[ X ]
Important12 Ianuarie 2019 07:00

OPINIE: Viitorul guvern moldovean va fi unul de coaliție

Observ apariția în societatea moldoveană a unui curent de opinie care încearcă să convingă că rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare nu va fi unul corect și că alegerile vor fi fraudate. Despre aceasta scrie jurnalistul Victor Nichituş.

Potrivit lui, „diferiți comentatori politici, mai mult sau mai puțin apropiați unor partide moldovene, promovează ideea preluării puterii prin metode violente și nu în urma alegerilor”.

„Îmi pare rău să constat că vocea președintelui Voronin se află în acest defetist cor. Voi aminti că acest tip de acuzații la adresa puteri s-au făcut auzite din partea opoziției înaintea scrutinului din 5 aprilie 2009 organizat de guvernul Zinaida Greceanâi. Probabil liderul comuniștilor moldoveni lansează aceste acuzații la adresa puterii pentru că a conștientizat că formațiunea pe care o conduce are puține șanse să treacă pragul viitorului Parlament”, afirmă jurnalistul.

El susţine că „lansate de socialiști ori de blocul ACUM, toate aceste amenințări ar trebui să pună în gardă atât instituțiile statului moldovean, cât și corpul diplomatic acreditat la Chișinău”. „Pentru evitarea dubiilor despre corectitudinea alegerilor parlamentare, factorii de decizie moldoveni ar trebui să invite cât mai mulți observatori internaționali la procesul electoral moldovenesc”, menţionează Victor Nichituş.

În opinia sa, „dacă își doresc puterea, socialiștii moldoveni și blocul electoral ACUM, ar trebui să facă un efort financiar și să comande un exit-poll independent pentru a avea o idee despre stare de lucruri din societate”.

„Un lucru este însă sigur, viitorul guvern moldovean va fi unul de coaliție: nici socialiștii moldoveni, nici blocul electoral ACUM nu au suficientă putere de convingere pentru a obține singuri o majoritate parlamentară”, crede el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...