[ X ]
Important8 Noiembrie 2018 14:00

Eveniment istoric la 100 de ani de la Marea Unire, la inițiativa unui fotograf din Republica Moldova!

Cu ocazia celor 100 de ani de la Marea Unire, mai mulți fotografi din Republica Moldova și România își vor expune creațiile pe un banner din Cetatea Alba Iulia din România, scrie Oficial.md.

După cum informează TRIBUNA, cu referire la sursa citată, evenimentul va avea loc la 1 decembrie, iar ideea îi aparține fotografului basarabean Constantin Grigoriță.

 „Inițial, credeam că va fi organizată o expoziție, dar până la urmă am convenit să facem un fel de banner cu 100 de fotografii pentru Reunirea celor două state românești. Doream să facem o expoziție, dar din lipsă de spațiu am convenit la aceasta. Ideea îmi aparține, a apărut chiar în cadrul Marșului pentru Centenar, ce s-a desfășurat, de la Alba Iulia până la Chișinău, în tot arealul românesc”, a precizat Constantin Grigoriță.

Prin urmare, fotograful Grigoriță s-a referit la tipul de fotografii ce vor fi expuse la Alba Iulia. „Aceste fotografii sunt din arhiva mea personală, cât și ale altor autori – strânse de către organizatorii acestei manifestații. Mai mult, vor fi fotografii legate de cum se luptă pentru Reunirea celor două state românești, adică de la toate evenimentele făcute: proteste, marșuri, strângeri de semnături, caravane, proiecte precum „Cunoașteți țara” etc.”, a conchis Grigoriță.

De menționat că, pe 1 Decembrie 2018, Alba Iulia va deveni centrul principal al evenimentelor prin care va fi marcată aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Aceasta se datorează faptului că, acum 100 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria neamului – românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită. După terminarea primului război mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...