[ X ]
Important8 Octombrie 2018 14:00

Se pregăteşte terenul pentru un bloc pro-Moldova înainte de alegeri sau, mai ales, după alegeri? Iată ce spune Igor Munteanu

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Directorul IDIS „Viitorul”, fostul Ambasador al RM în SUA, Igor Munteanu, a fost întrebat: PD-ul pare să fi înțeles că nu mai are ce căuta pe segmentul electoral pro-european. Putem presupune ce va urma în plan practic în lupta aceasta a PD-ului pentru un loc mai solid pe segmentul zis moldovenist?

„Moldovenismul nu merge ca ulciorul mult timp la apă. Chiar și cei mai fervenți moldoveniști vor simți falsitate în discursul public sau politic al Partidului Democrat, bănuiesc eu, dar cu siguranță la nivelul tactic al pregătirii de alegeri Partidul Democrat consideră că în acest fel împinge Partidul Socialiștilor mai spre stânga, găsindu-și un loc potrivit pe centrul eșichierului, din care loc va ochi mai mulți alegători”, a declarat el.

Întrebat dacă prevestește asta un bloc pro-Moldova înainte de alegeri sau, mai ales, după alegeri, Igor Munteanu a răspuns: „Probabil că înainte de alegeri este mai complicat să se formeze acest bloc pro-Moldova. De fapt, chiar și termenul acestui bloc este nepotrivit, este mai degrabă pro-oligarhie, acesta ar fi termenul specific pentru intențiile electorale ale acestui partid, dar cu siguranță că după alegeri, în anul 2019, socialiștii și democrații și-ar dori să guverneze împreună, împărțindu-și teritoriul deja în funcție de câte voturi vor putea atrage și câte mandate vor controla. Sunt și actori externi care ar aplauda ideea unei mega-coaliții, unei supra-majorități parlamentare, care ar putea să îndeplinească exact anumite promisiuni pe care acești actori externi și le doresc foarte mult și s-a discutat în ultima vreme despre un posibil scenariu de remodelare a statului printr-o federalizare extinsă ori ascunsă și în care Chișinăul n-ar mai conta atât de mult în procesul de implementare a agendei de asociere, fiindcă aparent ar apărea alte stafii și alte obiective”.

În opinia sa, „unul dintre obiectivele importante ale Partidului Democrat este să-și păstreze puterea de veto asupra deciziilor economice, cum a fost concesionarea aeroportului, cum a fost rezolvarea extrem de proastă a colapsului celor trei bănci, iar în acest moment Ministerul Economiei condus de democrați s-a ocupat inclusiv de această privatizare extrem de dubioasă a companiei Air Moldova”.

„Toate aceste lucruri împreună confirmă ipoteza că Partidul Democrat este interesat doar de câștiguri pe terenul tranzacțiilor economice suspecte cu proprietăți de stat și se va apăra de protestele cetățenilor prin investiții masive în organele de drept, adică organele de ordine publică, mai bine zis, de poliție și printr-un aliaj cu socialiștii, care le-ar oferi niște garanții de menținere sau de păstrare a acestor interese la guvernare”, a mai declarat el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...