[ X ]
Important24 Octombrie 2018 07:00

De ce PDM a avut nevoie de acţiunea publică de duminică? Trei explicaţii!

Într-o analiză publicată de www.coment.md, sunt invocate trei posibile explicaţii de ce Partidul Democrat din Moldova (PDM) a avut nevoie de acţiunea publică de duminică. 

„Prima – PDM înţelege că acţiunile de protest ale opoziţiei creează o anumită stare de spirit în societate. Iniţial au fost protestele opoziţiei pro-europene, iar mai nou – cele ale socialiştilor. Pentru a nu lăsa să se înrădăcineze impresia că pierde teren şi că nemulţumirea populaţiei e în creştere, PDM are nevoie de o acţiune publică masivă, care să transmită societăţii un mesaj clar: indiferent de proteste, actuala putere beneficiază de susţinere populară largă, iar numărul susţinătorilor este mai mare decât cel al contestatarilor”, precizează sursa.

Doi – PDM avea nevoie de această acţiune pentru a-şi mobiliza activul şi susţinătorii. „Înainte de fiecare alegeri, cei care sunt în tabăra puterii sau lângă putere, devin extrem de vigilenţi şi încearcă să găsească răspuns la întrebarea: Ce şanse are partidul de la guvernare de a păstra puterea? Mulţi dintre ei încep să se gândească la piste de rezervă, să caute alternative etc. Această stare de spirit defavorizează puterea şi ea poate fi combătută doar printr-o puternică acţiune cu caracter de masă, care să transmită un mesaj clar că guvernarea este viguroasă şi că are prima şansă în viitoarele alegeri”, se spune în analiza citată.

Trei – PDM avea nevoie de o acţiune publică masivă pentru a crea un fon favorabil credibilizării viitorului său rezultat electoral. „În lipsa unei astfel de acţiuni, un eventual rezultat bun al PDM în următoarele alegeri poate trezi suspiciuni”, se menţionează în material, precizându-se că acum „nimeni nu ar îndrăzni să pună la îndoială nici faptul că democraţii vor fi prezenţi în viitorul Parlament, dar nici faptul dacă ar acumula un număr de mandate semnificativ pentru a determina viitoarea configuraţie politică a Legislativului”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...