei

A șasea mare provocare a viitoarei guvernări va fi reforma autentică a economiei. Acum, economia e pe brânci și se alimentează preponderent din taxele și impozitele aferente în special operațiunilor de import. Adică, avem o economie de consum. Cifrele care țin de activitatea organelor fiscale, chiar dacă sunt în creștere, vorbesc mai degrabă de sporirea presiunii fiscale pe puținii agenți economici și puținele persoane fizice care și așa plăteau impozite, decât despre o creștere economică. Dacă situația nu se va schimba, într-o bună zi economia pur și simplu se va prăbuși.

7. O autentică reformă a sistemului de asistență socială

A șaptea mare provocare va fi o autentică reformă a sistemului de asistență socială. Actuala guvernare a făcut câte ceva în sensul reformării sistemului de pensii (cel mai probabil, sub presiunea partenerilor externi), dar se cer reforme mult mai energice care ar viza întregul sistem de asistență socială. În caz contrar, acesta va falimenta.

8. Consolidarea societății

A opta mare provocare pentru viitoarea guvernare va fi consolidarea societății. Astăzi, societatea din RM continuă să se afle pe baricade, cum a fost permanent în cele aproape trei decenii de independență. Dar o societate dispersată nu are cum să asigure mișcarea statului înainte. De aceea, se cere identificarea unei idei naționale, a unui set de valori incontestabile, în jurul cărora s-ar uni întreaga societate.

9. Refacerea relațiilor externe

A noua mare provocare pentru viitoarea guvernare va fi refacerea relațiilor externe ale Republicii Moldova. Astăzi, RM are relații proaste și cu Rusia, și cu UE, iar relațiile cu SUA sunt destul de încordate. O astfel de situație în politica externă nu a mai fost niciodată și, dacă nu se vor întreprinde măsuri pentru ameliorarea ei, Moldova poate deveni un stat izolat totalmente în plan extern.

10. Soluționarea problemei integrității teritoriale a țării

A zecea mare provocare pentru viitoarea guvernare va fi soluționarea problemei integrității teritoriale a țării. Problema transnistreană există deja de aproape 30 de ani și e clar că ea nu poate dura la nesfârșit. Viitoarea guvernare trebuie să miște în sfârșit carul în această direcție, în caz contrar evoluția evenimentelor în plan extern, mai ales în plan regional, ne poate pune la un moment dat în fața unei realități dure – Moldova a pierdut Transnistria pentru totdeauna.

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...