[ X ]
Exclusiv21 Ianuarie 2019 06:00

Un general face dezvăluiri despre începutul războiului de pe Nistru   

Anton Gămurari, general-maior de poliție, participant la războiul de pe Nistru în calitate de comandant al Brigăzii de poliție cu destinație specială, este candidatul Blocului Electoral ACUM pe circumscripția 35, Căușeni în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul unui interviu pentru portalul TRIBUNA el a făcut şi dezvăluiri despre începutul războiului de pe Nistru. 

„La început de partea noastră luptau poliția, voluntarii, se constituiau diverse detașamente. Prin aprilie au început să apară militarii. În Unitatea mea de Șoc aveam 482 de oameni. Cu părere de rău, aveam doar o armă automat la trei băieți. Dar pe parcurs ne-am înarmat. O parte de armament am luat-o prin luptă de la separatiști, o parte l-am căpătat din depozitul MAI… chiar dacă am fost nevoit să ameninț cu arma”, a declarat el.

Întrebat cât a durat situația când trebuia să se înarmeze, amenințând cu arma propriul Minister, generalul a răspuns: „Cel mai interesant e că armament aici, în Moldova era destul… Da… Deci, au început să ne înarmeze cu adevărat atunci când războiul era în plină desfășurare. Până atunci, mai mult de o lună de la declanșarea conflictului, aici, la Chișinău, nu era conștientizată realitatea, războiul. Noi luptam, iar la Chișinău erau nunți și cumătrii, restaurantele și barurile pline… Și chiar și atunci când a fost adoptat Decretul despre starea de urgență, nici acesta nu a funcționat cum trebuie. Activitatea Procuraturii Militare așa și nu a mai fost pusă la punct. Continua să lupte poliția și aveam noroc de voluntari. Numai din raionul Căușeni au fost 3800! O parte din oamenii de la țară lucrau câmpurile, o parte luptau, femeile făceau mâncare și o aduceau pe front… Așa stăteau lucrurile… Nu știu, probabil de atunci am o simpatie specială pentru căușeneni, nu degeaba candidez aici”.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Cristina Pendea

foto: europalibera.org

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...