[ X ]
Important21 Noiembrie 2018 06:00

Analiză: În ultimele luni, PSRM a folosit un procedeu cunoscut de specialiştii în materie sub denumirea de „scăriţă”  

Mitingul de duminică al PSRM a fost şi o demonstraţie de forţă. Despre aceasta se menţionează într-o analiză publicată pe www.coment.md.  

„În condiţiile în care opoziţia (inclusiv cea socialistă) e obstrucţionată pe orice cale, iar oamenii se tem să se afişeze la acţiunile acesteia, amploarea acţiunii PSRM nu poate fi trecută cu vederea. Socialiştii au transmis un mesaj clar că sunt o forţă, iar energia care s-a resimţit în timpul acţiunii arată fermitatea cu care ei tratează viitorul scrutin electoral. Într-un fel, pe această cale socialiştii au consolidat mesajul enunţat anterior cu diverse ocazii că sunt decişi să lupte pentru a prelua puterea de sine stătător. Iar acest mesaj este unul care poate cântări greu în viitoarea ecuaţie electorală”, notează sursa.

Potrivit acesteia, „semnificativ mitingul PSRM a fost şi din punctul de vedere al mobilizării propriului activ, dar şi a propriului electorat”. „Astăzi, marea majoritate a partidelor din Moldova se află la etapa în care încearcă să identifice formulele cele mai reuşite de mobilizare a propriului activ, în primul rând, şi a electoratului, în al doilea rând. Astfel de căutări sunt specifice chiar şi PDM, care, de asemenea, a încercat anterior să-şi mobilizeze electoratul şi activul printr-o acţiune cu caracter de masă, deşi acest lucru nu prea i-a reuşit. PSRM se pare că a reuşit. Mai mult ca atât, după acţiunea de duminică, se poate de concluzionat că PSRM este unica formaţiune din Moldova care a identificat formula optimă de mobilizare a activului şi electoratului. Aceasta e cunoscută de specialiştii în materie sub denumirea  de „scăriţă”, adică abordarea a fost una „în trepte” – iniţial s-au organizat acţiuni de nivel local (pe parcursul a două luni), care au antrenat activul şi susţinătorii PSRM la nivel local, iar punctul culminant a fost mitingul de duminică din PMAN (care a transmis un mesaj mobilizator deja la nivel central)”, se spune în analiza citată.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...