[ X ]
Important11 Noiembrie 2018 10:00

TOP-7 scenarii pentru dreapta pro-europeană

Chiar dacă PAS şi PDA au anunţat că vor merge în următoarele alegeri împreună, ele se arată deschise şi pentru examinarea altor posibile scenarii, iar discuţiile cu PLDM şi PL sunt o dovadă în acest sens. Pornind de la această constatare, TRIBUNA a elaborat un clasament convenţional al posibilelor scenarii pentru dreapta pro-europeană.

1). Bloc electoral comun al PAS şi PDA

Este un scenariu cât se poate de real, mai ales dacă discuţiile celor două partide cu PLDM şi PL nu se vor solda cu nici un rezultat concret. Ambele formaţiuni au semnat deja un acord în acest sens şi se pare că acesta se implementează. Cel puţin, asta reiese din declaraţiile reprezentanţilor celor două partide.

2). Bloc electoral comun al PAS, PDA şi PLDM

Şi acesta este un scenariu realist, care se poate implementa dacă eşuează discuţiile cu PL. PAS, PDA şi PLDM sunt parte a aceleaşi familii politice europene (PPE). În plus, ele au deja o experienţă de colaborare de minimum doi ani, care s-a dovedit a fi destul de benefică tuturor celor trei formaţiuni.

3). Bloc electoral comun al PAS, PDA, PLDM şi PL

Posibilitatea acestui bloc depinde în special de faptul dacă cei din PAS şi PDA vor găsi limbă comună cu liberalii. Respectivul scenariu e posibil, însă probabilitatea lui e mai redusă decât în cazul primelor două.

4). Bloc electoral comun al PAS şi PDA cu prezenţa mai multor reprezentanţi din sectorul asociativ

Unii reprezentanţi ai sectorului asociativ nu ascund că sunt foarte apropiaţi de cele două formaţiuni politice şi vorbesc deschis despre posibilitatea de a participa în alegeri ca reprezentanţi ai blocului respectiv. Experţii cred că reprezentanţilor sectorului asociativ în acest bloc le va reveni rolul de a „suda” relaţiile dintre PAS şi PDA.

5). Bloc electoral comun al dreptei pro-europene şi al unioniştilor

Teoretic, şanse în acest sens există, însă la modul practic un astfel de scenariu este foarte puţin posibil. Totuşi, dat fiind faptul că situaţia politică e incertă şi lucrurile oricând pot lua orice întorsătură, acest scenariu nu trebuie exclus totalmente din calcule.

6). Bloc electoral comun al forţelor antioligarhice

Despre posibilitatea unui astfel de bloc se vorbea anterior, însă, din câte se cunoaşte, nici un fel de negocieri în acest sens nu au avut loc. Acum discuţii la această temă nu sunt, dar nu e exclus ca ideea să revină în prim plan înainte de alegeri. Mai ales dacă puterea va creşte presiunile pe restul partidelor din Moldova.

7). Fiecare partid de dreapta merge separat în alegeri

Nici acest scenariu nu poate fi exclus, deoarece, nu e un secret că relaţiile dintre partidele de dreapta sunt departe de perfecţiune. În orice moment, situaţia poate scăpa de sub control, iar o eventuală creştere a tensiunilor în rândurile partidelor de dreapta poate determina şi participarea lor în alegeri în mod separat.

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...