[ X ]
Important27 Octombrie 2018 10:00

(INTERVIU) Alexandra Can: Forțele euro-unioniste sunt obligate să facă o platformă comună la alegerile parlamentare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședinte Partidului Național Liberal (PNL), Alexandra Can a vorbit despre încercările care se fac în vederea unificării polului unionist în RM, ce șanse sunt ca unioniștii să reușească să meargă în comun la alegerile parlamentare din 2019, dacă este tentată să candideze într-o circumscripție electorală, cu ce crede că se vor termina alegerile parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Ce părere aveți despre încercările care se fac în vederea unificării polului unionist în RM?

A.C.: Ele sunt necesare de multă vreme. Putem spune că noi chiar am întârziat. Dar nu e vorba de noi, PNL, pentru că noi mereu ne-am ocupat de acest imperativ. Mai ales în condițiile noului sistem electoral mixt. Este adevărată şi fragmentarea segmentului revendicat unionist, care este alcătuit nu doar din PNL, dar – acum – și din PL plus faliile desprinse din acesta, precum și din PLDM și faliile desprinse din acesta, din păcate – ireconciliabile între ele. Aici e prima hibă a celor ce se reclamă de o vreme unioniști. Deși procesul de identificare politică drept partide unioniste este firesc și îmbucurător. Vrem să fie și sincer, nu de natură conjuncturală. A doua e că adeseori ne vin parcă „binevoitori” de peste Prut, dar care – în loc să îi adune pe unioniști, pe pro-români, pe europeniști, până la urmă, – mai mult destramă ceea ce avem. PNL este partidul care a venit numai cu apeluri de 1) coagulare liberală, 2) de coagulare unionistă, 3) de coagulare euro-unionistă. Am discutat cu toți care au acceptat dialogul. Am discutat cu partide și entități asociative, în diferite locații, la sedii de partide, acum discutăm cu Mișcarea Civică Europeană pentru un bloc euro-unionist. Poate ne va reuși – pe ultima sută de metri – între unele partide sub egida MCE, la care vor adera partide și entități asociative. MCE a fost constituita prin semnăturile unui grup de foști deputați în primul Parlament și de alte persoane cunoscute de la noi, preocupate de lipsa unei alternative unioniste și a unui pol euro-unionist față cu pericolul revanșei forțelor socialiste prorusești antinaționale.

T.: Ce șanse credeți că au unioniștii să reușească să meargă în comun în alegerile parlamentare din 2019?

A.C.: În sistemul electoral mixt, cu un singur tur de scrutin, dacă nu vom putea oferi o alternativa a unioniștilor – unită și credibilă – în raport cu proeuropenii cu unioniștii, vom genera o dispersare în favoarea forțelor pro-estice. De aceea, e mare și importantă răspunderea conducerilor partidelor unioniste dacă nu se alătură sau nu sprijină un proiect politic și electoral unionist.

T.: Dacă va eșua tentativa de unificare a unioniștilor, care ar fi varianta optimă de participare a PNL în alegerile parlamentare?

A.C.: Avem întotdeauna, așa cum s-a mai întâmplat – varianta să mergem de unii singuri și le vom explica oamenilor situația în emisiunile electorale. Dar și vom preveni ferm că, nevotându-i pe unioniști, oamenii vor vota din nou viitoare deziluzii false proeuropene, așa cum au tot făcut-o de 27 de ani. Dar mai exact – în special din 2009 încoace. Între altele, pe lista noastră au mers mereu oameni de calitate, din Consiliul Unirii, au fost mândri după aceasta în pofida rezultatelor modeste pentru că au fost fraudate. Avem și experiența blocurilor, începând cu AFD, AMN, BMD, când am mers împreună cu MAE. Dar sperăm să fim conștienți de realitate și să ne coordonăm eforturile.

T.: Dacă va participa de sine stătător în alegeri, în câte circumscripții va avea candidați PNL?

A.C.: Asta încă nu o știm. Pentru că mobilizarea depinde de conștiința utilității implicării. Cetățenii, inclusiv membrii multor partide, inclusiv ai PNL, sunt dezamăgiți și descurajați de starea de lucruri extrem de proastă în toate domeniile, generată – culmea! – nu de regimul comunist, ci de cel postcomunist, de după 2009. De aceea, dacă vor vedea că există o forță consolidată se vor implica serios în circumscripții, dacă nu – e greu de spus cum va fi.

T.: Ce criterii vor sta la baza selectării candidaților PNL?

