[ X ]
Important29 Septembrie 2018 11:00

(INTERVIU) Andrian Candu: Am intrat în istorie ca fiind cei care au redat oamenilor dreptul de a alege un deputat care să-i reprezinte

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit despre prioritățile stabilite în ultima sesiune din această legislatură, în ce măsură va fi afectată activitatea deputaților de apropierea alegerilor parlamentare, vizita sa în SUA, pregătirile PDM pentru alegeri, dar și alte aspecte importante privind situația actuală.

T.: Dle. Candu, deputații au revenit din vacanță, în ultima sesiune din această legislatură. La modul practic, cum va lucra Parlamentul în următoarele luni?

A.C.: Parlamentul va lucra conform normelor în vigoare. A început sesiunea de toamnă și deputații de o lună muncesc în comisii, au întâlniri cu alegătorii, iar din 27 septembrie avem ședințele plenare. Sper ca în această sesiune, care este ultima pentru actuala legislatură, să ne mobilizăm și să reușim adoptarea unor legi bune în beneficiul locuitorilor Moldovei, cu cât mai puține derapaje populiste. Totodată, suntem conștienți că viitoarele alegeri parlamentare își vor pune amprenta pe activitatea Parlamentului. Totuși, în numele majorității pot afirma că, în topul priorităților din agendă vor fi  faptele și nu vorbele.

T.: Ce priorități și-a stabilit Parlamentul actual până la finalul legislaturii?

A.C.: Avem proiecte importante sociale și economice. Trebuie să adoptăm bugetul de stat, pentru ca țara să intre într-un nou an cu salarii și pensii achitate la timp și cu instituții funcționale. Este viață până și după alegeri, respectiv agenții economici trebuie să aibă o perspectivă clară despre cum vor lucra în continuare. Avem mai multe teme supuse controlului parlamentar, trebuie să ne facem treaba bine până la finalul mandatului, motiv pentru care Parlamentul va avea o agendă plină.

T.: În genere, cum calificați eficiența actualului Parlament și prin ce credeți că va rămâne în istorie? Cum ați cataloga activitatea deputaților pe o scară de la 1 la 10?

A.C.: Parlamentul nu este o instituție omogenă. Suntem toți aleșii poporului și suntem foarte diferiți, din păcate, uneori prea diferiți, astfel încât lipsa unei viziuni comune de țară este actuală încă pentru Republica Moldova. Notele le dau alegătorii și, la începutul anului viitor, ei vor putea să-și de-a votul direct unor oameni în care au încredere. Am intrat în istorie ca fiind cei care au redat oamenilor dreptul de a alege un deputat care să-i reprezinte, după schimbarea sistemului electoral. Ca și lucruri importante, care au început în actualul legislativ, aș menționa creșterea ponderii controlului parlamentar în activitatea deputaților. Am diversificat instrumentele și deja se fac analize de impact ale legilor. Astfel, Parlamentul nu doar votează, ci și verifică cum se aplică legislația, precum și evaluează impactul legilor, astfel încât, dacă nu se atinge efectul scontat, putem interveni pentru anumite corectări. Un alt lucru dezvoltat de Parlamentul legislaturii XX este deschiderea parlamentară și eforturile din partea instituției pentru a încuraja implicarea oamenilor în procesul de luare a deciziilor. Sunt lucruri pe care le-am lansat și care deja lucrează.

T.: În ce măsură va fi afectată activitatea Parlamentului de apropierea alegerilor parlamentare?

A.C.: Într-o măsură obișnuită. Vom avea multe proiecte populiste, multe declarații și dezbateri sterile, multă demagogie, dar, sper eu, vom avea și multe inițiative bune pe măsura așteptărilor oamenilor. În calitate de președinte de Parlament, voi depune eforturi pentru a aduce pe agendă lucruri importante, ce pot fi rezolvate și despre care merită să discutăm pentru că pot face viața oamenilor mai bună.

T.: Se vehiculează că data alegerilor parlamentare, stabilite pentru data de 24 februarie 2019, ar putea fi modificată. Cum comentați aceste afirmații, este posibil un asemenea scenariu?

A.C.: Există o hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova despre stabilirea datei alegerilor pentru 24 februarie 2019. O altă decizie Parlamentul nu a adoptat și nu avem asemenea inițiative, dar – nici intenție.

T.: De asemenea, în spațiul public, apar diverse speculații precum că alegerile locale ar putea fi desfășurate concomitent cu parlamentarele. Care este posibilitatea ca lucrul acesta să se întâmple?

A.C.: Aleșii locali au un mandat de patru ani și deputații au mandat de patru ani, numai că data obținerii acestor mandate este diferită. La expirarea celor patru ani de mandat sunt organizate alegeri, însă nu mai devreme. Aceasta este regula.

T.: PDM a început pregătirile pentru alegeri sau încă nu? Când veți anunța candidații pentru circumscripțiile uninominale sau, cel puțin, când veți începe identificarea lor?

A.C.: PDM este pregătit pentru alegeri. Toate anunțurile legate de acțiunile partidului vor fi comunicate de PDM foarte curând.

T.: Dvs., personal, ați decis dacă veți candida sau nu la următoarele alegeri: pe listă sau în circumscripție?

A.C.: Discutăm despre cum și dacă voi candida puțin mai târziu.

T.: Cu ce credeți că se vor solda următoarele alegeri parlamentare?

A.C.: Cu alegerea unui nou Parlament. Autoritățile vor întreprinde toate măsurile prevăzute de legislație pentru ca alegerile să se desfășoare liber, corect și democratic. Cel mai important este să înțelegem toți că scrutinul parlamentar este un exercițiu prin care oamenii își exprimă voința față de felul în care vor fi guvernați în următorii patru ani. Eu cred în capacitatea cetățenilor noștri de a face alegeri corecte și de a miza pe oameni capabili să facă lucruri bune pentru Moldova.

T.: Recent, ați efectuat o vizită de lucru în SUA, în calitate de vicepreședinte al PDM. Care a fost scopul vizitei, dar și cu ce rezultate ați venit din această deplasare?

A.C.: A fost o vizită foarte productivă și cu întrevederi importante cu factori de decizie din Statele Unite. Am venit cu certitudinea că avem un prieten bun și puternic peste Atlantic. Am primit reconfirmarea sprijinului SUA pentru reformele din Moldova și încurajări să continuăm transformările începute. O realizare importantă este înregistrarea în Senat a unei rezoluții pentru Moldova, ce vine să sprijine acțiunile noastre, precum și eforturile de asigurare a securității locuitorilor țării.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...