[ X ]
Exclusiv17 Octombrie 2018 09:00

(ACUM UN AN) Delimitarea prealabilă a 17 circumscripții 

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 17 octombrie 2017.

Întrevederea lui Igor Dodon cu Oleg Horjan

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Oleg Horjan, politician și persoană publică din regiunea transnistreană. Igor Dodon și-a confirmat interesul pentru dinamizarea dialogului cu toți reprezentanții interesați din regiune, în diverse formate și platforme de discuții.

Delimitarea prealabilă a 17 circumscripții

Comisia pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente s-a întrunit într-o nouă ședință, în cadrul căreia a fost prezentată delimitarea prealabilă a 17 circumscripții pe teritoriul țării.

Decizia CC şi briefing-ul Preşedintelui 

Curtea Constituțională (CC) a stabilit că refuzul repetat al Președintelui RM în privința numirii unui candidat la funcția de ministru constituie o încălcare gravă a atribuțiilor sale şi poate servi motiv pentru suspendarea şefului statului. Preşedintele Igor Dodon a organizat un briefing, în care a calificat decizia drept una influenţată de guvernare şi i-a avertizat pe judecătorii CC că vor răspunde pentru acest abuz.

Şedinţă comună la Guvern 

Guvernul a organizat o ședință comună cu președinții de raioane și șefii oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat. Premierul Pavel Filip a menționat că au fost discutate reformele complexe promovate de Guvern, în special reformarea sistemului administrativ central și local.

Discuţia lui Igor Dodon cu Farit Muhametșin

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, în cadrul căreia s-a discutat inclusiv despre o şedinţă comună a deputaţilor din grupul parlamentar de prietenie moldo-rus.

Dispoziţia lui Andrian Candu 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a dispus crearea platformei parlamentare pentru combaterea traficului de ființe umane.

Şedinţa PDM şi briefing-ul lui Vlad Plahotniuc  

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a solicitat, în cadrul ședinței săptămânale, membrilor Guvernului să identifice, în mod de urgență, soluții ce vizează domeniul educației, iar poliţiştilor – să nu mai oprească conducătorii auto decât pentru motive întemeiate. Despre aceste decizii ale PDM, după şedinţă, în cadrul unui briefing, a anunţat liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc.

Prelungirea arestului la domiciliu în cazul lui Chiril Lucinschi

Judecătoria Chişinău a prelungit cu încă 30 de zile arestul la domiciliu pe numele lui Chiril Lucinschi, fost deputat PLDM, deşi acesta a solicitat să fie eliberat sub control judiciar.

Deputaţii moldoveni – la Tirana 

Delegația Parlamentului Republicii Moldova a plecat la Tirana, Albania pentru a participa la cea de-a 49-a Reuniune a Comisiei pentru afaceri economice, comerciale, tehnologice și de mediu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Reuniunea a avut loc în perioada 17-20 octombrie.

Sursa: Almanahul politic – 2017

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...