[ X ]
Important3 Ianuarie 2019 10:00

(INTERVIU) Mihai Godea: Răul mai mic devine răul cel mare odată ajuns să guverneze

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Mihai Godea, liderul Partidului „Acţiunea Democratică”, s-a referit la recentul congres al PAD, alegerile parlamentare şi la perspective.        

T: Știm că PAD a avut un congres pe 2 decembrie. Care a fost necesitatea acestuia și ce decizii s-au luat?

M.G.: Congresul al II-lea extraordinar al PAD a luat decizii strategice cu privire la următoarele alegeri și pentru a mobiliza susținătorii noștri în această direcție.

Cel mai important lucru pe care și l-a asumat congresul este definirea clară și irevocabilă a direcției de dezvoltare pe care ar trebui s-o urmeze societatea moldovenească și anume Unirea cu România.

Tocmai din această decizie decurg celelalte care se referă la opoziția fermă față de PD și PSRM, denunțarea abandonării vectorului european de către guvernare și filtrele de identitate față de candidații din opoziție care vor solicita suportul nostru în alegerile din circumscripții.

T: De ce anume Unirea și de ce acum?

M.G.: Unirea Republicii Moldova cu România reprezintă singurul proiect național în măsură să oprească degradarea morală, socială și economică a societății și să ofere siguranță, libertate și bunăstare cetățenilor noștri. Doar acest proces poate mobiliza și readuce în spațiul public oameni cu caracter, valori autentice și o viziune clară a viitorului.

Prea mult timp noi, basarabenii de bună credință, am tăcut și am acceptat jumătăți de adevăruri de dragul unor mize birocratice, pentru a nu deranja ceea ce ni se prezenta ca agendă a  Bruxeless-ului, a Washington-ului sau a Kremlin-ului. Prea mult timp am tăcut pentru că ni s-a spus ca nu e momentul, că trebuie să punem umărul la tot felul de guvernări de compromis, pragmatice care vor ferici poporul înainte de a-l pune în fața alegerii morale de a se reintegra în patria sa istorică, România.

Tot ce s-a obținut a fost compromiterea și coruperea întregii structuri sociale, îmbogățirea unor clanuri parvenite și totala dezamăgire, umilire și dezorientare a cetățenilor până la punctul în care au ajuns să respecte și să voteze interlopi. Politica, dacă nu se bazează pe idealuri, nu e altceva decât trafic de putere, comerț cu voturi și promisiuni deșarte.

Fără suflet așa-numita națiune moldovenească e născută moartă. Dar sufletul ei nu poate fi decât românesc. Iată, punând acest adevăr ca temelie și pornind în direcția corectă de a ne reintegra în România, putem vorbi despre reforme, despre strategii și eventual despre scoaterea statului din captivitate.

Tot în aceeași cheie putem citi parcursul nostru pro-european. În plan extern au existat două mari realizări ale Republicii Moldova în ultimul deceniu: semnarea Acordului de asociere cu UE și asigurarea liberei circulații. Dacă privim cu onestitate, marile beneficii ca urmare a acestor realizări au venit tot din partea României ca principala piață de export, ca trambulină spre piața UE pentru produsele noastre, ca partener pentru interconectarea energetică, ca garant și model al liberei circulații dat fiind că la data acordării liberei circulații, majoritatea concetățenilor noștri care optaseră să muncească peste hotare o făceau deja în baza  pașapoartelor românești.

Și aici vreau să subliniez că structura valorică a Partidului Acțunea Democratică este bazată pe Demnitate, Libertate, și Prosperitate și anume în această ordine.

Pentru că fără demnitate, libertatea devine libertinaj și fără libertate, bunurile materiale nu nasc prosperitate ci doar îndestulare.

Trebuie să pornim de la a consolida demnitatea acestui popor, pentru ca libertatea pe care o va cere la alegeri sau în stradă să nu și-o mai vândă politicienilor bogați pentru pomeni cu titluri pompoase, cadouri electorale și alte mizerii pe care le vedem zi de zi.

Iar demnitatea poporului pornește de la piatra din capul unghiului, de la identitatea sa și destinul său clar de a se reintegra în patria sa de drept România.

T: În ce formulă va participa PAD la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?

