[ X ]
Important19 Decembrie 2018 06:00

Scopurile ascunse urmărite de liberali prin decizia de a susţine blocul ACUM 

Decizia PL de a merge în alegeri împreună cu ACUM e una bună (pentru PL). Despre aceasta se menţionează într-o analiză publicată de www.coment.md.     

„Declarând că susţin acest bloc, liberalii îi lipsesc de argumente pe cei ce-şi doreau să părăsească partidul folosind respectivul pretext, adică sporesc şansele ca PL să-şi păstreze intacte rândurile. Unde ar mai pleca alţi doritori de a părăsi PL dacă partidul lor s-a alăturat unicii forţe de dreapta cu şanse de a accede în viitorul Parlament. Apoi, delegând câţiva membri pe listele blocului sau în circumscripţii din partea acestuia, liberalii îşi sporesc vizibil şansele de a fi prezenţi în viitorul Parlament şi de a supravieţui politic unei perioade destul de complicate pentru ei”, notează sursa.

Potrivit acesteia, „nu în ultimul rând, liberalii au de câştigat de pe urma faptului că, alăturându-se blocului ACUM, se „spală” de imaginea de partid care a colaborat cu actuala guvernare (în perioada 2016 – 2017)”. „În acest sens ei sunt ajutaţi şi de faptul că între timp s-a schimbat conducerea Partidului Liberal şi dacă fostei conduceri i se putea reproşa colaborarea cu guvernarea, actuala conducere într-un fel e chiar victimă a acesteia (disputa politico-juridică pe care o are Dorin Chirtoacă cu puterea după înlăturarea sa din funcţia de Primar al capitalei)”, se spune în materialul citat.

Sursa mai afirmă că, „de asemenea, alăturându-se blocului ACUM, PL aplică o lovitură dură celor ce au părăsit anterior partidul şi au declarat că aderă la blocul respectiv”. „Este absolut evident că imaginea foştilor liberali are acum de suferit, or nu e exclus să li se reproşeze că au urmărit cu totul alte scopuri decât cele declarate iniţial şi că pur şi simplu nu au avut răbdare să aştepte ca partidul să-şi definitiveze decizia sa de principiu privind participarea în alegerile parlamentare”, se spune în materialul citat.

„Până aici totul e clar – PL a încercat să se poziţioneze cât mai bine în situaţia complicată în care s-a pomenit şi se pare că, cel puţin la prima etapă, acest lucru i-a reuşit. PL refuză „să moară” şi acest lucru devine tot mai evident sau, mai corect ar fi de spus că, PL se ambiţionează să „trăiască” după ce mai toţi l-au „îngropat”. Dar, odată cu decizia de duminică, PL şi-a epuizat cam toate posibilităţile pe care le avea la dispoziţie pentru a-şi asigura supravieţuirea. Acum, soarta PL e în mâinile liderilor blocului ACUM. Dacă aceştia îi vor accepta pe liberali (nu doar formal, ci şi de facto), atunci PL va mai avea o şansă, iar dacă nu…”, se mai menţionează în analiză.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...