[ X ]
Comentarii2 Noiembrie 2018 14:00

De ce se tem cel mai mult partidele din Moldova

Partidele politice din Moldova au nu doar aşteptări, ci şi temeri legate de apropiatele alegeri parlamentare. Evident, ele nu prea vorbesc despre respectivele temeri în public, dar neoficial acestea sunt enunţate. Anume la temerile respective ne vom referi în rândurile de mai jos.

O temere a Partidului Democrat este că socialiştii, aşa cum arată sondajele de opinie, ar putea acumula majoritate parlamentară de sine stătător. În acest caz, PDM va pierde puterea şi orice posibilitate de manevră în perioada postelectorală.

O altă temere a democraţilor este că forţele de opoziţie ar putea decide la un moment dat crearea unui front antioligarhic comun, indiferent de doctrinele şi viziunile pe care le au în probleme de principiu. Crearea unui astfel de front ar lipsi practic de orice posibilitate PDM de a rămânea la putere într-o formă sau alta şi ar îngusta vizibil spaţiul de manevră al democraţilor în campania preelectorală şi electorală. Mai mult ca atât, aceasta ar însemna practic „moartea” politică a PDM.

O a treia temere a democraţilor este că forţele de stânga (dacă vor trece mai multe în Parlament) s-ar putea uni după alegeri (PSRM, PN, PCRM) şi forma o majoritate care să-i lase în opoziţie pe democraţi, iar a patra temere a PDM este că nu se va putea înţelege cu nimeni în perioada postelectorală pentru crearea unei coaliţii de guvernare şi în rezultat se va ajunge la anticipate. Deja la această etapă se poate de afirmat că eventualele alegeri parlamentare anticipate vor defavoriza enorm actuala guvernare.

Partidul Socialiştilor se teme că forţele pro-europene de opoziţie şi actuala guvernare, chiar dacă sunt la cuţite acum, ar putea ajunge la un numitor comun în perioada de după alegeri, inclusiv influenţate de partenerii occidentali. Aceasta ar însemna rămânerea socialiştilor din nou în opoziţie, lucru care poate crea dificultăţi enorme pentru respectivul partid în viitor.

O altă temere a PSRM este că rezultatele alegerilor parlamentare nu vor fi validate. Un precedent în acest sens avem deja (alegerile primarului capitalei din acest an) şi PSRM înţelege probabil că, dacă va obţine majoritatea parlamentată, PDM va fi tentat să repete scenariul. Mai ales că ar putea avea acordul tacit al partenerilor occidentali în acest sens.

Opoziţia pro-europeană, reprezentată de Partidul „Acţiune şi Solidaritate” şi Platforma „Demnitate şi Adevăr”, se teme că nu va fi admisă să participe la alegerile parlamentare. Iar pretextul ar putea fi inclusiv pretinsa finanţare ilegală a acestor două formaţiuni, pe linie parlamentară fiind deja demarată o anchetă în acest sens.

De asemenea, opoziţia pro-europeană se teme că prezenţa electoratului pro-european la alegeri va fi una redusă, iar aceasta va spori şansele stângii politice de a prelua puterea.

O altă temere a opoziţiei pro-europene este că PDM şi PSRM ar putea crea o coaliţie de guvernare comună pe platforma pro Moldova, ceea ce ar lipsi partidele de dreapta practic de orice posibilitate de a influenţa starea de lucruri în ţară.

Încă o temere, ca şi în cazul PSRM, ţine de posibila invalidare a rezultatelor alegerilor parlamentare, dacă acestea nu vor conveni puterii actuale.

Şi alte partide au temeri legate de apropiatele alegeri parlamentare, dar ele sunt mai puţin relevante, de aceea nu ne vom opri asupra lor în acest material.

www.coment.md

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...