[ X ]
Comentarii7 Decembrie 2018 06:30

Exerciţiu electoral inedit: Cum va arăta noul Parlament

Dacă până acum configuraţia viitorului Parlament era „desenată” preponderent în baza sondajelor de opinie care luau în calcul doar votul pe liste de partid, mai nou, compania de sondaje Date Inteligente SRL, în prima ediție a Barometrului Electoral – 2019, se referă şi la votul pe circumscripţii. Iar aceasta ne prezintă cu totul altă optică asupra viitorului Parlament. 

Potrivit companiei menţionate, Partidul Socialiștilor ar putea obține 48 de mandate de deputat în viitorul Parlament: 25 – pe liste de partid și 23 – pe circumscripții uninominale. Socialiştii ar fi urmaţi de blocul electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, care ar acumula 28 de mandate: 14 – pe liste de partid și 14 – pe circumscripții. Partidul Democrat ar obține 18 mandate de deputat, cele mai multe provenind din circumscripţii. În viitorul Parlament ar mai fi prezent şi Partidul Şor, dar şi un deputat din partea Partidului Unităţii Naţionale.

Exerciţiul făcut de Date Inteligente SRL este destul de interesant şi are la bază datele ultimei ediții a Barometrului Opiniei Publice. Deci, credibilitatea este destul de mare. Totuşi, analizând circumscripţiile şi concluziile companiei în fiecare caz aparte, putem presupune că situaţia ar putea suferi uşoare modificări.

Spre exemplu, despre PSRM se spune că are mari șanse să-și adjudece cele două circumscripții din stânga Nistrului, cele două din UTA Găgăuzia, cea din diaspora de est, cea din Taraclia, 11 mandate din nordul țării, cinci din orașul Chișinău și încă patru din sud. Discutabile ar fi mai ales datele privind circumscripţiile din Chişinău. Dacă pornim de la rezultatele alegerilor primarului capitalei din acest an şi dacă luăm în calcul faptul că alegerile în circumscripţii se vor desfăşura într-un singur tur, atunci PSRM lesne poate ajunge la 9 mandate în loc de 5. Cel puţin, are şanse reale. Iar aceasta ar schimba totalmente tabloul postelectoral, or socialiştii ar acumula în acest caz majoritate de sine stătător.

Şi în cazul PDM există unele rezerve. Cu cât se apropie alegerile, cu atât această formaţiune sporeşte turaţiile la capitolul transformări de ordin social. Iar aceasta ar putea să-i aducă mandate în plus pe lista de partid. Astfel, prezenţa democraţilor în viitorul Parlament poate depăşi 20 de mandate.

Despre şansele blocului ACUM, deocamdată, e greu de făcut careva concluzii, deoarece nu se cunoaşte oferta concretă (la nivel de candidaţi) pentru fiecare circumscripţie. Dacă blocul va veni cu candidaţi puternici, atunci şansele sale vor fi mai mari decât îi acordă Date Inteligente SRL, iar dacă nu, atunci şi rezultatul va fi unul pe măsură.

Nu e clară nici situaţia partidelor mici, care, totuşi, păstrează şanse de a avea unu-doi reprezentanţi în Parlament, veniţi din circumscripţii. De asemenea, rămâne o enigmă şi rolul pe care-l vor juca independenţii în viitorul scrutin.

Dar, indiferent de aceste constatări, exerciţiul făcut de compania menţionată, merită apreciat. Or, în premieră, se încearcă evaluarea şanselor viitorilor concurenţi electorali nu doar în baza listelor de partid, ci şi a circumscripţiilor. Va fi foarte interesant să urmărim evoluţia acestui exerciţiu în continuare, or Date Inteligente SRL promite că va veni periodic cu aprecieri în acest sens până la alegeri.

www.coment.md

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...