[ X ]
Exclusiv22 Octombrie 2018 17:00

Precedentul pe care deputata Alina Zotea-Durnea l-a creat după aproape trei decenii de independenţă a RM!

Deputata liberală, Alina Zotea- Durnea, a creat un precedent în istoria parlamentarismului din RM, având în vedere că, recent a devenit mămică, a ieșit în concediu de maternitate, iar în scurt timp îi expiră mandatul de parlamentar.

Legislația prevede ca angajatorul să păstreze locul de muncă persoanelor care sunt în concediu de maternitate.

Contactată  de TRIBUNA, secretarul general al Parlamentului Republicii Moldova, Ala Popescu a declarat că, cazul Alinei Zotea-Durnea este primul de acest fel în activitatea parlamentară.

„Nu avem în legislație prevăzut, dar atâta timp cât deține mandatul are toate drepturile stabilite ca și angajat. Ulterior, ne consultăm cu Casa Națională de Asigurări Sociale și vom vedea cum procedăm. În orice caz, dna Zotea nu are alt loc de muncă la noi după expirarea mandatului până ce, cel puțin eu nu cunosc. Ea este în concediu de maternitate, când ajungem și expiră, se termin concediul… Concediul de îngrijire, dacă se încadrează încă în termenul mandatului, va fi, cred eu, atâta timp cât e mandatul”, a precizat Popescu.

Fiind întrebată despre indemnizația care urmează să o primească deputata, Ala Popescu a menționat că e „cea stabilită de lege”.

„Alte indemnizații nu sunt. Nici un act al Parlamentului sau al Biroului nu prevede așa ceva. Indemnizațiile sunt unice pentru toate mamele”, a conchis Popescu.

De menționat că, Alina Zotea-Durnea a născut săptămâna trecută. Mandatul de parlamentar îi expiră la data de 30 noiembrie curent, însă va fi prelungit până la alegerile parlamentare, care sunt stabilite pentru 24 februarie 2019.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...