[ X ]
Important6 Decembrie 2018 06:30

OPINIE: În perioada postelectorală, socialiştilor le va reveni rolul de bază

Barometrul de Opinie Publică, datele căruia au fost prezentate recent, nu doar scoate în evidenţă tendinţele care se fac resimţite de ceva timp în Republica Moldova, ci şi permit de făcut câteva concluzii importante în contextul următoarelor alegeri parlamentare. Despre aceasta se menţionează într-o analiză publicată de www.coment.md.   

„Astfel, Barometrul scoate în evidenţă faptul că PSRM nu e doar cel mai influent partid din Moldova, ci şi faptul că are aceeaşi susţinere populară ca şi restul partidelor ce ar accede în Parlament, în caz de alegeri parlamentare, luate împreună. Adică, dacă pentru Partidul Socialiştilor ar vota 45,4%, atunci pentru Partidul Democrat – 15%, pentru Partidul Acțiune și Solidaritate – 14,7%, pentru Platforma Demnitate și Adevăr – 9,8%, iar pentru Partidul Șor – 6%. Important e şi faptul că, comparativ cu precedentul Barometru (din luna aprilie), PSRM a crescut cu 5,4% şi nu e exclus că va creşte şi în continuare. Cu alte cuvinte, PSRM poate uşor pretinde să formeze de sine stătător următoarea majoritate parlamentară”, se spune în materialul citat.

„Dar, chiar şi în condiţiile datelor BOP, e clar că fără PSRM, nici o forţă politică nu va putea prelua puterea. Forţele pro-europene şi democraţii (care tot pro-europeni îşi spun) ar acumula doar 39,5%, adică mult mai puţin decât PSRM. Pe de altă parte, democraţii şi Partidul Şor ar avea împreună doar 21%, adică nici în jumătate ca PSRM. Şi chiar dacă e să presupunem pur teoretic că PD, PAS, PDA şi PŞ s-ar uni, luând în calcul tendinţa de creştere a PSRM, oricum nu ar reuşi să acumuleze mai mult. Deci, e logic să presupunem că, în perioada postelectorală, socialiştilor le va reveni rolul de bază – ei sau vor veni la putere, sau vor decide configuraţia viitoarei coaliţii de guvernare, sau vor determina declanşarea alegerilor parlamentare anticipate”, mai notează sursa.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...