[ X ]
Comentarii5 Noiembrie 2018 17:00

Prietenii Președintelui Dodon

În ultima perioadă, Președintele Igor Dodon este extrem de activ pe filiera externă. Și dacă despre vizitele sale se relatează intens în special în plan informativ, în acest material ne-am propus să încercăm să scoatem în evidență aspecte mai puțin cunoscute legate de ele. 

Din start trebuie de menționat că se pare că Președintele stabilește sau dezvoltă contacte externe reieșind din interesele pragmatice ale Republicii Moldova, iar liderii cu care se vede sau discută sunt extrem de relevanți pentru RM. Spre exemplu, șeful statului a participat recent la Summit-ul Francofoniei și s-a văzut cu Președintele francez, Emmanuel Macron. Interesul șefului statului de a dezvolta relații benefice RM pe această filieră este evident – Moldova e o țară francofonă, face parte din Organizația Internațională a Francofoniei, iar Franța actuală este unul in motoarele Uniunii Europene. În condițiile în care o bună parte din cetățenii RM se declară pro-europeni, Președintele promovează o politică tolerantă față de UE, accentuează că, colaborarea moldo-comunitară trebuie să aibă la bază respectul și avantajul reciproc și asigură un echilibru în dialogul cu marile cancelarii occidentale, care e vizibil în special pe fonul proastelor relații pe care le are cu Bruxelles-ul și Strasbourg-ul actuala guvernare.

Un alt exemplu – recenta vizită la Chișinău a Președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, și vizita Președintelui Igor Dodon la Istanbul. Turcia la moment este una din principalele puteri regionale și tot mai frecvent dă de înțeles că scopul său este de a deveni o mare putere la nivel mondial. În plus, Turcia se apropie tot mai mult de Rusia și nu e exclus ca această alianță să joace un rol important la nivel mondial. Se pare că Igor Dodon vede și înțelege perfect profunzimea acestor procese, dar și posibilele urmări ce pot avea loc în plan regional și mondial și încearcă să fructifice de pe acum avantajele ce pot apărea. Posibil, Președintele e motivat și de faptul că Turcia are o influență anume în regiunea autonomă din RM, Gagauz-Yeri, o bună parte din locuitorii regiunii privind pozitiv la dezvoltarea colaborării moldo-turce. Nu este exclus că Turcia poate juca un rol important și în procesul de reunificare teritorială a RM, despre posibila reușită a căruia se vorbește tot mai frecvent în ultimul timp. Privite lucrurile din acest punct de vedere, devine clar de ce Igor Dodon pune un accent atât de important pe colaborarea cu Turcia și pe bunele relații personale cu Recep Tayyip Erdogan.

Al treilea exemplu – recenta vizită a Președintelui Igor Dodon la Moscova și întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin. Rusia este una din marile puteri ale lumii și influenta ei asupra proceselor din întreaga lume, inclusiv din Moldova, nu poate fi subestimată. Acest lucru îl înțeleg toți marii lideri ai lumii și nu e deloc întâmplător că se pregătește deja a doua întâlnire a lui Vladimir Putin cu omologul său american, Donald Trump. Fără a avea bune relații de colaborare cu Rusia nu poți să înregistrezi progrese vizibile în majoritatea domeniilor importante, mai ales că Moldova își are specificul său, circa jumătate din populație fiind pro-rusă, iar economia fiind dependentă în mare parte de piața de desfacere a acestei țări. Spre deosebire de actuala guvernare, care a făcut tot posibilul pentru deteriorarea relațiilor moldo-ruse, Președintele Igor Dodon e perfect conștient de rolul Moscovei în plan mondial, dar și de influența acesteia asupra proceselor din Moldova, de aceea și construiește relații de bună colaborare cu Moscova și relații personale bune cu Vladimir Putin.

De asemenea, pornind de la faptul că marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova sunt creștini ortodocși și țin de biserica ortodoxă rusă, șeful statului acordă o atenție deosebită susținerii și bunelor relații cu Patriarhia rusă. Recenta sa întrevedere cu Patriarhul Kirill și ordinul primit de șeful statului e cea mai bună dovadă în acest sens.

Toate cele scrise mai sus demonstrează că în toate acțiunile sale în plan extern Președintele Igor Dodon se conduce de interesele RM, ale cetățenilor. El dă dovadă de un avansat pragmatism, iar eforturile sale de a promova o politică externă echilibrată se bucură de tot mai mult succes. Șeful statului încearcă să-și facă cât mai mulți prieteni în exterior și de regulă reușește. Cel mai important însă e faptul că prietenii săi se pare că devin și prieteni ai RM, iar aceasta poate influența decisiv dezvoltarea din continuare a RM.

www.coment.md

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...