[ X ]
Important18 Noiembrie 2018 09:00

TOP-10 referendumuri și inițiative de referendumuri în Moldova

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a lansat în această săptămână inițiativa unui referendum privind reducerea numărului de deputaţi, ce ar urma să aibă loc în ziua alegerilor parlamentare – 24 februarie 2019. Cu această ocazie, vă propunem să vă amintiți de alte 10 referendumuri și inițiative de referendumuri care au fost înregistrate anterior în Moldova.

1). Referendumul din 1994

A fost un referendum desfășurat la nivel național în Republica Moldova pentru a stabili dacă țara ar trebui să-și conserve independența și integritatea teritorială. Acesta s-a desfășurat pe 6 martie 1994. A fost adresată doar o singură întrebare, dar complexă, iar cetățenii au putut răspunde cu „Da” sau „Nu”. Textul întrebării a fost următorul: „Sunteți pentru ca Republica Moldova să se dezvolte ca un stat independent și unitar, în frontierele recunoscute în ziua proclamării suveranității Moldovei (23.06.1990), să promoveze o politică de neutralitate și să mențină relații economice reciproc avantajoase cu toate țările lumii și să garanteze cetățenilor săi drepturi egale, în conformitate cu normele dreptului internațional?”. 95,4% dintre participanţi au răspuns „Da”, iar prezența la vot a fost de aproximativ 75%.

2). Referendumul din 1999

A avut loc pe data de 23 mai. Acesta a fost inițiat de către Președintele Petru Lucinschi, care a cerut alegătorilor aprobarea schimbării sistemului de guvernare cu unul prezidențial. Propunerea a fost aprobată de către 64,2% din alegători, dar rezultatele referendumului nu au fost validate pentru că la el au participat puţin peste 58% din alegători, iar minimul prevăzut de legislaţie în acest sens era de 60%.

3). Referendumul din 2010

A avut loc pe data de 5 septembrie. A fost pusă o singură întrebare: „Sunteți pentru modificarea Constituției care să permită alegerea Președintelui Republicii Moldova de către întreg poporul?”. Dintre cei care au votat, 87,83% au fost pentru. Rezultatul însă nu a fost validat din cauza prezenței reduse la vot (30,29%).

4). Referendumul pentru independența Transnistriei

A fost organizat pe data de 17 septembrie 2006. Alegătorii au fost întrebați dacă aprobă posibilitatea de a renunța la așa-zisa independență și a se integra cu Republica Moldova sau, alternativ, „independență” și o posibilă integrare în viitor în Federația Rusă. Pentru renunțare la independență și integrare potențială în viitor cu Republica Moldova au votat puţin peste 3%, iar împotrivă – peste 96%. Totodată, pentru independență și integrare potențială în viitor cu Rusia au votat peste 98%, iar împotrivă – sub 2%. Acest referendum a fost declarat ilegal de autorităţile RM.

5). Referendumul din Găgăuzia din 2014

A avut loc la 2 februarie 2014. În cadrul acestuia, 98,9% dintre locuitorii Găgăuziei au declarat că susțin independența regiunii, în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, iar 98,47% dintre ei au spus că își doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, în timp ce procentul rămas s-a pronunțat pentru aderarea la UE. Autorităţile de la Chişinău au calificat acest referendum drept ilegal şi nu au recunoscut rezultatele lui.

6). Inițiativa de desfăşurare a unui referendum lansată de Președintele Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe 4 subiecte la data de 24 septembrie 2017. Unu – Susțineți abrogarea legii care pune miliardul pe spatele cetățenilor? Doi – Susțineți acordarea Președintelui RM a drepturilor constituționale suplimentare de dizolvare a Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate? Trei –  susțineți reducerea numărului de deputați în Parlamentul RM de la 101 la 71 deputați? Patru – susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei Istoria Moldovei? Totuși, în final acest referendum nu a fost organizat deoarece Curtea Constituţională a anulat decretul semnat de şeful statului. Potrivit CC, întrebările care urmau să fie adresate populaţiei depăşesc competenţele constituţionale ale Preşedintelui.

7). Inițiativa de desfăşurare a unui referendum lansată de PDA

Platforma Demnitate și Adevăr a inițiat în 2016 procedura unui referendum constituțional republican pe patru chestiuni: alegerea președintelui prin vot direct, demiterea șefului statului, micșorarea numărului de deputați în Parlament și anularea imunității parlamentarilor. Pentru organizarea referendumului, Platforma DA a colectat 400 mii de semnături, necesare fiind 360 de mii de semnături. Însă, CEC a respins inițiativa, dat fiind faptul că „nu s-a respectat condiția celor 20 de mii de semnături per raion”.

8). Inițiativa de desfăşurare a unui referendum lansată de PDM

După eșecul cauzat de insuficiența de voturi din Parlament pentru includerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că, analizează posibilitatea de a organiza un referendum consultativ. Mai exact, referendumul să aibă loc chiar în ziua alegerilor parlamentare stabilite pentru data de 24 februarie 2019, și să vizeze includerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție. Deocamdată, PDM nu și-a spus cuvântul final privind organizarea sau neorganizarea acestui referendum.

9). Inițiativa de desfăşurare a unui referendum lansată de PSD

În 2012, Partidul Social Democrat a propus organizarea unui referendum pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală a Rusiei, Belarusului și Kazahstanului. Social-democraţii au avut la dispoziţie trei luni pentru colectarea semnăturilor necesare în acest sens, însă, în final, CEC a anunțat despre „un record absolut la falsificarea de semnături”. CEC a declarat nevalabile 197 de mii de semnături din cele 230 de mii depuse de social-democrați.

10). Referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă

Iniţiativa de revocare a primarului Dorin Chirtoacă a fost lansată şi promovată de PSRM. Referendumul s-a desfăşurat pe data de 19 noiembrie 2017. Însă, în baza deciziei CEC, acesta a fost declarat nevalabil, deoarece la votare au participat 108,695 alegători sau 17.21%, ceea ce constituie mai puţin de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...