[ X ]
Important26 Ianuarie 2019 13:00

(INTERVIU) Alexandru Pânzari: Vom depune eforturi ca cetățenii să se simtă în siguranță în localitățile lor

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Alexandru Pânzari, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, s-a referit la provocările care au stat în faţa IGP în 2018, în ce măsură s-a avansat cu reforma poliţiei, ce nu a mers bine pentru IGP în 2018, dar și alte aspecte importante.    

T: Care au fost principalele provocări ce au stat în fața IGP în 2018?

A.P.: Principalele provocări ce au stat în fața IGP în anul 2018 țin de probleme cu care se confruntă toate țările UE, nu doar RM. Chiar dacă am realizat pași importanți în prevenirea și combaterea cazurilor de violență în familie, cu regret, fenomenul încă mai persistă și consider că nu trebuie tolerat sub nici o formă. Susțin orice inițiativă de parteneriat, care ar spori gradul de siguranță în comunitate și ar preveni violența în familie. După ce am reușit să obținem aprobarea ordinului de restricție urgentă, în 2018 am aprobat și concepția cu privire la asistența primară psihologică, acordată victimelor violenței în familie. Prin urmare, cele 41 de birouri psihologice din cadrul inspectoratelor de poliție din țară sunt pregătite să acorde consiliere psihologică cetățenilor care au avut de suferit de pe urma violenței în familie.

O altă problemă este cea a drogurilor de tip sintetic, noi apărute în RM. În ultimii ani, consumul acestui tip de droguri a crescut simțitor, iar datele statistice ne pun în gardă, numărul tinerilor implicați în infracțiuni legate de droguri, de asemenea, este unul alarmant. Tocmai din acest motiv, spre finele anului 2018, am lansat Campania Națională Antidrog „Alege Viața”, care vine să sensibilizeze tinerii și întreaga societate asupra consumului drogurilor de tip nou.

O altă provocare sunt accidentele rutiere grave soldate cu decese. Și aici, neglijența șoferilor, neatenția și ignorarea semnelor rutiere și prevederilor regulamentului circulației rutiere, ne obligă să întreprindem măsuri din ce în ce mai aspre.

T: Dacă ar fi să scoateți în evidență trei reușite ale IGP în 2018, care ar fi acestea?

A.P.: Chiar dacă mai avem multe de îmbunătățit, progresele sau reușitele înregistrate de Poliția RM s-au reflectat în mod direct asupra: diminuării ratei infracționalității cu aproape 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, inclusiv în municipiul Chișinău, care indică o diminuare a ratei infracționalității similară cu cea pe țară (de 10 la sută), infracțiunile deosebit de grave au scăzut și ele cu 6% față de 2018; unui nivel ridicat al profesionalismului angajaților, 65% personal polițienesc instruit pe diferite domenii de activitate, creșterii ponderii femeilor în Poliție (de la aproape 15% în anul 2016 la peste 18% în anul 2018).

Cel de-al treilea și nu ultimul pas important a fost aprobarea de către Guvern a Conceptului activității polițienești comunitare, scopul acestuia constituindu-l apropierea de cetățeni.

T: În ce măsură ați reușit să avansați în acest an cu reforma Poliției?

A.P.: Nu doar în 2018, aşi menționa că în ultimii 3 ani, Strategia de Dezvoltare a Poliției a constituit o prioritate pentru Poliția Națională, pașii noștri fiind orientați spre crearea unei Poliții moderne, instruite, echipate, responsabile și gata să acorde cetățenilor servicii polițienești de calitate.

Datorită suportului oferit de partenerii noștri strategici, Ambasada SUA și UNDP Moldova, Ambasadelor Suediei, Germaniei, am reușit să deschidem un alt sector de poliţie modern, renovat, prietenos și accesibil atât cetățenilor cât și angajaților sectorului nr.1 din Sîngerei. Un astfel de sector dotat avem și în sectorul Buiucani al capitalei.

Cu suportul Ambasadei Germaniei, am reușit să inaugurăm cel de-al doilea Orășel al Siguranței pentru Copii, la Rezina, un model pentru alte localități, primul fiind inaugurat la Ungheni, acum 2 ani.

Am reușit, de asemenea, să lansăm o altă platformă de comunicare cu cetățenii, prin intermediul Hartei Amenințărilor care oferă cetățenilor posibilitatea de a informa Poliția despre toate neregulile care le sesizează în comunitate. Implicarea cetățenilor în activitatea de prevenire a infracțiunilor, respectiv asigurarea ordinii publice, este unul din principiile activității polițienești comunitare, concept ce este implementat de Poliție în Republica Moldova, în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020.