A.C.: Profesionalismul și ne-șantajabilitatea, ca să nu se repete cu „majoritatea parlamentară” din actualul Parlament care e pe ducă. Noi am avut candidați cu ferme, sincere și clare convingeri, curați, profesioniști, neșantajabili, dar iată că nu am avut bani suficienți sau comparabili măcar în proporție de 1 la 1000, ca să facem campanii bune de promovare. Deși acum toți preiau și îmbrățișează mesajele și sloganele noastre unioniste, fără să amintească de unde provin, noi totuna ne bucurăm și avem satisfacție morală că am rezistat 11 ani cu poziția noastră, cu lupta noastră pentru instituționalizarea politică a unionismului, că, peste ani, ni se dă dreptate și, credem, se va ajunge și la o conștientizare a imperativului de solidarizare politică inerentă.

T.: Dvs., personal, ați fi tentată să candidați într-o circumscripție electorală?

A.C.: Dacă colegii îmi vor solicita aceasta, mă voi gândi. Noi  am înțeles că trebuie coagulate eforturile pentru a ne putea apăra împreună voturile. Altfel rezultatul votului poate fi fraudat în favoarea unor  candidați-marionetă.

T.: În ce măsură, credeți că vor fi prezente forțele unioniste în următorul Parlament?

A.C.: Răspunsul la această întrebare depinde de cele expuse mai sus. Cred că e o problemă să ajungă singuri și cei de la PL, și cei de la PLDM, toți caută coagulări, conjugări de forțe și eforturi, doar că la diferite niveluri. Noi am încercat în special cu cei ce se revendică deja unioniști, dar lasă impresia ori că nu știu ce vor, ori sunt prea încrezuți, ori unii nu își aparțin. Și atunci așteaptă comenzi de la patroni. Noi am decis să mergem în parteneriat cu cei care doresc să colaborăm din rândurile Mișcării Civice Europene și așteptăm răspunsul definitiv al altor partide prezente în discuțiile la masa rotundă.

T.: În ce măsură credeți că vor reuși forțele pro-europene să ajungă la un numitor comun privind participarea la alegerile parlamentare?

A.C.: Și asta e o problemă. În general, trebuie să definim corect lucrurile – avem o Dreaptă românească, unionistă dispersată, și o Dreaptă, care nu este chiar Dreaptă politică, pentru că este mai puțin românească și unionistă, dar revendicată drept proeuropeană – noi îi zicem „europenistă – în condițiile când noi de Europa nu ne apropiem nicidecum. Și în campania electorală este clar că va fi reluat mesajul fostului Președinte al României, Traian Băsescu, cel care a spus, repetând mesajul nostru, al PNL.md, că liderii care își spun proeuropeni vând gogoși și minciuni ieftine, populiste, basarabenilor – nu avem noi, al doilea stat românesc, șansa să aderăm la comunitatea euroatlantică decât prin Unirea cu România. De aceea, sunt stranii unele poziții ale pretinșilor proeuropeni, care vorbesc de UE fără România și fără Reunificare cu Patria-mamă. Nu mai spun cât de ciudată pare și situația cu proeuropeni ne pro-români și neunioniști la Putere și, totodată, în Opoziția extraparlamentară. La ce ne putem aștepta de la aceștia în eventualitatea că trec în noul Parlament? Vor colabora sau va reîncepe „tananica” din 2009 încoace? Adică intrăm în alegeri repetate ori ne vom trezi cu o majoritate de stânga unde îi vom suporta și pe socialiști la conducere? În general, testul de românism și unionism este testul de europenism pentru aceste forțe. Iată nu au votat integrarea europeană în Constituție – e bine, e rău? Noi credem că e rău, pentru că orice pas de desprindere de incertitudinea generată de creșterea ca pe drojdie a forțelor prorusești și de influența, orbita Rusiei trebuie valorificată. De aceea, nu știm câte tipuri de forțe proeuropene există în R. Moldova, unele au devenit deja – prin declarații – unioniste, însă, prin fapte, rămân europeniste-neunioniste, de aceea evoluțiile sunt imprevizibile.

T.: Cu ce credeți că se vor termina alegerile parlamentare? Ce forțe au cele mai mari șanse să guverneze RM începând cu 2019?

A.C.: Iată aici e ultima problemă. Va fi un Parlament pestriț, așa cum au fost făcute ferfeniță circumscripțiile electorale de către actuala guvernare bicefală. Dar ca să nu fie împărțite rezultatele între PD și PSRM și falşii independenți, este nevoie și sunt obligate forțele euro-unioniste să facă o platformă comună. Ar fi dovada maturității politice și a răspunderii civice, politice, naționale.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...