[ X ]
Important25 Noiembrie 2018 14:00

Omul Săptămânii - Sergiu Cioclea, Guvernatorul BNM

Cu siguranţă, anunţul lui Sergiu Cioclea că, începând cu 30 noiembrie 2018, nu va mai deține funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a fost cel mai important eveniment al săptămânii. Cu atât mai mult că această demisie a fost acoperită şi de un mister oarecare.   

„Consider că, este timpul să transmit estafeta unui nou conducător al BNM, unui bărbat sau unei femei de valoare, care să gestioneze mai departe acest capital de schimbări, de reforme, de oameni, care au depus un efort colosal pentru a scoate corabia din furtună. Am luat această decizie dificilă, dar foarte responsabilă, după multă cugetare în aceste ultime săptămâni, condus de considerente personale. Funcția de Guvernator nu a fost un scop în sine. Mi-am fixat drept scop să lucrez la BNM atât timp cât va fi necesar pentru consolidarea sistemului bancar și pentru a-l scoate din criză. Am fost Guvernator aproape 3 ani, unii ar spune că nu a fost de-ajuns, dar, credeți-mă, acești 3 ani, într-o perioadă dificilă, pot fi contabilizați dublu”, a spus Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM nu a vrut să specifice din care considerente personale își încetează funcția, iar aceasta a dat naştere mai multor presupuneri. Însă, dincolo de aceste presupuneri, la moment e clar că ecoul acestei demisii va fi auzit încă mult timp înainte.

TRIBUNA precizează: Sergiu Cioclea s-a născut în 1974 la  Chișinău. Deține diplomă de master în științe economice și diplomă de studii aprofundate în economie internațională și dezvoltare la Universitatea Pantheon-Assas din Paris. Şi-a început activitatea profesională în  1997 în funcția de economist responsabil de Europa Centrală și de Est, Rusia și Turcia, Divizia de Risc de Țară – Departamentul Cercetări Economice, Paris. În  1998 a activat în calitate de analist de obligațiuni, responsabil de Europa Centrală și de Est, Divizia Piețe Emergente – Departamentul Burse de Valori cu Venit Fix, Londra. În perioada 2000-2007 a ocupat funcția de asociat, apoi de director adjunct și director al Diviziei pentru Europa Centrală și de Est – Departamentul Finanțe Corporative, BNP Paribas, Paris. Pe parcursul activității a fost  membru în Comitetul Executiv al BNP Paribas ZAO, Moscova și  membru în Comitetul European al Departamentului  Finanțe Corporative în cadrul  grupului BNP Paribas, Paris. A devenit guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) la 11 aprilie 2016. La data numirii în funcţie, Sergiu Cioclea avea peste 17 ani de experiență în sectorul financiar-bancar. De menţionat că, înainte de a deveni guvernator al BNM, a ocupat funcția de director gerant, șef al Departamentului Finanțe Corporative pentru Rusia și țările ex-sovietice  în cadrul grupului BNP Paribas (2008-2015).

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...