[ X ]
Important15 Octombrie 2018 15:00

(INTERVIU) Ștefan Gligor: Dacă alegerile decurg conform scenariului PD, atunci nu va fi nevoie de coaliții

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, activistul civic, Ștefan Gligor, avocat, expert în politici publice, a vorbit despre referendumul privind anularea sistemului mixt, situația politică actuală din RM, la ce să ne așteptăm în această campania electorală, dacă se implică în alegeri, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Gligor, cum rămâne cu referendumul privind anularea sistemului mixt. Mai rămâne în vigoare această idee? Ce planuri mai aveți în acest sens?

Ș.G.: Curtea Constituțională a examinat sesizarea depusă în sensul clarificării dreptului cetățenilor la referendum legislativ și recent a adoptat o hotărâre care demonstrează angajarea politica a Înaltei Curți față de Partidul Democrat. Curtea a examinat sesizarea la limita termenului de șase luni, fapt ce poate fi explicat exclusiv prin dorința de a face imposibila inițierea referendumului legislativ. Cu toate că CC a recunoscut dreptul cetățenilor la inițierea referendumului legislativ, Curtea i-a arogat Parlamentului mai multe atribuții de procedură în organizarea și desfășurarea acestui tip de referendum, fapt ce va duce evident la blocarea oricărei inițiative legislative din partea cetățenilor considerate incomodă de regimul care controlează Parlamentul Republicii Moldova.

Cât privește activitatea grupului privind inițierea referendumului privind anularea sistemului mixt de vot, urmează să examinăm partea motivată a hotărârii Curții Constituționale și să adoptăm o decizie cu privire la acțiunile noastre.

T.: În general, cum calificați situația politică actuală din Republica Moldova? Putem spune că, neoficial, campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare a început deja?

Ș.G.: Moldova este un stat în care puterea legislativa, executiva și judecătorească au fost uzurpate de un grup de persoane care au folosit instituțiile statului pentru îmbogățire personală și anihilarea concurenților politici, în primul rând cu ajutorul organelor de urmărire penala și judecătorilor care și-au pierdut orice independență.

Mai mult, respectivul regim a îndrăznit pentru prima data în istoria recentă a Europei de sud-est sa lovească în suveranitate. Din 2016 până în prezent în mod ilegal și cu încălcarea Constituției au fost refuzate trei inițiative democratice directe și anume un referendum constituțional susținut de peste 400 de mii de cetățeni și două tentative de inițiere a unui referendum legislativ privind anularea sistemului electoral mixt, astfel fiind încălcate prevederile art. 2, al. 1 din Constituția RM.

Procesul anihilării prevederilor constituționale privind suveranitatea a continuat cu adoptarea sistemului electoral mixt și anularea de către Partidul Democrat a alegerilor din municipiul Chișinău – pentru prima data în istoria țării și istoria monitorizării alegerilor de către OSCE.

T.: În opinia Dvs., la ce să ne așteptăm în această campanie electorală?

Ș.G.: Ne putem aștepta la o campanie care încalcă toate principiile unor alegeri libere și corecte. Sistemul electoral mixt a fost adoptat în dezavantajul partidelor de opoziție și în avantajul partidelor cu resurse administrative, financiare și mediatice. Dacă analizăm la subiect acest sistem, în condițiile realităților locale și nu în într-un mod academic, vom vedea că regimul a pregătit alegerile parlamentare din februarie 2019 minuțios și acestea reprezintă atât pentru cetățeni, cât și pentru partidele de opoziție o capcană menită să legitimizeze uzurparea puterii în stat.

