[ X ]
Important6 Ianuarie 2019 14:00

(INTERVIU) Marian Lupu: Ne dorim unitatea cetăţenilor în cadrul unei națiuni civice moldovenești și a unui stat suveran și independent

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, șeful fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu a vorbit despre rezultate fracțiunii parlamentare, prestația în actuala legislatura, cele mai regretabile momente politice ale anului 2018, dacă va candida în următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Lupu, cu ce rezultate încheie anul fracțiunea parlamentară a PDM?

M.L.: Cu rezultate bune pentru oameni și pentru Moldova, cu principalele angajamente față de cetățeni, respectate.

De la începutul acestui an, am spus că în 2018 ne propunem adoptarea unei legislații care să aibă în vedere mărirea veniturilor cetățenilor. Datorită creșterii economice constante din ultimii trei ani, am reușit să luăm aceste măsuri. Rezultatele se simt deja și în buzunarele cetățenilor, prin mărirea veniturilor, creșterea numărului locurilor de muncă și multe altele.

T.: În general, cum apreciați prestația PDM în actuala legislatura?

M.L.: PDM a căutat să fie un factor de echilibru, care să asigure majorității parlamentare posibilitatea de a-și îndeplini misiunea asumată. În calitate de șef al fracțiunii PDM, pot spune că am avut grijă ca ceea ce promovăm prin inițiativele noastre, să fie ceea de ce are nevoie poporul. Noi am pus cetățenii mai presus de orgoliile personale și chiar politice. Din păcate, nu același lucru îl face și opoziția, care s-a împotrivit unor reforme importante pentru oameni, doar pentru că nu erau inițiative venite din partea lor.

T.: Cum credeți că va rămâne a în istorie acest Parlament?

M.L.: Ca un Legislativ care a reușit să voteze legi importante pentru modernizarea țării, pentru evoluție. Ca un Legislativ care a adus cea mai mare stabilitate în Moldova, de la Independență încoace. Mă bucur că am reușit să avem majoritate parlamentară pentru reforme precum cea salarială, prin care peste 200 000 de bugetari vor avea salarii mai mari din ianuarie. Sau reforma pensiilor, care aduce legislația pe un făgaș normal, astfel încât pensionarii să aibă venituri din ce în ce mai bune. O altă reușită este Programul „Prima Casă”- deja peste 1000 de beneficiari s-au mutat în casele achiziționate prin intermediul acestui proiect. Și, desigur, cel mai important proiect este „Drumuri bune pentru Moldova”, unde noi am reușit să facem mai mulți km într-un an (1600 km), cât au făcut alte guvernări în zece ani. Istoria se face cu astfel de fapte și rezultate concrete pentru oameni. Desigur că și politica externă este importantă, relațiile bune cu partenerii noștri, dar istoria țării se face de oameni, pentru oameni, aici, în Moldova.

Acest Parlament a avut cea mai bună colaborare cu actualul Guvern și asta se întâmplă pentru prima dată în istoria celor 27 de ani. Iar rezultatele sunt chiar spectaculoase, printr-un număr record de reforme implementate.

Reforma electorală, reforma Guvernului, reforma pensiilor, reforma salarială și toate celelalte au un impact pozitiv major pentru viața oamenilor și trebuie să recunoaștem că am reușit ceea ce alții nici n-au îndrăznit să pună pe hârtie, nu mai vorbim în practică.

T.: Care evenimente politice au marcat, în opinia Dvs., anul 2018?

M.L.: Avem multe pe agenda anului 2018:

Pentru prima dată, avem control pe granița transnistreană, prin intrarea în vigoare a Acordului bilateral cu Ucraina, privind controlul comun la frontieră.

