[ X ]
Important8 Noiembrie 2018 06:30

Care trebuie să fie prioritatea de bază a pro-europenilor. Concluziile unei analize politice! 

„Astăzi, prioritatea de bază a pro-europenilor trebuie să fie cum să se adapteze noilor condiţii create ca urmare a introducerii sistemului electoral mixt şi cum să mobilizeze electoratul pro-european încât acesta să dea din nou randamentul pe care l-a dat de la 2009 încoace”, se spune într-o analiză politică publicată de www.coment.md

„Este absolut evident că electoratul pro-european reprezintă cam jumătate din alegătorii activi din Republica Moldova. Problema este că cea mai mare parte a acestui electorat pur şi simplu a fost înlăturată din procesul electoral şi politic prin modificarea sistemului electoral. Mai mult de jumătate din votanţii de dreapta sunt plecaţi peste hotare şi, dacă nu vor reveni acasă în ziua alegerilor (ceea ce e prea puţin probabil) nu vor putea influenţa decisiv rezultatul scrutinului. Buluciţi în jurul ambasadelor în ziua votării, alegătorii pro-europeni vor putea alege doar…. în deputat într-o circumscripţie uninominală şi da maximum 3 mii voturi de la o secţie de votare pentru eventuala listă comună a dreptei pro-europene. Sumate, aceste voturi vor însemna mai nimic în ecuaţia electorală generală”, notează sursa.

Potrivit acesteia, „a doua mare problemă a dreptei pro-europene este prezenţa în teritoriu şi posibilul rezultat în circumscripţiile uninominale”. „Cu excepţia PDA, care se mai vede uneori prin teritoriu, restul partidelor de dreapta nu prea părăsesc perimetrul străzilor din centrul capitalei. Desigur, acestea declară că sunt în contact permanent cu cetăţenii, dar pentru nimeni nu e un secret că la capitolul structuri teritoriale respectivele partide stau extrem de prost. Mai mult ca atât, acum ele pierd timp preţios, care ar trebui să-l consume pentru identificarea şi pregătirea candidaţilor cu care vor merge în circumscripţii. Şi această pasivitate se înregistrează pe fonul unui activism evident al guvernării şi al unor partide de stânga. Deci, devine clar că în circumscripţii dreapta pro-europeană a ratat startul şi nu e exclus să rateze întreaga competiţie”, se mai spune în analiza citată.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...