M.G.: Obiectivul nostru este de a promova în viitorul parlament oameni care trec în primul rând filtrul de identitate. Oameni care susțin fără echivoc Unirea cu România și parcursul european al Republicii Moldova. În rezultat vom avea grijă ca lista de candidați ai PAD să promoveze exact oamenii cu acest profil și în acest sens vom avea discuții publice și private oferind loc pe listele noastre chiar și celor care nu sunt neapărat membri de partid.

Ceea ce ține de votul în circumscripții, acolo este clar că votul opoziției pro europene nu trebuie fragmentat pentru a bloca victoria planificată a partidelor de la guvernare. Prin urmare vom iniția discuții pentru a susține în fiecare circumscripție candidații din opoziție care au șanse maxime de victorie, atâta vreme cât își vor asuma agenda pro Unire.

T: Ce atitudine va avea PAD față de referendumul ce va avea loc concomitent cu alegerile parlamentare?

M.G.: Ne vedem într-o situație specială cu privire la acest referendum. PAD a votat deja în congres un moratoriu asupra unor obiective specifice ale PAD care au fost scrise în programul partidului încă din 2012.

La vremea aceea, deci cu 6 ani în urmă, PAD propunea alegerea președintelui prin vot direct, reducerea numărului de parlamentari la 71 de deputați și sistem de vot mixt.

Subliniem însă că aceste modificări trebuiau să aibă loc în cadrul unei ample reforme electorale, să beneficieze de consilierea partenerilor de dezvoltare și să fie implementată în termeni rezonabili, nu pentru ca să avantajeze peste noapte o formațiune politică.

Modul arbitrar în care acest obiectiv a fost preluat de PD și transformat în propriul mecanism de a controla viața politică se înscrie într-o strategie mai veche a acestui partid de a canibaliza inițiativele oponenților.

Congresul PAD a votat un moratoriu în privința acestor obiective din programul PAD. Ne detașăm deci de aceste obiective până la momentul în care, la guvernare vor fi forțe politice responsabile, dispuse să aplice o reformă electorală complexă, transparentă și credibilă.

Prin urmare, PAD va îndemna alegătorii să voteze împotriva acestor modificări. Nu vom opta pentru boicot pentru că în condițiile suprapunerii cu alegerile parlamentare, rata de participare va fi cu siguranță peste pragul solicitat de lege.

T: Ce șanse sunt ca dreapta pro-europeană, inclusiv PAD să meargă împreună la alegeri?

M.G.: Listele comune sunt deja scoase din discuție. Nu mai este nici timp și nici nu vedem mare disponibilitate din partea unor eventuali parteneri.

Mai rămâne o șansă și în acest sens facem apel la conștiința și responsabilitatea celorlalți lideri politici din Republica Moldova.

Pe circumscripții pot și trebuie să fie identificați candidați cu șanse maxime de câștig care să beneficieze de suportul tuturor celorlalte formațiuni pro europene de opoziție. Pentru aceasta este însă nevoie de dialog politic constructiv, de transparență și de oarecare modestie din partea unor politicieni. Trebuie să înțeleagă că în aceste alegeri locul 2 nu primește nici un premiu.

T: La ce etapă sunt discuțiile cu forțele unioniste, în care știm că ați fost implicat direct?

M.G.: Discuțiile continuă și PAD este mereu dispus să contribuie la consolidarea unei forțe politice unioniste cu șanse de a ajunge la guvernare. Pe de altă parte, noi am decis că nu vom petrece campania electorală în jurul meselor rotunde.

Electoratul unionist are dreptul la o alegere demnă. Fără compromisuri, fără jumătăți de adevăr, fără răul cel mic de frica răului mai mare.

Am demarat mobilizarea alegătorilor și pe parcurs sperăm să putem uni eforturile noastre și cu alte forțe unioniste.

Dar dacă aceste discuții rămân a fi cenacluri de orgolii, noi nu vom cădea în această capcană și ne vom continua eforturile individual.

T: Ce credeți despre Convenția euro-unionistă?

M.G.: Tocmai ce vă spuneam mai devreme. Deși avem relații bune cu PNL, nu putem subsemna la semnalele greșite transmise de Convenție. Afirmațiile domnului Țăranu precum că, coaliția unionistă  „ar fura” voturi de la viitorul bloc ACUM și că ar oferi un ajutor electoral PD-ului sunt cel puțin răuvoitoare și ne duc cu gândul la o capcană electorală. O construcție menită să țină ocupați liderii unioniști și să țină electoratul unionist acasă pe 24 februarie.