Deținerea de către Republica Moldova a președinției Adunării Parlamentare EURONEST a fost în sine o reușită și deja în cadrul instituției au fost aprobate mai multe decizii importante pentru Republica Moldova și statele membre ale Parteneriatului Estic, cum ar fi de exemplu crearea unui grup separat a celor 3 state semnatare ale Acordului de Asociere (Georgia, Republica Moldova și Ucraina) și dezvoltarea acestei idei prin crearea Adunării parlamentare Moldova-Georgia-Ucraina, platformă creată pentru promovarea intereselor cetățenilor celor trei state.

Pentru PDM, anul 2018 a însemnat întărirea viziunii după care s-a ghidat în toți acești ani. În octombrie, în cadrul Adunării Naționale, a fost votată viziunea strategică „PDM pentru Moldova”, care se va regăsi în întreaga noastră activitate. Noi nu ne dorim dezbinarea cetățenilor, ci, din contra unitatea lor în cadrul unei națiuni civice moldovenești și a unui stat suveran și independent.

La fel, 2018, pentru PDM, înseamnă o creștere mare în sondaje, cea mai mare creștere de până acum. Asta în condițiile în care suntem partid de guvernământ, ceea ce este cu atât mai spectaculos. Dar, vedeți, asta înseamnă să pui mai întâi oamenii și rezolvarea problemelor lor.

T.: Care sunt cele mai regretabile momente politice ale anului 2018?

M.L.: Un regret este faptul că nu am reușit să introducem în Constituție parcursul european. Dacă partidele așa-zise de dreapta ar fi fost sincere, ar fi acordat un vot acestei inițiative. Dar, bineînțeles, că au preferat să boicoteze un parcurs bun pentru țară doar pentru a satisface interesele unor persoane. Adoptarea acestei decizii, urma să fie un instrument puternic care avea să împiedice aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euro-Asiatică. Și din nou, voturi erau și regret mult că pentru unii colegi au prevalat orgoliile personale în detrimentul intereselor Republicii Moldova.

T.: De ce totuși s-a renunțat la referendumul privind integrarea europeană a RM?

M.L.: În acest moment, având în vedere poziționarea partidelor așa-zis proeuropene, nu este oportun un astfel de referendum. Nu s-a renunțat la ideea integrării europene, sub nicio formă.

Având în vedere ultimul vot din Parlament pe această temă, riscam să-l compromitem pentru că nu toate partidele sunt pregătite. Din cauza orgoliilor personale ale unor deputați, a fost compromis acest proiect privind vectorul european. Lipsa de susținere din partea PL și PLDM pune în pericol această direcție strategică de dezvoltare a țării noastre. Din aceste motive, referendumul pe acest subiect trebuie amânat pentru următoarea legislatură.

T.: Ce șanse credeți că are referendum privind reducerea numărului de deputați?

M.L.: Exact șansele pe care cetățenii le vor acorda prin votul lor.

T.: Cum credeți că va fi anul 2019?

M.L.: Un an interesant, cu siguranță. Avem alegeri și asta va genera dezbateri, tensiuni, provocări. Trebuie să trecem destul de repede peste aceste momente și să ne continuăm treaba. Oamenii asta așteaptă și pentru asta ne votează.

Eu sper ca aceste alegeri să aducă și o mai mare stabilitate, iar Moldova să se așeze cât mai bine pe drumul pe care a pornit și să continue progresul.

T.: Veți candida în următoarele alegeri parlamentare?

M.L.: Candidaturile vor fi decise și anunțate atunci când se va lua această hotărâre în interiorul partidului.

T.: Ce planuri de viitor aveți?

M.L.: Să continui ceea ce fac acum, adică să fiu parte a echipei democrate, să îmi aduc contribuția la viziunea pentru Moldova și, împreună cu ai mei colegi democrați, să reușim tot ceea ce ne-am propus.

Având în vedere că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, voi folosi această ocazie să aduc sincere felicitări întregii națiuni – tuturor moldovenilor, urându-le sănătate, bunăstare, succes și pace în familiile lor.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 23 decembrie 2018.

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...