Componenta uninominala a sistemului mixt în baza căreia vor fi aleși 51 de deputați din circumscripții electorale reprezintă miza de baza a Partidului Democrat. Circumscripțiile au fost croite de o comisie angajată de PD și subordonată PD cu ajutorul unui sondaj socio-politic din primăvara anului 2017 făcut pe un eșantion de peste 12300 de persoane, care a ajutat PD sa modeleze viitoarele circumscripții în interesul sau. Sondajul a permis identificarea/racolarea persoanelor cu rating real în rândul populației și identificarea hotarelor viitoarelor circumscripții. Din câte cunoaștem PD a reușit să subordoneze în mod sistemic absoluta majoritatea a primăriilor din Moldova și, luând în considerație resursele enorme de care dispune, este gata să simuleze cu brio acest exercițiu deloc electoral. Nu trebuie să uităm că în circumscripții vom avea un singur tur și nu vom avea un minim de participare la vot pentru validarea scrutinului. Sunt sigur că PD va avea mai mulți candidați în fiecare circumscripție, inclusiv deghizați ca independenți, care vor avea menirea să disperseze voturile cetățenilor. Astfel, putem repeta scenariul din Ungaria unde majoritatea deputaților din cele 106 circumscripții au ajuns parlamentari cu circa 20% din voturile exprimate de cetățeni. Cu alte cuvinte, s-ar putea întâmpla să vom avea deputați aleși în Parlament cu circa 6-7 mii de voturi și asta va fi cel mai nereprezentativ Parlament din istoria țării noastre, iar exercițiul electoral în sine va fi unul manipulatoriu și simulat.

T.: Cu ce teme de bază credeți că vor merge în alegerile parlamentare principalele partide din RM?

Ș.G.: Opoziția va merge cu mesaje anti-uzurpare și antisistem, precum și de luptă cu corupția, iar PD și PSRM se vor lauda cu ajutorul celor 85% de mass-media aflată sub controlul acestora cu pretinsele realizări din trecut și cele din viitor, în paralel denigrând la greu opoziția, la general și candidații acesteia în circumscripțiile electorale, în particular. Cu certitudine va fi una din cele mai mincinoase și manipulatorii din istoria statului nostru.

T.: Ce partide și cel fel de coaliție vedeți în Parlament după viitoarele alegeri?

Ș.G.: Dacă alegerile decurg conform scenariului PD, atunci nu va fi nevoie de coaliții. PD va avea majoritatea locurilor în Parlament și va numi Guvernul în afara oricăror coaliții. În cazul în care scenariul de bază nu va lucra, PD va rupe suficiente mandate de la socialiști, precum a rupt din PCRM și PLDM din actualul Parlament.

T.: În opinia Dvs., am putea avea până la campania electorală eventuale proteste masive? Dacă da, anume de cine organizate?

Ș.G.: Eu cred în reluarea protestelor masive doar în baza unei platforme cetățenești/civice care va lansa un mesaj puternic de coeziune socială. Noi am ajuns într-o situație atât de grava pentru că ne-am lăsat prostiții și scindații pe criterii de istorie, limbă, etnie, viziuni politice și vectori geopolitici. În schimb trebuia să ne concentram pe instituții eficiente și independente, subordonate Constituției și legii.

T.: În opinia Dvs., va fi modificată Constituția RM până la finele acestei legislaturi, ce ține de introducerea sintagmei de „integrare europeană” și modificarea art. 13 care se referă la limba vorbită pe teritoriul R. Moldova?

Ș.G.: Nu cred că se va reuși, dar cu certitudine aceste subiecte vor fi folosite de regim pentru a simula campania electorală.

T.: Dvs., personal vă veți implica în aceste alegeri? Dacă da, ați decis în ce circumscripție sau pe listă națională?

Ș.G.: Am fost unul din acei experți din cadrul societății civile care a anticipat că Vlad Plahotniuc nu va putea supraviețui în următorul ciclu electoral fără a modifica sistemul electoral mixt în propriul interes și am publicat în acest sens o scurtă analiză în februarie 2017.

Am criticat vehement aceasta quazi-reformă și am încercat să demonstrez caracterul formal al viitoarelor alegeri parlamentare cu fiecare ocazie pe care am avut-o. În acest context consider imposibilă participarea mea în aceste alegeri parlamentare, or o decizie de acest gen ar demonstra inconsecvenţă, un lucru care nu mă caracterizează.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

foto: europalibera.org

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...