Mai mult decât atât, am reușit să obținem acreditarea Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare. Astăzi, Poliția Republicii Moldova beneficiază de un Centru de expertiză acreditat care corespunde tuturor cerințelor și standardelor, fiind recunoscut la nivel internațional în ceea ce privește rezultatele examinărilor criminalistice, efectuate în laboratoarele Poliţiei din țara noastră. Avem toate posibilitățile să descoperim crimele mai rapid și, astfel, să ridicăm gradul de încredere al cetățenilor în calitatea serviciilor oferite de Poliție. Acreditarea internațională ne permite, totodată, să avem o mai bună colaborare cu centrele criminalistice din alte țări.

În context aş mai menţiona: dotarea Poliţiei (graţie suportului UE) cu 72 de automobile noi; lansarea Procedurilor Standard de Operare privind reținerea, escortarea și detenția provizorie în custodia Poliției; achiziţionarea a 10 autospeciale noi pentru transportarea deținuților etc.

T: Ce loc ocupă percepția cetățeanului de rând în preocupările Dvs.?

A.P.: Prima și cea mai importantă preocupare a Poliției o constituie problemele cetățenilor, iar acestea pot fi soluționate la nivel local în primul și în primul rând de sectorul de poliție. Astăzi, putem spune că polițiștii de sector au prezență maximă în comunitate, iar comunicarea cu oamenii are loc zilnic prin diferite modalități: contact direct cu polițistul sau adresarea la consiliile de securitate locale. Cum vă spuneam mai sus, avem deja, sectoare de poliție renovate și accesibile tuturor, unde cetățenii sunt ascultați și ajutați.

Noi nu am creat servicii noi, dar o nouă abordare a polițiștilor față de problemele comunității. Prin campaniile pe care le desfășurăm în toată țara demonstrăm că suntem prezenți 24 de ore din 24 în comunitate, alături de oameni, de copii, de tineri, cu care interacționăm zilnic. Ne dorim să prevenim situațiile neplăcute, să instruim și să familiarizăm cetățenii asupra tuturor măsurilor de siguranță, iar împreună cu ei, să dezvoltăm o comunitate mai sigură.

T: Ce nu a mers bine pentru IGP în 2018?

A.P.: La această întrebare, dacă îmi permiteți, ași dori să vă întreb eu: Dar ce a mers rău? Ce nu a mers bine în 2018, vom depune toate eforturile ca în 2019 să înlăturăm, încât fiecare dintre cetățeni să se simtă în siguranță și să beneficieze de serviciile Poliției, neîntârziat și profesionist.

T: La ce compartimente considerați că în continuare ar trebui să atrageți mai multă atenție?

A.P.: Mai multă atenție vom atrage echipării și dotării polițiștilor, deoarece o Poliție modernă, eficientă și mereu gata să ajute oamenii, poate fi doar atunci când angajații acesteia sunt dotați corespunzător, astfel încât, să ofere servicii de calitate înaltă și să poată face față, oricăror provocări.

T: Ce priorități aveți fixate pentru perioada imediat următoare?

A.P.: În perioada imediat următoare vom lansa o campanie care va veni să prevină și să combată corupția în Poliție. În 2018 a fost creată o structură dedicată acestui segment. Secția anticorupție din cadrul IGP a fost creată tocmai pentru a preveni și diminua fenomenul corupției în rândul angajaților, dar și a cetățenilor care sunt pasibili de aceeași pedeapsă atunci când încearcă să dea mită.

De asemenea, ne propunem să depunem un efort considerabil pentru a diminua la maxim numărul accidentelor rutiere soldate cu decese.

T: Cum vedeți evoluția Poliției Naționale în 2019?

A.P.: Nu putem vorbi despre o evoluție a Poliției fără un număr complet de angajați, fără instruirea și dezvoltarea continuă a acestora. Iată de ce, ne propunem, ca pentru anul viitor, 80% din activități să fie dedicate instruirii angajaților.

Vom depune eforturi ca cetățenii să se simtă în siguranță în localitățile lor, să le fie respectate drepturile și să beneficieze de servicii polițienești și publice, de calitate.

Țin să vă asigur că Poliția va depune maxim efort pentru a diminua numărul accidentelor rutiere, oferind, astfel, siguranță fiecărui cetățean care se află pe traseele naționale, fie ca șofer sau pieton. Securitatea în trafic și prevenirea accidentelor rutiere sunt printre principalele obiective ale Poliției pentru anul 2019.

De asemenea, implementarea Strategiei de Dezvoltare a Poliției va continua să fie o prioritate pentru noi. Am identificat deja peste 80 de acțiuni concrete ce vor veni să continue procesul de dezvoltare, eficientizare și modernizare a Poliției.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...