[ X ]
Exclusiv28 Noiembrie 2018 06:30

Ce crede partenerul de guvernare al PDM despre intenţia democraţilor de a organiza un referendum   

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a anunțat, că deputații urmează să pregătească hotărârea de Parlament privind desfășurarea referendumului în ceea ce ține de reforma Parlamentului: micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61 și controlul cetățenilor asupra deputaților, pentru a putea fi votată în zilele apropiate. În context, contactat de TRIBUNA, pentru a afla poziția grupului parlamentar popular-european, ca partener de guvernare, ce cred despre acest referendum, dar și dacă vor susține această hotărâre, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi a precizat că deocamdată nu au o decizie.

„Noi nu avem încă o decizie politică. Personal, eu mi-am exprimat rezervele față de ideea organizării acestui referendum. Încă nu am văzut proiectul de hotărâre înregistrat în Parlament. Urmează să avem o discuție și cu colegii din grupul parlamentar popular-european, ca să vedem care va fi poziția noastră. Presupun că dacă fracțiunea PDM va înregistra acest proiect de hotărâre, vor veni să discute cu noi, vor prezenta argumentele de ce este necesar să organizăm acest referendum. Pe de altă parte, organizarea unui asemenea referendum nu necesită 51 voturi, hotărârea poate fi votată și cu majoritate simplă a deputaților aleși. Trebuie să vedem, eu nu am la acest moment un răspuns privind poziția grupului”, a punctat Ghilețchi.

Dat fiind faptul că mandatul deplin al actualei legislaturi expiră în această săptămână (30 noiembrie), Valeriu Ghilețchi a fost întrebat dacă această hotărâre poate fi votată și mai târziu. „Din interpretarea pe care o cunosc eu, după 30 noiembrie actualul Parlament nu are dreptul să voteze legi organice, dar este în drept să adopte hotărâri și legi ordinare. Organizarea unui referendum consultativ este o lege ordinară, este o hotărâre a Parlamentului, așa că în principiu ea ar putea fi adoptată și după 30 noiembrie curent. Nu știu care sunt intențiile PDM, dacă ei voi vota în această săptămâna sau vor lăsa adoptarea acestui proiect după 30 noiembrie”, a conchis deputatul.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...