[ X ]
Important21 Ianuarie 2019 07:00

(INTERVIU) Ion Sula: Voi opta și voi sugera și concurenților o luptă a ideilor, a programelor electorale și mai puțin a atacurilor între partide

În cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, Ion Sula, Directorul General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a vorbit despre revenirea sa la agenție, a explicat cum a decis să candideze pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 37 și a prezentat principalele obiective pentru anul 2019.        

T: Dle Director General, recent, ați revenit în funcție publică, la poate una dintre cele mai importante instituții de stat, este o revenire planificată sau alte circumstanțe v-au adus la ANSA?

I.S.: Pentru început aș vrea să subliniez că nu sunt omul care să viseze la funcții publice. Pentru mine, o funcție publică, indiferent de scara ierarhică, este mai mult o responsabilitate foarte mare față de cetățeni decât un favor. Funcțiile au devenit cu timpul o oportunitate de a aplica toate inițiativele și mai ales pentru a rezolva probleme concrete ale cetățenilor. Referitor la ANSA, pot să vă spun doar că am acceptat o invitație din partea echipei PDM de a conduce agenția după plecarea subită a dlui Gaberi. Desigur că este o onoare să îndeplinesc această funcție și voi depune toate eforturile posibile pentru a revitaliza proiectele începute și voi propune câteva soluții noi pentru problemele existente. Am început de exemplu cu abatoarele mobile și punctele de colectare și prerăcire a laptelui. Domeniul vegetal, mai aproape de formarea mea profesională, tot urmează să primească câteva propuneri inovative.

T: În același timp, sunteți candidat înregistrat pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr.37, din care fac parte mai multe localități din raionul Ialoveni, din raionul Căușeni și chiar una din Hâncești. Ce v-a determinat să acceptați să intrarea în această bătălie electorală?

I.S.: Să fiu sincer, cu un an în urmă eram convins că voi rămâne în domeniul privat, să-mi continui proiectele private, în care am depus mult suflet și resurse. Însă cu cât se apropiau alegerile, cu atât mai multe grupuri de susținere mi se adresau cu propuneri de implicare. Or, cei care mi-au stat alături în toți acești ani de politică, sunt oameni din același aluat ca mine, noi nu vom sta deoparte niciodată atunci când se decide soarta comunității noastre! În situația în care viitorul țării poate cădea în mâna pro-esticilor sau în cea a demagogilor, noi am hotărât împreună să luăm atitudine. După ce am analizat împreună cu echipa toate ofertele venite, am decis că cel mai corect și mai avantajos pentru comunitate ar fi să ne încadrăm în echipa PDM și să ne promovăm proiectele locale și cele naționale. La rândul meu, vă pot spune că din momentul în care m-am lansat în politică, cu mai mult de 10 ani în urmă, mi-am asumat şi o serie de angajamente în faţa cetăţenilor, iar retragerea în mediul privat mi-a limitat multe dintre oportunităţile de a realiza cele promise anterior. Evident, alegerea echipei politice a fost bazată exclusiv pe fapte concrete, pentru că PDM a executat aproape toate promisiunile făcute pentru cetățeanul simplu: drumuri mai bune, pensii și venituri stabile, salarii pe măsura eforturilor, locuințe și securitate socială pentru tineri. Creșterea stabilă este obiectivul nostru general național!

T: Ce puteți spune despre concurenții electorali din circumscipția respectivă? 

I.S.: Până la moment sunt înscriși în cursă 5 candidați, cu o parte mă cunosc personal, unul fiind chiar din satul meu de baștină. Am un respect deosebit pentru oamenii care au decis să-și asume în asemenea momente complicate responsabilitatea de a candida într-o circumscripție cu cetățeni atât de informați și de tari pe poziție. La cum îi știu pe colegii candidați, vă pot asigura că în circumscripția 37 va fi cea mai curată, liniștită și cinstită campanie posibilă! Eu voi opta și voi sugera și concurenților o luptă a ideilor, a programelor electorale și mai puțin a zvonurilor și a atacurilor între partide!

T: Dacă nu este secret, care vor fi principalele obiective electorale cu care veți merge la alegători după startul campaniei?    

