[ X ]
Important23 Septembrie 2018 14:00

Omul Săptămânii - Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova   

În această săptămână, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc a anunţat noile remanieri guvernamentale, care au constituit subiectul politic de bază, discutat de presă, jurnalişti, blogeri, dar şi în societate, în general.

PDM a reuşit să surprindă nu atât prin demiterea ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cât prin nominalizările făcute în ceea ce ţine de noii conducători ai acestor ministere – Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc. A atras atenţie în special revenirea Silviei Radu în prim planul vieţii publice din Moldova, iar pentru mulţi cunoscători ai fenomenului politic a devenit clar că democraţii se pregătesc cu toată seriozitatea de alegerile parlamentare.

De asemenea, o altă temă discutată intens în această săptămână a ţinut de alt anunţ al lui Vlad Plahotniuc – trecerea PDM pe platforma pro Moldova. Este absolut evident că, prin această nouă poziţionare, PDM ţinteşte nu doar apropiata campanie electorală a alegerilor parlamentare, ci şi situaţia postelectorală, eventualele aranjamente politice ce se vor face atunci. Nu este exclus ca această mişcare să fie elementul care ar putea garanta rămânerea democraţilor la guvernare într-o formă sau alta.

Într-un cuvânt, prin anunţurile făcute de Vlad Plahotniuc, democraţii au reuşit să dea tonul agendei politice în Moldova în această săptămână şi să ia un start bun pentru perioada următoare. Rămâne să vedem ce va urma.

TRIBUNA precizează: Vlad Plahotniuc s-a născut pe data de 1 ianuarie 1966. A absolvit şcoala medie din satul Grozești, raionul Nisporeni în 1983. În  2001 – Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea Tehnologia Industriei Alimentare, iar în 2002 a obţinut titlul MBA, de asemenea, la Universitatea Tehnică din Moldova. În 2006 a absolvit Universitatea de Studii Europene din Moldova, devenind licenţiat în drept, profilul jurisprudenţă. În cariera sa profesională a activat în calitate de: specialist, Centrul pentru prevenirea şi reabilitarea victimelor minore „Minor”, afiliat Primăriei mun. Chişinău (1991-1993); specialist implicat în diverse activităţi în domeniul de marketing şi publicitate (1993-1998); Director Comercial „Petrom Moldova” SA (aprilie 2001 – iulie 2001); Director General „Petrom Moldova” SA (2001-2010); vicepreşedinte al „Petrom Moldova” S.A. (ianuarie 2010 – ianuarie 2011); vicepreşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank (aprilie 2005 – mai 2006); Preşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank (mai 2006 – ianuarie 2011); din noiembrie 2010 până în iulie 2015 (cu o mică pauză în 2014 când a renunţat la mandat) a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În decembrie 2010 a devenit vicepreşedinte al PDM (ulterior, prim-vicepreşedinte al PDM). Tot în decembrie 2010 a fost ales prim-vicepreşedinte al Parlamentului RM, funcţie pe care a ocupat-o până în ianuarie 2013. În decembrie 2016, a fost ales Preşedinte al PDM. Printre funcţiile onorifice deţinute de Vlad Plahotniuc se numără cea de Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova şi cea de Fondator al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss”.

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...