[ X ]
Important25 Noiembrie 2018 10:00

TOP-10 mişcări bune ale actorilor politici din Moldova în acest sezon politic

De regulă, politicienii sunt criticaţi pentru marea majoritate a acţiunilor lor. Dar, deseori, ei fac şi acţiuni bune, cel puţin din punctul de vedere al experţilor în tehnologii politice şi electorale. Pornind de la această constatare, TRIBUNA a decis să elaboreze un clasament convenţional al mişcărilor reuşite făcute de actorii politici din Moldova în acest sezon politic.

1). Politica externă echilibrată a Preşedintelui Dodon  

Şi anterior Preşedintele Dodon a promovat conceptul politicii externe echilibrate, dar în acest sezon (se vede cu ochiul liber) a amplificat eforturile în direcţia respectivă, iar rezultatul e vizibil „cu ochiul liber”. Cu siguranţă, aceasta îşi spune cuvântul şi asupra rating-ului şefului statului, dar are putea juca un rol important şi în viitoarele alegeri.

2). Adunarea naţională a PDM

Criticată de oponenţii actualei guvernări, dar şi de unii analişti politici, totuşi, Adunarea naţională a PDM a fost o măsură bună pentru acest partid. Ea le-a permis democraţilor să-şi mobilizeze activul, dar şi a transmis un mesaj societăţii privind susţinerea pe care o are PDM.

3). Discuţiile electorale ale PAS, PDA, PLDM şi PL

Consolidarea taberei pro-europene este una din aşteptările electoratului de dreapta, de aceea, chiar dacă nu sunt (şi posibil nici nu vor fi) careva rezultate, totuşi, demararea discuţiilor electorale ale PAS, PDA, PLDM şi PL e un pas important.

4). Mitingurile PSRM

Timp de două luni PSRM a organizat mitinguri în raioane, iar la mijlocul lunii noiembrie – o amplă acţiune publică în Chişinău. Aceasta a transmis un mesaj puternic societăţii privind capacitatea de organizare şi forţa respectivei formaţiuni, iar mesajul dat poate influenţa decisiv rezultatul viitoarelor alegeri.

5). Extinderea activismului social al Partidului Şor

În noul sezon politic, s-a văzut „cu ochiul liber” că Partidul Şor şi-a extins activităţile cu caracter social, iar impactul e sesizabil – creşterea ponderii formaţiunii în sondaje. Păstrând acelaşi tempou sau accelerându-l, Partidul Şor va putea privi cu mai mult optimism la următoarele alegeri parlamentare.

6). Negocierile unioniştilor

În noul sezon politic, şapte partide unioniste au depus eforturi în repetate rânduri pentru a găsi soluţia optimă pentru participarea la următoarele alegeri parlamentare. E o mişcare bună, deoarece electoratul unionist nu şi-a stabilit încă favoriţii şi e în aşteptare de oferte electorale.

7). Referendumul anunţat de PDM

PDM intenţionează să propună organizarea unui referendum (concomitent cu alegerile parlamentare) în problema reducerii numărului de deputaţi de la 101 la 61. E o mişcare care poate aduce voturi în plus democraţilor, deoarece reducerea numărului de deputaţi e o idee ce se bucură de sprijin popular semnificativ.

8). Campania PAS şi PDA

PAS şi PDA au demarat o campanie în cadrul căreia merg în localităţi, discută cu oamenii despre situaţia politică, dar şi transmit mesaje cetăţenilor din diasporă. Această campanie poate juca un rol important în împărţirea preferinţelor electorale, deoarece unul din punctele slabe ale dreptei pro-europene este anume prezenţa modestă în teritorii (în special, afirmaţia e valabilă în cazul PAS).

9). Activizarea „Partidului Nostru”

Chiar dacă la nivel central acest lucru nu prea e  sesizabil, totuşi, în teritorii, se simte o activizare a „Partidului Nostru”. Probabil, ea e dictată de apropierea alegerilor parlamentare. Oricum, e o mişcare care poate să aducă PN doar beneficii.

10). Acţiunile comuniştilor dedicate celor 25 de ani ai PCRM

În noul sezon politic, comuniştii au avut mai multe acţiuni dedicate celor 25 de ani de la crearea PCRM. Aceste acţiuni au consolidat rândurile PCRM, au mobilizat activul şi au îmbunătăţit vizibil imaginea formaţiunii în societate.

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...