I.S.: Voi susține toate promisiunile electorale înaintate de formațiunea politică din care fac parte, sunt un membru al echipei și voi susține colegii cu idei utile cetățeanului. În același timp voi insista, în absolut toate circumstanțele să fie promovate câteva obiective personale. „Tineretul acasă” – adică menținerea forței de muncă tinere și calificate în țară, mai ales prin programe de genul „Prima casă”, reforma Guvernului, susținerea inclusiv, prin subvenționare, a implicării tinerilor în afaceri, mecanisme mai eficiente de angajarea temporară a studenților ș.a. „Diversificare și creștere exporturi”- producătorul autohton are capacități foarte dezvoltate de producere, însă întâmpină dificultăți în identificarea piețelor noi de desfacere sau menținerea pe cele tradiționale, iar statul urmează să concentreze toate eforturile partenerilor de dezvoltare și să intervină nemijlocit în domeniu. Un alt aspect, care pe mine mă doare, este valoarea anuală a produselor agroalimentare importate, iar pentru protejarea producătorilor locali voi insista pe măsuri urgente de „substituire la maxim a importurilor”. De asemenea, ținând cont de suportul din ultimul timp, de locul ocupat de România în harta exporturilor noastre, „apropierea de România” va fi unul dintre stâlpii de bază ai platformei mele personale. La fel, voi insista pe promovarea utilizării raționale a resurselor energetice regenerabile, în primul rând, pentru a reduce impactul activității umane asupra mediului, în alt doilea rând – pentru că teritoriul nostru este bogat în resurse de energie eco (biomasă, eoliană, solară).

T: Succesul unei campanii electorale depinde de foarte mulți factori, însă rolul echipei de susținere este esențial. Ce ne puteți spune despre echipa Dvs.? 

I.S.: Cu multă încredere pot să vă spun că avem o echipă numeroasă, unită și hotărâtă! Sunt răzeși din centrul Basarabiei, care nu vor pleca capul în fața intereselor străine! Locuitorii satelor noastre își vor decide singuri soarta, aici pe loc, la noi în comunitate. Pe această cale aș dori să mulțumesc coordonatorilor locali de partid pentru suport și mai ales domnului Președinte de Organizație Raională de Partid, dl Ghenadie Sajin, fiindcă el a reușit să adune împreună pentru un țel comun de la medici la mecanizatori, de la pedagogi la primari sau medici. Următorul pas este consolidarea echipelor din sate întru obținerea rezultatului binemeritat.

T: Dar în plan legislativ, care vor fi domeniile asupra cărora vă veți concentra? Vă propuneți anumite funcții parlamentare?

I.S.: Eu nu aș sări să pun căruța înaintea calului… vedem rezultatele alegerilor, apoi trecem direct la muncă. Pe de altă parte, bineînțeles că am pregătite mai multe inițiative despre care am discutat mai sus, la întrebarea cu promisiunile electorale. Studiile și formarea mea profesională mă determină să mă axez mai mult pe domeniul agro-alimentar, dar competențele dobândite anterior – atât în funcțiile publice cât și în mediul privat mi-au lărgit orizonturile cu mult față de ceea ce am scris în diplomele de studii sau în carnetul de muncă. Consider că, ar fi de folos și experiența mea din executiv, or coordonarea activităților între Parlament și Guvern trebuie îmbunătățită până la perfecțiune! Suplimentar voi acorda o atenție deosebită acţiunilor Parlamentului şi Guvernului în vederea implementării Acordului de Asociere cu UE, pentru ca impactul DCFTA să fie cât mai sesizabil resimţit de către cetățeni. La fel, voi pune accent pe onorarea angajamentelor stipulate în celelalte acorduri interstatale cu impact asupra producătorilor locali.

T: Cum credeţi că va evolua situaţia politică după alegeri, care este scenariul cel mai probabil?

I.S.: Indiferent de cum vor arăta rezultatele generale ale scrutinului parlamentar, mizez pe capacitățile de negociere și înțelegere ale conducerii partidelor implicate în această luptă electorală. Eu sper că în scurt timp după alegeri, stabilitatea politică va fi re-instaurată, iar cetățenii vor avea de câștigat în urma unei coaliții de guvernare puternice și a unei opoziții pregătite să pună umărul la dezvoltarea țării și implementarea proiectelor de țară.

T: Dar în general, care sunt aşteptările de la 2019?

I.S.: Eu sunt optimist și cred sincer că anul 2019, indiferent de evoluțiile politice, va fi per general un an foarte bun! Din punct de vedere economic se anunță evoluții foarte bune, anul agricol este promițător, iar situația demografică se balansează. Suntem pe calea cea corectă și vom continua să creștem!

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...