T: Ce atitudine aveți față de guvernarea actuală?

M.G.: PAD se poziționează în opoziție față de actuala guvernare, fie ea cea formală reprezentată de coaliția parlamentară de guvernare fie cea neformală formată din PD-PSRM.

Este cunoscut publicului că din 2016 până în primăvara anului 2018 mi-am asumat portofoliul de consilier principal de stat în politici de securitate în cabinetul  primului ministru. Este prima funcție de stat pe care am acceptat-o după fondarea PAD. Motivul acestei decizii este simplu: securitatea acestui popor este și trebuie să fie cea mai importantă prioritate pentru orice om de stat. Rezultatele muncii mele nu au avut caracter electoral, dovadă că nici nu ați auzit foarte multe despre dosarele administrate de mine și care au asigurat în ultimă instanță consolidarea securității cetățenilor Republicii Moldova. Am să amintesc aici doar telegrafic adoptarea Strategiei naționale de apărare, adoptarea Strategiei de integrare a minorităților naționale, regândirea cadrului de acțiune privind reglementarea transnistreană, asigurarea controlului frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean și altele.

Subliniez aici, că, deși pe parcursul celor doi ani PAD nu a fost nici de facto, nici de iure la guvernare, sunt gata să îmi asum toate deciziile cu privire la dosarele de securitate administrate. Din păcate efectele politicii interne riscă să amenințe acum chiar și cele câteva rezultate pozitive obținute în plan regional de securitate.

Cea mai gravă greșeală pe care o vedem la actuala guvernare este schimbarea demonstrativă a vectorului pro-european în unul pro-Moldova, în contextul criticilor venite din partea comunității europene și a partenerilor euro-atlantici. Iar degradarea socială și morală în plan intern a început să producă efecte și în plan extern.

Revenind la contextul de securitate, considerăm necesar ca plecarea PD-ului de la guvernare să se producă în cadrul alegerilor parlamentare constituționale, libere și transparente, unde cetățenii să decidă cine îi va conduce și încotro îi vor duce odată ajunși la guvernare.

În același timp, ne vom opune oricărei propuneri de a susține „răul mai mic” pentru că experiența politică a ultimilor trei decenii arată că răul mai mic devine răul cel mare odată ajuns să guverneze.

T: Ce șanse sunt ca forțele pro-europene să conducă Moldova după alegerile din 24 februarie 2019?

M.G.: Acest lucru este posibil dacă în cadrul respectivelor alegeri liderii din opoziție trec testul de maturitate și dacă își asumă o identitate clară pro-europeană și pro-românească. Fără transparență, responsabilitate și asumare opoziția nu va reuși să mobilizeze electoratul. Oamenii din R. Moldova au obosit să ajute oligarhii din opoziție să ajungă la guvernare, să audă jumătăți de adevăruri și să aleagă candidați pe care nu îi respectă.

Jocul cu oglinzi și fum pe care unele partide din opoziție încearcă să îl joace în această pre-campanie electorală cuprinde elemente cunoscute: evitarea adevărurilor istorice de limbă și identitate și evitarea unui vector clar extern pentru a lărgi la maxim baza electorală.

Mai mult, își asumă impunerea unor filtrele de integritate ca bâtă politică, fără a oferi transparența și credibilitatea minimă și folosesc canale mediatice unde cenzura și propaganda amintesc de epoca sovietică.

Desigur că este opțiunea lor de a-și alege armele și  metodele electorale dar țin să le amintesc că în R. Moldova există deja un campion al tehnologiilor politice lipsite de etică. Nu poți învinge PD-ul pe propriul său teren de joc.

T: Victoria opoziției în alegerile din 24 februarie 2018 va fi o victorie morală sau nu va fi deloc?

M.G.: Singura opțiune morală care poate fi propusă cetățenilor Republicii Moldova este reintegrarea în România într-un termen de timp realist.

T: Cum vedeți viitorul PAD?

Ca un partid de importanță națională care se va bate pentru demnitatea și dezvoltarea deplină a Moldovei într-o Românie reîntregită.

Cristina Pendea

Notă: Republicat din data de 13 decembrie 2018.

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...